Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

Monika83 08:28, 04 mar 2026

mirkaka napisał(a)

Może do piątku sam się stopi, u mnie ciągle na trawniku leży śnieg, ale w miejscach gdzie go już nie ma trawa wygląda tragicznie, chyba jest pleśń pośniegowa, nie wiem czy będę musiała pryskać czymś, czy samo zniknie, pewnie jak piszesz masz to samo
To najprzyjemniejszy czas gdy widać jak cebulowe pchają się do życia Wiosna Tar, już jej nic nie zatrzyma
U mnie w rabacie przy chodniku gdzie zalegała sterta śniegu pojawiła się pleśń po śniegowa i wiele ciemierników miałam w pleśni podgnite, a liście czarne. Jeszcze tak nigdy nie wyglądały po zimie jak w tym roku..
mirkaka 09:09, 04 mar 2026

Monika83 napisał(a)
U mnie w rabacie przy chodniku gdzie zalegała sterta śniegu pojawiła się pleśń po śniegowa i wiele ciemierników miałam w pleśni podgnite, a liście czarne. Jeszcze tak nigdy nie wyglądały po zimie jak w tym roku..

Co z tym robisz? Ja liczę że to samo zginie, nie chciałabym robić oprysków
Monika83 09:26, 04 mar 2026

mirkaka napisał(a)

Co z tym robisz? Ja liczę że to samo zginie, nie chciałabym robić oprysków
Nie lubię stosować chemi w ogrodzie i liczę tak jak ty że samo zniknie, zgnite i z pleśnią wszystko wyciełam nisko przy ziemi,pozbierałam wokół ciemierników liście z drzew bo też były z pleśnią, mówi się trudno będą mniejsze kępy ciemiernikowe.Rozplenice te przychodniku jak przycinałam to tak samo czuć było zgnilizne i pleśń bo ona leżała plackiem na ziemi.
mirkaka 09:31, 04 mar 2026

No to ja jeszcze nie wchodzę na rabaty gdzie mam ciemierniki, więc nie widać co się dzieje, tylko kilka blisko tarasu odtajało. Mam też szpaler hakonki pod śniegiem bo z podjazdu zrzucaliśmy tam śnieg, pewnie też zgnilizna
Joku 17:54, 04 mar 2026

Na moim trawniku też jest pleśń. Wyczytałam w internecie że trawnik trzeba wygrabić więc tak robię. Na razie niczym nie pryskam, ponoć nie potrzeba. Ponieważ robię to na raty, tam gdzie śnieg stopnieje i nieco obeschnie, widzę że trawnik jest w ciapki ale póki co nie robi się łysy.
Asia Wafel podawała nazwę jakiegoś środka do ewentualnych oprysków ale nie zapamiętałam nazwy.
TAR 18:11, 04 mar 2026

Jak nie chcecie stosowac chemicznego oprysku mozna zrobic oprysk z czosnku. Sa gotowe preparaty np. Bioczos. U nas na plesn starczalo zazwyczaj wygrabienie i wertykulacja. Ale w tym roku zrobie tez wlasnie bioczosem.
Mozna tez taka miksture samemu przygotowac. Sa bardzo pomocne na grzyba,plesnie, mszyce.
ajka 19:52, 04 mar 2026

Ciekawe skąd ta pleśń pośniegowa wynika, od ilości śniegu? U mnie zawsze mokro, wilgotno, ale pleśni nigdy nie miałam.
Gruszka_na_w... 19:53, 04 mar 2026

mirkaka napisał(a)

Może do piątku sam się stopi, u mnie ciągle na trawniku leży śnieg, ale w miejscach gdzie go już nie ma trawa wygląda tragicznie, chyba jest pleśń pośniegowa, nie wiem czy będę musiała pryskać czymś, czy samo zniknie,

U mnie też trawiaste ścieżki kiepsko wyglądały po stopnieniu śniegu. Bardzo szybko nabrały zielonej barwy po ostrym wygrabieniu szerokimi plastikowymi grabiami. Efekt był widoczny już następnego dnia.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mirkaka 20:04, 04 mar 2026

Nie znoszę robić oprysków, chyba będę tylko grabić jak radzi Hania, potem wertykulacja, nie wiem zobaczę, ciągle jeszcze mam na większości trawnika śnieg Najgorsze że to potem wdychamy
Ajka, brak wentylacji pod grubą warstwą śniegu, to dla grzybów, pleśni idealne warunki do życia.
Tar bioczos kupujesz w ogrodniczych?
Jola chyba najgorsze w tym jest to że zarodniki pleśni będą fruwać po całym ogrodzie, a my to będziemy wdychać.
Hmm, może źle myślę?

TAR 20:08, 04 mar 2026

Wszystko kupuje w necie. Nie wiem czy jest w ogrodniczym. Tam rzadko sa dostepne preparaty naturalne. Chemia rzadzi