Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

Kasya 18:06, 16 maj 2023

Urocze kukliki
U mnie cos im nie pasuje
Joku 18:12, 16 maj 2023

Tak, rodki miałam na myśli. Też bym zaczęła od takich gałęzi /gałązek, które najbardziej mi przeszkadzają. Ja wycięłam część najstarszych gałęzi z kaliny bodnantskiej i obserwuję co się będzie działo .
Kukliki chyba ode mnie. Ja lubię połączenie pomarańczu z fioletem lub granatem. Ale zestawienia w jednej tonacji kolorystycznej też mają swój urok.
Rabata z elatami aurea zawsze mnie zachwyca u ciebie.
vita 21:25, 16 maj 2023

mirkaka napisał(a)
[b] Jeśli chodzi o pytanie czy ciąć, ja swoich nie cięłam, czekałam aż same się zagęszczą, tylko obrywaj przekwitłe kwiaty i zasilaj po kwitnieniu

Obrywać kwiaty i zasilać po kwitnieniu Jestem na etapie zasilania cebulowych po kwitnieniu, azaliom też potrzebne Miałaś na myśli floks kanadyjski ?
vita 21:27, 16 maj 2023

'Poeticus' ma stałe miejsce w ocynkowanym wiadrze?
mirkaka 08:52, 17 maj 2023

Kasya napisał(a)
Urocze kukliki
U mnie cos im nie pasuje

może za sucho mają?
mirkaka 08:58, 17 maj 2023

Joku napisał(a)
Tak, rodki miałam na myśli. Też bym zaczęła od takich gałęzi /gałązek, które najbardziej mi przeszkadzają. Ja wycięłam część najstarszych gałęzi z kaliny bodnantskiej i obserwuję co się będzie działo .
Kukliki chyba ode mnie. Ja lubię połączenie pomarańczu z fioletem lub granatem. Ale zestawienia w jednej tonacji kolorystycznej też mają swój urok.
Rabata z elatami aurea zawsze mnie zachwyca u ciebie.

Też lubię pomarańcz z fioletem, tylko o tej porze roku nie mam takich ciemnych fioletów, chyba że jakieś późne tulipany.
Kalina będzie się odmładzać
Rabata z elatami jeszcze nie obfocona, może już czas
Kuklik od Ciebie Za nim rośnie szałwia Caradonna, tylko nie pamiętam czy doczeka wspólnego kwitnienia
Rh już w zeszłym roku zaczęłam ciąć, przycięłam trochę Nową Zemblę
mirkaka 09:14, 17 maj 2023

vita napisał(a)

Obrywać kwiaty i zasilać po kwitnieniu Jestem na etapie zasilania cebulowych po kwitnieniu, azaliom też potrzebne Miałaś na myśli floks kanadyjski ?

A ja nie zasilam cebulowych po kwitnieniu, raczej robię to na początku wegetacji.
Tak, floks, już poprawiłam
Azalie potrzebują zasilania w kwietniu i czerwcu, tylko delikatnie, i im koniecznie obrywaj przekwitnięte kwiatostany, żeby nasion nie zawiązywały, wtedy będą się lepiej rozkrzewiać i zawiązywać pąki na następny rok, no i w tym czasie pilnować trzeba podlewania

'Poeticus' pierwszy rok we wiadrze, jesienią kupiłam trzy rozrośnięte cebule , każda miała po trzy mniejsze , i tak się pięknie odnalazł w tym wiaderku
Marzyłam o tych narcyzach od lat, co kupiłam to mi ginęły, a wspomnienia są z nimi z mojego dzieciństwa, mama miała ich całe rzędy i zrywałam je do wazonu
Natomiast, nasza firma kupiła teren po starym zabudowaniu i ogrodzie, i na wiosnę wyrosło tam sporo żonkili i tych właśnie narcyzów, jeździłam tam z łopatą i ratowałam co się da przed niszczycielską robotą koparek Mam je teraz już u siebie posadzone
April 14:31, 17 maj 2023

Ale energia bije z tych zdjęć. Piękne masz egzemplarze azalii. Masz do nich rękę. Mi w tym roku wypadła ostatnia azalia wielkokwiatowa, bez konkretnej przyczyny. Sucha po zimie.
basia3012 14:39, 17 maj 2023

Ok, będę obrywała przekwitłe kwiaty azaliom. No i zasilę nawozem do rh, Mam taki. Dzięki.
Margerytka40 15:09, 17 maj 2023

mirkaka napisał(a)

Też lubię pomarańcz z fioletem, tylko o tej porze roku nie mam takich ciemnych fioletów, chyba że jakieś późne tulipany.
Kalina będzie się odmładzać
Rabata z elatami jeszcze nie obfocona, może już czas
Kuklik od Ciebie Za nim rośnie szałwia Caradonna, tylko nie pamiętam czy doczeka wspólnego kwitnienia
Rh już w zeszłym roku zaczęłam ciąć, przycięłam trochę Nową Zemblę

Właśnie przyszły mi do głowy fioletowe orliki jako dodatek do pomarańczowych azalii, zgrywają się kwitnieniem u mnie teraz. Póki co orliki gdzie indziej i azalie gdzie indziej.