Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

Iwk4 22:41, 07 mar 2018

Mirko, którą rudbekię będziesz siała? Ja zamówiłam nasionka cherry brandy. Będę siała do doniczek, aby szybciej mieć sadzonki
mirkaka 12:56, 08 mar 2018

mira napisał(a)
Wpadłam na szybko, zakupy obejrzałam - to takie miłe teraz

siać rudbekie i orliki do donic czy poczekać i od razu do gruntu? Wolę do gruntu - orliki nie siałam ale mam przekonanie że raczej do gruntu - nie wiem też jaka jest trwałość nasion czy przypadkiem nie trzeba ich jak dojrzeją rozsypać - przetrzymane mogą stracić siłę kiełkowania - to trzeba sprawdzić

jeśli chodzi o rudbekie to ja siałam w marcu i teraz też wysiałam. W ub roku po przepikowaniu miałam ładne sadzonki i w czerwcu /wcześniej nie miałam miejsca i czasu/ wysadzałam na miejsca stałe i zakwitły pięknie - kwitły do listopada,

można też wysiać na rozsadnik ale nie sprawdzałam - jak mam w domu to pilnuję

pozdrawiam

Tak Mirko, będę siać do gruntu, jesienią część orlików wysiałam na rabatę, część zostawiłam w domu. Teraz wysieję tę resztę do gruntu. Rudbekię mam od Gobasi i kupowaną Cherry Brandy. Je wysieję do gruntu.
mirkaka 12:57, 08 mar 2018

AgataM napisał(a)
Witaj Mirko Gratuluję wypasionych zakupów
Ja również wysiewam wszystko do gruntu, lepiej mi wtedy wszystko rośnie i jest zdrowsze. Pozdrawiam gorąco

Witaj Agatko też tak zrobię
mirkaka 13:09, 08 mar 2018

m_gocha napisał(a)
Mirka! Czytam, że cięłaś iglaki. Ciekawa jestem jakie teraz iglaki jest dobrze ciąć. Czy to cięcie kosmetyczne (np. tzw. podkrzesywanie) czy ciachasz w celu ograniczenia ich wielkości (np. skracanie gałęzi)

Cięłam tuje, po całości czyli z góry i z boków, głównie żywopłotowe, ale nie tylko. Robiłam to między innymi dlatego tak wcześnie bo
1 bardzo chciałam już coś w ogrodzie porobić
2 chciałam wykorzystać jak jest ziemia zmrożona bo wtedy mniej narobię szkód rosnącym bylinom, depcząc po nich. A nie deptać podczas cięcia jest raczej niemożliwe.Nie cięłam takich z których robię Niwaki. Te trochę poczekają
mirkaka 13:15, 08 mar 2018

_Martini_ napisał(a)
Śliczny ten fiołkowy irys.
W sprawie orlików... Ja dwa lata temu pozwoliłam im się wysiać po kwitnieniu. Rok później miałam mnóstwo siewek, a więc w tym roku liczę na ich kwitnienie. Dobrze myślę?
Gdyby ktoś potrzebował, to mam sporo nasionek Orlika Alpina, zebrałam je w zeszłym sezonie.

Też mi się podoba irysek
Martynko, ja też część nasionek orlików wysiałam jesienią, część zostawiłam na wiosnę. I o te zostawione tyle zamieszania, ale już postanowione że pójdą do gruntu
Kiedyś miałam orliki ale strasznie się siały i łapały mączniaka, teraz ponownie będę próbowała je hodować
mirkaka 13:21, 08 mar 2018

Iwk4 napisał(a)
Mirko, którą rudbekię będziesz siała? Ja zamówiłam nasionka cherry brandy. Będę siała do doniczek, aby szybciej mieć sadzonki

Jedna darowana od Gobasi żółto-brązowa podwójna i druga kupowana Cherry Brandy. Ta druga zrobiła w zeszłym roku furorę na O i teraz wszyscy chcą ją mieć Ale trzeba przyznać że jest przepiękna
Ale piszą że sadzonki są silniejsze i zdrowsze jak od razu do gruntu. No Mira pisała że sieje do doniczek. Ech może się złamię i wysieję na dwa sposoby
_Martini_ 13:58, 08 mar 2018

Mirka, orliki się sieją gdy nie obcinasz ich po przekwitnięciu. Ja w tym roku spróbuję obciąć, bo Alpiny już mam sporo. Za to naoglądałam się wczoraj na O. różnych odmian w temacie orlików i zdecydowałam,że na pewno dokupię ich więcej. Są cudne.
Donia72 14:38, 08 mar 2018

Orliki są cudne. Sama mam ich sporo w swoim zakątku. Dużo mi się rozsiało. W tamtym roku dostałam nowe sadzonki i czekam jak w tym roku zakwitną. Jedynie co mnie wkurza u nich, to to, że małe zielone gąsienice zżerają mi listki.
mirkaka 20:09, 08 mar 2018

_Martini_ napisał(a)
Mirka, orliki się sieją gdy nie obcinasz ich po przekwitnięciu. Ja w tym roku spróbuję obciąć, bo Alpiny już mam sporo. Za to naoglądałam się wczoraj na O. różnych odmian w temacie orlików i zdecydowałam,że na pewno dokupię ich więcej. Są cudne.

Wiem,że są cudne, mnie się też podobają, tylko u mnie łapały mączniaka, może teraz będę je opryskiwać razem z innymi wrażliwymi
mirkaka 20:12, 08 mar 2018

Donia72 napisał(a)
Orliki są cudne. Sama mam ich sporo w swoim zakątku. Dużo mi się rozsiało. W tamtym roku dostałam nowe sadzonki i czekam jak w tym roku zakwitną. Jedynie co mnie wkurza u nich, to to, że małe zielone gąsienice zżerają mi listki.

Donia, a kiedy awatarek wiosenny przywitamy?
Nie wiedziałam że są zżerane przez gąsienice. U mnie takie gąsienice mam często na kokoryczce, zanim zdążę opryskać już mi połowę zjedzą.