Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

mirkaka 08:29, 12 lis 2015

Magda Twoje Rh już zachwycają,a co dopiero będzie za kilka lat?
Agnieszko zaglądaj, zaglądaj, dopiero zaczynam wspominać

Bersterin Rose

laurowisnia 09:23, 12 lis 2015

Mroźna zima może i przydatna, ale niech to będzie następna?
Piękne i dorodne te okazy pokazałaś.
A czy Twoja sosna miała obcięty przewodnik? Podobają mi się te niskie azalie pod nią.
Rumianka 09:36, 12 lis 2015

A u Mirki zawsze można załapać się na kolory lata...tak lubię...
mirkaka 10:22, 12 lis 2015

laurowisnia napisał(a)
Mroźna zima może i przydatna, ale niech to będzie następna?
Piękne i dorodne te okazy pokazałaś.
A czy Twoja sosna miała obcięty przewodnik? Podobają mi się te niskie azalie pod nią.

Mroźna zima czasami potrzebna, ale wysokie róże pewno ucierpią na niej
Sosna miała obcięty przewodnik przynajmniej raz jak nie więcej Niskie azali pod nią to japońskie, rosną w poziomie i to mi się w nich bardzo podoba. Może stworzy mi się tam kiedyś przez przypadek, bo takiego nie planowałam, japoński kącik?
mirkaka 10:25, 12 lis 2015

Rumianka napisał(a)
A u Mirki zawsze można załapać się na kolory lata...tak lubię...

Elisa, a cóż robić, jakoś musimy dotrwać do kolejnej wiosny, aby cieszyć się kolorkami na żywo Póki co produkt zastępczy Zdjęcia
Kindzia 13:58, 12 lis 2015

Na temat liliowców się nie wypowiadam...nie sadzę ich. Wolę lilie, ale te na obwódki raczej się nie nadają.

Jak poznajesz, że Ci opuchlaki liście róż żrą? A nie jakieś inne paskudy?
mirkaka 16:19, 12 lis 2015

Kindzia napisał(a)
Na temat liliowców się nie wypowiadam...nie sadzę ich. Wolę lilie, ale te na obwódki raczej się nie nadają.

Jak poznajesz, że Ci opuchlaki liście róż żrą? A nie jakieś inne paskudy?

Bo opuchlaki wygryzają charakterystyczne ślady, a poza tym jak zobaczyłam te ślady na liściach to podkładałam deseczki i się łapały pod nie, zbierałam je też po zmroku z latarką Ale trzeba się nieźle napatrzeć zanim się znajdzie delikwenta. Pod koniec lata codziennie zbierałam ok 10 szt z róż, pierwiosnków, runianki, żurawek, i jeszcze na pigwowcu siedziały. Były też na malinach , pęcherznicy, hortensjach. A zaczęło się u mnie zeszłego lata, wygryzały na potęgę liście pierwiosnków, wtedy zaczęłam walkę z deseczkami. W tym roku dalszy ciąg walki, dołożyłam jeszcze ręczne zbieranie, opryski, przekopywanie ziemi i wybieranie larw. Nie stosowałam tylko nicieni, drogo to wychodzi, ale skuteczność tylko wtedy jak po aplikacji utrzymujesz ciągle wilgotną glebę.
Może na wiosnę zastosuję nicienie, nie wiem jeszcze , myślę
Filomena 18:07, 12 lis 2015

Mireczko a, a próbowałaś gnojówki z wrotycza? Ja ją uskuteczniam skutecznie
Mala_Mi 18:50, 12 lis 2015

Oj widzę, że u Ciebie zimą będę buszować ... róże piękne, ale jakie śliczne RH

I też masz te paskudy
Kindzia 20:06, 12 lis 2015

mirkaka napisał(a)

Bo opuchlaki wygryzają charakterystyczne ślady, a poza tym jak zobaczyłam te ślady na liściach to podkładałam deseczki i się łapały pod nie, zbierałam je też po zmroku z latarką Ale trzeba się nieźle napatrzeć zanim się znajdzie delikwenta. Pod koniec lata codziennie zbierałam ok 10 szt z róż, pierwiosnków, runianki, żurawek, i jeszcze na pigwowcu siedziały. Były też na malinach , pęcherznicy, hortensjach. A zaczęło się u mnie zeszłego lata, wygryzały na potęgę liście pierwiosnków, wtedy zaczęłam walkę z deseczkami. W tym roku dalszy ciąg walki, dołożyłam jeszcze ręczne zbieranie, opryski, przekopywanie ziemi i wybieranie larw. Nie stosowałam tylko nicieni, drogo to wychodzi, ale skuteczność tylko wtedy jak po aplikacji utrzymujesz ciągle wilgotną glebę.
Może na wiosnę zastosuję nicienie, nie wiem jeszcze , myślę

Matko i córko! To sporo zachodu kosztuje taka walka U mnie plagi nie ma, z tego co wiem można je spotkać właściwie wszędzie...Co za dziadostwo!!! Do mnie przywędrowały chyba od sąsiadki, już ze trzy lata temu widziałam u niej ogryzione listki rh. U mnie zadowalają się na początek pierwiosnkami. Życzę sobie żeby ten początek = koniec

Czytałam o nierównej walce dziewczyn z opuchlakami. Życzę Ci żeby się udało!