Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 14:37, 13 gru 2025

Joku napisał(a)
Ja nie lubię berberysów ze względu na straszne kolce. Nie mam żadnego. Chociaż czasami zwracam na nie uwagę w sklepach ogrodniczych bo potrafią czarować kolorami.
W jaki sposób tniesz ostrokrzew? Po całości, po obwodzie czy wycinasz pojedyncze listki, gałązki? On tez z tych kłujących jest. Zbieranie obciętych fragmentów z ziemi to makabra.

Tak, ostrokrzew też bardzo kłujący, też tego nie lubię, dlatego właśnie kilka lat temu radykalnie obcięłam, w skrytości chciałam go unicestwić, a właściwie je, bo rosną tam 3szt.
Niestety pozbierały się i odrosły.
Teraz się nawet cieszę, bo rosną naprzeciw okna jadalnego, więc siedząc przy stole mam ładny widok, uporządkowany
Tnę ręcznymi nożycami do żywopłotów, górna część w kopułki, od dołu wycinam sekatorem gałązki, listki bo nie chcę mieć kul, tylko właśnie kopułki Lubię patrzeć na te zielone gałązki od dolnej strony bez listków Taka dziwna jestem
Zbieranie liści i gałązek po cięciu to koszmar najlepiej jakby pod nimi nic nie rosło, nawet kory nie wysypywać to wtedy łatwo wszystko zagrabić, ale u mnie jest kora, obok już są byliny, więc muszę wybierać z nich te kolce Okropność

TAR 14:45, 13 gru 2025

Poza rozami nie mam zadnych kolczastych. Kiedys mialam mahonie ale z zalem odpuscilam. Nie wiem jak bede ciela roze. Dobrze, ze mam aku sekator. To malymi kawalkami do workow.

Mirka, czy wiesz ze sa takie jakby fartuchy, maty do rozlozenia wokol krzewu. Ala fryzjerskie z siateczki lub foliowe. Zakladasz u nasady krzewu wtedy latwiej pozbierac galazki i liscie przy cieciu.

mirkaka 14:52, 13 gru 2025

TAR napisał(a)
Poza rozami nie mam zadnych kolczastych. Kiedys mialam mahonie ale z zalem odpuscilam. Nie wiem jak bede ciela roze. Dobrze, ze mam aku sekator. To malymi kawalkami do workow.

Mirka, czy wiesz ze sa takie jakby fartuchy, maty do rozlozenia wokol krzewu. Ala fryzjerskie z siateczki lub foliowe. Zakladasz u nasady krzewu wtedy latwiej pozbierac galazki i liscie przy cieciu.

Nie pomyślałam o tym, ale tam są trzy konary, byliny blisko, myślę że to będzie więcej certolenia z ułożeniem tej maty niż potem zbierania. Kiedyś rozkładałam stare jakieś obrusy ,czy prześcieradła gdy miałam jeszcze bukszpany do cięcia, trochę to pomagało to prawda, ale i tak nie udał mi się tego zrobić czysto, potem musiałam doczyszczać.
Chyba nie umiem sobie wyobrazić tego o czym piszesz, muszę poszukać w necie
mirkaka 14:58, 13 gru 2025

Już znalazłam Chyba fajne, może się sprawdzi Dzięki Tar
LIDKA 17:22, 13 gru 2025

Ładnie pocięte te ostrokrzewy.
Joku 18:50, 13 gru 2025

Kopułki pięknie wyszły. Co do zbierania resztek po cięciu to próbowałam coś rozkładać, ale podobnie jak tobie mi się odechciało. Wolę juz ręcznie pozbierać, szybciej idzie.
Przypomniało mi się że któraś z dziewczyn pisała dość dawno temu że jak sprząta na wiosnę to po skończonym cięciu, czyszczeniu przykrywa z wierzchu całe barachło warstwą świeżej kory. Nic nie mówiła żeby legły się jakieś choroby więc metoda u niej się sprawdzała.

Pod jaką nazwą szukać tej maty?