Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

kachat 10:26, 26 wrz 2015

Sylwia, napisałam swoje zdanie, nie musisz się z nim zgadzać ani się tłumaczyć - zrobisz jak chcesz przecież. Nie traktuj też mojej opinii i rad jak jakiegoś ataku, przed którym musisz się bronić - nie każdemu będzie się podobało co robisz, a z cudzej krytyki możesz czerpać wiele dobrego. Wrzuciłaś swój ogród do metamorfoz chwaląc się nim, a według mnie nie ma się jeszcze za bardzo czym chwalić - postanowiłam zajrzeć do ciebie i napisać parę słów z dobrej woli, które może ci się przydadzą, tak jak każdemu początkującemu ogrodnikowi wszelkie rady i opinie innych osób.

No i znowu elaborat mi wyjdzie... Wybacz!

Dla mnie twój ogród wygląda na bardzo chaotyczny i niedopracowany jeszcze, bez zamysłu właśnie. Masa wszystkiego, pełno roślin bez ładu i składu na wielkiej powierzchni - u siebie mam wciąż chaos i walczę z nim, bo chaos to nic dobrego. Kasiek! Właśnie dlatego mam w tytule wątku chaos - "czyli pomoc potrzebna!". Chcę u siebie, aby z chaosu, którym się nie będę chwaliła, bo jest brzydki, wyszło kiedyś coś pięknego, co wrzucę do Metamorfoz Chaos nie jest dobry i na siłę wychwalanie go pod niebiosa przez osoby na forum jest głupie, takie na siłę pocieszanie i usprawiedliwianie. Niech z chaosu wyjdzie piękny, naturalny porządek

U ciebie jest wiele do poprawy, sama wiesz, mnie się np. najbardziej nie podoba ścieżka, która jest bardzo brzydka, z tandetnym tworzywem rozciągniętym po bokach, brr. Pięknie by wyglądała zrobiona taka z kamienia polnego - surowiec naturalny, pasujący do charakteru twojej działki, i za darmo do pozbierania z pola Tak samo te nasadzenia (tuje..?) po bokach ścieżki są zbyt ciężkie, przytłaczające, dzielące działkę na części... Tam by jak już to lepsze było według mnie coś lżejszego, delikatniejszego, np. kępki, łezki z kwiatów W ogóle lepiej by według mnie było, gdyby ścieżka była bardziej z boku, a nie tak na chama przez sam środek... ;/ Ale zrobisz jak chcesz przecież.

Piszesz, że chcesz mieć oryginalnie i nie naśladować innych. Nikt ci nie każe nic naśladować, ale pewne rozwiązania które zaproponowałam dlatego są takie popularne, bo są po prostu... ładne! Np. twoja gospoda wygląda na zdjęciu kiepsko, ciemno i nieprzytulnie. Znowu masa tego i owego bez ładu i składu. Jak ci się tak podoba to ok, może na żywo jest tam fajniej, ja się odniosłam do zdjęcia, bo tylko to było mi dane zobaczyć Jeśli ma być tam surowo i piwnicznie, to ja bym napakowała tam dużo źródeł światła, aby rozjaśnić to wnętrze, plus pewne elementy ozdobne w kolorze białym dla kontrastu. Co do bielonych ścian, to w gospodach właśnie standardem były białe ściany, na których wieszano różne różności We wnętrzach piwnicznych też dobrze takie jaśniejsze fragmenty wyglądają, ale to tylko propozycja, rób jak ci się podoba.

Co do łąki kwietnej (twoja jeszcze trochę na mało kwitną wygląda, może by tam dosiać maków, chabrów..?) to dobrze, żeby po dwóch stronach wykoszonej części do chodzenia (najlepiej wijącej się ścieżki) była łąka, tak jak tutaj

Zanim się zacznie cokolwiek sadzić powinno się kształty rabat i miejsca wszystkich strategicznych punktów rozplanować - ścieżki, ogniska, place zabaw... Nie pisz, że nie miałaś czasu tego zrobić, bo to mus na już! Pierwszy etap, zanim posadzisz kolejne rośliny.

