Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Malutki pod lasem

Malutki pod lasem

Anda 09:57, 19 mar 2020

Aniu zobacz

https://pin.it/7AjNHwI

Właśnie doczytałam, że dziewczyny odradzają ID. Ja nie, bo mi się widzi jakoś cała połać z ID z bylinami i dereniami pomiędzy Jednak jako zastępstwo nadawałaby się Sesleria autumnalis, tylko dużo jej byś musiała dać, bo ona nie rośnie dywanowo, a w kępie. Zastosowałbym jeden rodzaj niskiej trawy po całości rabaty jako zadarniacz, a nie tylko na obwódkę, żeby za trzy lata tam już w ogóle prawie nie pielić. Dlatego jestem za ID

Ja z kolei nie widzę hortek pod brzozami. Wg mnie bardzo dużo musiałabyś podlewać.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Katkak 10:17, 19 mar 2020

Anda napisał(a)
Aniu zobacz

https://pin.it/7AjNHwI

Właśnie doczytałam, że dziewczyny odradzają ID. Ja nie, bo mi się widzi jakoś cała połać z ID z bylinami i dereniami pomiędzy Jednak jako zastępstwo nadawałaby się Sesleria autumnalis, tylko dużo jej byś musiała dać, bo ona nie rośnie dywanowo, a w kępie. Zastosowałbym jeden rodzaj niskiej trawy po całości rabaty jako zadarniacz, a nie tylko na obwódkę, żeby za trzy lata tam już w ogóle prawie nie pielić. Dlatego jestem za ID

Ja z kolei nie widzę hortek pod brzozami. Wg mnie bardzo dużo musiałabyś podlewać.

Ja też jestem fanką ID. Ewunia mam rabatę z dwiema brzozami (bo znacznie mniehsza niż Ani) i horty Bobo dobrze sobie radzą.
Anda 10:21, 19 mar 2020

Katkak napisał(a)

Ja też jestem fanką ID. Ewunia mam rabatę z dwiema brzozami (bo znacznie mniehsza niż Ani) i horty Bobo dobrze sobie radzą.

Kasiu, ale Ty masz chyba, z tego co pamiętam, taką ziemię jak ja, ciężką i trzymającą wilgoć. Ania ma chyba lżejszą glebę. Dlatego zalecam ostrożność
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
mrokasia 10:32, 19 mar 2020

Żeby nie było - ja też jestem fanką ID . I samo ID do brzóz i dereni - miodzio . Nie wiem czy sama sobie tak nie zrobię pod moimi brzozami .
Katkak 11:00, 19 mar 2020

Anda napisał(a)

Kasiu, ale Ty masz chyba, z tego co pamiętam, taką ziemię jak ja, ciężką i trzymającą wilgoć. Ania ma chyba lżejszą glebę. Dlatego zalecam ostrożność

To fakt, w tamtym miejscu mam dość ciężką ziemię Ewciu.
AnnaCh 12:10, 19 mar 2020

O matko, tyle gości u mnie,a ja zniknęłam gasić kolejne pożary
Chyba z tych hortek zrezygnuję, choć bardzo lubię hortki, ale poddałaś mi pomysł, żeby te bobo dać z przodu przed planowanym parawanem na basen z trzcinników KF Fajnie będzie, coś wtedy dołem dostaną i super
A druga rzecz, w dzisiejszych czasach chcę uniknąć jeżdżenia po sklepach i szukania roślin, te trzcinniki, rozchodniki i ID mam. Hakone nie będzie się tam przypalało? A druga rzecz, że tak jak Ewa pisze, chciałabym, żeby mi się to zadarniło, żebym chwastami nie zarastała, no i wtedy wilgoć też będzie się lepiej trzymała A latem często robi się tam twarda skała. Tak naprawdę dopiero zaczęłam dopieszczać glebę tam i jeszcze trochę mi zejdzie, teraz jak pieliłam i sadziłam serba, to posypałam kompostem, tyle ile miałam i mączką, cisy dodatkowo dostały obornik
Zrobię tak jak Ewa radzi posadzę te ID wszędzie, nie tylko na obwódkę. Karola TU POKAZYWAŁA carexy w masie z dereniami
Chyba w to pójdę
A trzeci gracek będzie i zapomniałam są tam też trzy kulki cisowe
Helen 19:13, 19 mar 2020

Ania, faktycznie rysuneczek był, tylko ja gapkowata.
To, co pokazywała Karola, piękne, też odgapię.
mrokasia 08:13, 20 mar 2020

Chciałam powiedzieć, że w wyniku dyskusji u Ciebie posadziłam u siebie pod swoimi brzozami ID, będzie całe poletko .
AnnaCh 12:34, 20 mar 2020

Helen, też mi to wpadło w oko i pomyślałam właśnie o mojej dereniowej

Kasiu, super, że się dyskusja przydała
makadamia 20:45, 20 mar 2020

Mnie też się podoba poletko carexowe