Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

Bogdzia 21:29, 12 lis 2015

mirkaka napisał(a)
Elisa, Joasiu, Bogdziu teraz pozostaje do przyszłego lata tylko zdjęcia oglądać. Dobrze że mam ich mnóstwo
Olga moje Rh mam już kilkanaście lat, nie wiem jak długo masz swoje ale może też kiedyś tak urosną A poza tym to są dwa krzaczki obok siebie posadzone, różnią się odrobinkę kolorem, normalnie jest to niezauważalne

Moje najstarsze mają 15 lat. Podoba mi się ze masz koło nich troche przestrzeni , ja za dużo ich juz posadziłam i niestety ciągle kupuje nowe.Piekne zdjęcia ale rh dla mnie to codziennosc natomiast róże wydaja mi się nieprawdopodobnie piękne.Pozdrówka.
mirkaka 08:51, 13 lis 2015

Filomena napisał(a)
Mireczko a, a próbowałaś gnojówki z wrotycza? Ja ją uskuteczniam skutecznie

Próbowałam w tym roku , wywarem pryskałam, a gnojówką nierozcieńczoną podlewałam głównie żurawki. Jaki to będzie miało skutek zobaczymy wiosną Wywar, gnojówka nic nie dawało na dorosłe chrząszcze- robiłam doświadczenia - zbierałam je do słoiczka i wkładałam im liść zanurzony w gnojówce lub wywarze z wrotycza- pożerały taki liść i żyły sobie w najlepsze. Dlatego myślę że może podlewanie gnojówką coś da, na larwy?
mirkaka 08:54, 13 lis 2015

Mala_Mi napisał(a)
Oj widzę, że u Ciebie zimą będę buszować ... róże piękne, ale jakie śliczne RH

I też masz te paskudy

Zapraszam na buszowanie , szczęśliwi ci co nie wiedzą co to opuchlaki Ale ja mam ciągle nadzieję że pokonam tę plagę
mirkaka 08:58, 13 lis 2015

Kindzia napisał(a)

Matko i córko! To sporo zachodu kosztuje taka walka U mnie plagi nie ma, z tego co wiem można je spotkać właściwie wszędzie...Co za dziadostwo!!! Do mnie przywędrowały chyba od sąsiadki, już ze trzy lata temu widziałam u niej ogryzione listki rh. U mnie zadowalają się na początek pierwiosnkami. Życzę sobie żeby ten początek = koniec

Czytałam o nierównej walce dziewczyn z opuchlakami. Życzę Ci żeby się udało!

Kasiu, u mnie dwa lata temu też głównie siedziały na pierwiosnkach, wtedy zaczęłam walkę z nimi. Na razie one wygrywają
mirkaka 09:04, 13 lis 2015

Bogdzia napisał(a)

Moje najstarsze mają 15 lat. Podoba mi się ze masz koło nich troche przestrzeni , ja za dużo ich juz posadziłam i niestety ciągle kupuje nowe.Piekne zdjęcia ale rh dla mnie to codziennosc natomiast róże wydaja mi się nieprawdopodobnie piękne.Pozdrówka.

Bogdziu bo to jest tak, że jak zobaczymy coś cudownego u kogoś to zaczynamy się tym zarażać i też chcemy to mieć. Ja u Ciebie zobaczyłam Eskimo, i teraz myślę o nim. Wiem że nie powinnam go kupować, ale gdzieś tam to chciejstwo siedzi w ukryciu
W tym roku nakupowałam sobie hortensji i traw, i to też dlatego że u kogoś zobaczyłam
Filomena 09:08, 13 lis 2015

Ja taką gnojówką ograniczyłam rozwój tych drani w tamtym roku. Ale widzę, że się panoszą jeszcze więc ponownie je potraktowałam teraz na jesieni. Podlewam nierozcieńczoną wokół rośliny. Testy deseczkowe u mnie nie przyniosły żadnych efektów, ale natknęłam się na ten sposób w październiku. Pewnie chrząszcze już przestały zerować. W tamtym chyba roku Danusia napisała artykuł o opuchlakach, muszę odświeżyć sobie ten temat wiosną.
Życzmy sobie powodzenia w polowaniu
laurowisnia 09:09, 13 lis 2015

Nie wiedziałam, że mogą im smakować pierwiosnki, będę je oglądać wiosną.
Kącik z azaliami japońskimi, dobry pomysł, u mnie taki miał być, ale nie wyszło i dlatego mi się u Ciebie podobają.
mirkaka 09:18, 13 lis 2015

Pokażę Wam jak wyglądają jaja opuchlaków mojej hodowli Tak długo trzymałam paskudy w słoiku i karmiłam że w końcu postanowiły złożyć jaja. To te żółte kuleczki, wielkości trochę mniejszej niż milimetr

Słoik z chrząszczami uzupełniłam liśćmi i wystawiłam na taras, chcę zobaczyć czy przezimują w liściach ?
mirkaka 09:24, 13 lis 2015

Filomena napisał(a)
Ja taką gnojówką ograniczyłam rozwój tych drani w tamtym roku. Ale widzę, że się panoszą jeszcze więc ponownie je potraktowałam teraz na jesieni. Podlewam nierozcieńczoną wokół rośliny. Testy deseczkowe u mnie nie przyniosły żadnych efektów, ale natknęłam się na ten sposób w październiku. Pewnie chrząszcze już przestały zerować. W tamtym chyba roku Danusia napisała artykuł o opuchlakach, muszę odświeżyć sobie ten temat wiosną.
Życzmy sobie powodzenia w polowaniu

Zbieranie pod deseczkami najlepiej się sprawdza na wiosnę, jak zaczynają żerować, po wylęgu. Tylko musisz usunąć ściółkę wokół krzaka bo chowają się w niej. U mnie w niektórych momentach podczas wylęgu było ich sporo. Deseczki układałam blisko rośliny, kilka szt. Potem zbierałam je pod deseczkami całe lato, ale już dużo mniej
mirkaka 09:26, 13 lis 2015

laurowisnia napisał(a)
Nie wiedziałam, że mogą im smakować pierwiosnki, będę je oglądać wiosną.
Kącik z azaliami japońskimi, dobry pomysł, u mnie taki miał być, ale nie wyszło i dlatego mi się u Ciebie podobają.

Agatko, moje pierwiosnki Kaukaskie to taka kontrola, jak tam wyżerają to znaczy że są