Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 09:40, 27 kwi 2020

Milka napisał(a)

Mirka, wybierzemy inne rośliny, np ketmie idealnie mi się sprawdzają na suszy, cudownie długo kwitną.
A ja też nie wiem, jak będzie u mnie, jak ja mam ponad 200 drzew, ogromne, ciągną wodę, jak durne, hortensji mam 146 lub zaraz do 150 dobiję i też wody im trzeba.

Ketmie mam jedną od Zbyszka, ale one też lubią wodę, tak czytałam. Nie widzę na razie żeby przeżyła, ale one chyba późno startują
No pewnie trzeba będzie coś pozmieniać, prognozy naukowców są nieciekawe, ma być jeszcze gorzej niż jest teraz.
mirkaka 09:45, 27 kwi 2020

Urszulla napisał(a)

Znalazłam u Ciebie bardzo cenną informację na temat bodziszka. Bo mam plan zadarnić nim pod jabłonką pewien trudny suchy kawałek. Jakie u Ciebie panują warunki glebowe?? Z lokalizacji wygląda że piach. U mnie reszta info.

Bodziszek tam rośnie od zeszłego roku, wtedy go musiałam podlewać bo był posadzony, ale w tym roku zobaczę jak będzie sobie radził bez podlewania.
Na razie żyje a runianka pod świerkami już więdnie.
U mnie glina, tam w lasku mam ściółkowane podłoże zrębkami, ale to przy takiej suszy i takich drzewach nic nie daje,
mirkaka 09:48, 27 kwi 2020

Pola napisał(a)

Nie będę mieć trawnika to woda pójdzie pod hortensje i rodki

Każdy coś wymyśla, żeby sobie radzić z tą suszą. No ja trawnika nie zlikwiduję, ale pozwalam na nim rosną chwastom które radzą sobie lepiej z suszą niż trawa, więc za jakiś czas mój trawnik powinien się nazywać chwastnik
mirkaka 09:53, 27 kwi 2020

Sonka napisał(a)
Rododendrony to moje ulubione, mam ich sporo dlatego, ze uwżałaam , że jak już nie będę miała siły na prace pielęgnacyjne innych roślin, to one nie będą wymagające.

No właśnie Krysiu, jak tu zrezygnować z takiej miłości. Ja też uważam że to rośliny bezobsługowe, na dodatek piękne cały rok, uwielbiam ich liście i pokrój przez cały sezon
Jeden mi marnieje, ciągle żółte ma liście, zasilam, pryskam liście, nic to nie daje. To jeden z tych co słabiej znoszą mrozy, myślę że ma lekko poprzemarzane pędy, dlatego ma niedobory. Ale powinnam jeszcze zbadać ph gleby pod nim
Mariposa 10:42, 27 kwi 2020

mirkaka napisał(a)

Piwonia majowa, mimo zimna już ma spore pąki

Pięknie zbudowany krzaczek! Posadziłam swoje pierwsze piwonie, ale te późniejsze, jedna już zapączkowana.
Bodziszka Rozanne poleciła mi Asia-Margerytka, kwitnie bardzo obficie i nieprzerwanie całe lato, ścina go dopiero przymrozek.
mirkaka 19:06, 27 kwi 2020

Takie obrazki kwietniowe

mirkaka 19:15, 27 kwi 2020

zobaczcie jakie różne barwy liści piwonii i jak różnie startują

Pola 19:18, 27 kwi 2020

Właśnie dzisiaj jeszcze myślę gdzie piwonie jeszcze posadzić, uwielbiam je.
Ewa777 22:57, 27 kwi 2020

Piwonie masz już wielgaśne I już zaraz zacznie się u Ciebie pokaz kwitnących rododendronów
greglis 23:00, 27 kwi 2020

Wow, gratuluję tej kolekcji piwonii. Musisz mieć jakiś wyjątkowy klimat że już takie duże