Powodzenia w dalszych pracach!
Mala_Mi 10:41, 26 wrz 2015

Sylwia..... tak trzymaj.
Nawet jak gdzies wyjdzie nie po myśli to z czasem przesadzisz lub wykopiesz i komuś oddasz.... Teraz rośnie ci materiał na ogród a raczej park. Lepiej posadzic nawet byle jak niz płakać dwa lata szukajac swojego ideału i nie zrobic nic.
Tez sadzilam czesto nie tak... ale nic sie nie zmarnowało... albo przesadziłam albo oddałam.
Juz ci mowiłam, ze grzechem byłoby zamknać cudowny widok z góry... kocham przestrzeń....i zazdroszcze Ci jej.
07_Rene 10:48, 26 wrz 2015

Powiem tak... Dużo łatwiej tworzyć ogród jak już masz wiele roślin... Ja tak mam przynajmniej... Łapiesz jakiś pomysł to po prostu bieżesz i przesadzasz, dzielisz porządkując przy okazji co masz... A przesadzać będziesz chyba zawsze... Ogród ciągle się dopracowywuje
sylwia_slomc... 13:15, 26 wrz 2015

anabuko1 napisał(a)
Oj szka, kotki.Ja teraz mieszkam przy szosie.I uważam ciągle na Fionę. staramy się szybko zamykać bramę.
Ale dobrze,że córka jest.Lubię kotki
Twoja ta żółta jest śliczna
Ja tylko takie chcę co rosną na zewnątrz .
Ja mam z 5 chryzantemek. Biała już kwitnie.Różowa( kupiona na ryneczku od pani). ta jest wyższa.ale od początku września już pienie kwitnie,
Potem jeszcze będzie biało- kremowa, ceglasta i różowa. A żółtej nie mam

Też mam kilka sztuk, a jedną to jeszcze babcia sadziła ze 20 lat temu
sylwia_slomc... 13:18, 26 wrz 2015

Gardener27 napisał(a)
Sylwia leje u Ciebie ? Miałem kosić trawnik ale mogę sobie zapomnieć
Pozdrowienia zostawiam

Paprze cały dzień dzisiaj i wczoraj trochę też, ale jak dzisiaj przesadzaliśmy jedną tuję top się okazało, ze wilgoci w glebie tak ok 10 cm, a głębiej sucho jak pieprz
sylwia_slomc... 13:19, 26 wrz 2015

07_Rene napisał(a)
Twój grzyb jedyny i niepowtarzalny Zresztą tak jak Twój ogród. Wiesz czego chcesz, więc coco jambo i do przodu; )

Staram się jak mogę właśnie coco jambo
sylwia_slomc... 13:27, 26 wrz 2015

Mala_Mi napisał(a)
Sylwia..... tak trzymaj.
Nawet jak gdzies wyjdzie nie po myśli to z czasem przesadzisz lub wykopiesz i komuś oddasz.... Teraz rośnie ci materiał na ogród a raczej park. Lepiej posadzic nawet byle jak niz płakać dwa lata szukajac swojego ideału i nie zrobic nic.
Tez sadzilam czesto nie tak... ale nic sie nie zmarnowało... albo przesadziłam albo oddałam.
Juz ci mowiłam, ze grzechem byłoby zamknać cudowny widok z góry... kocham przestrzeń....i zazdroszcze Ci jej.

Taki jest plan Aniu, żeby ogród zrobić też trzeba najpierw mieć z czego, niech rośnie to się potem porozmnaża
sylwia_slomc... 13:27, 26 wrz 2015

07_Rene napisał(a)
Powiem tak... Dużo łatwiej tworzyć ogród jak już masz wiele roślin... Ja tak mam przynajmniej... Łapiesz jakiś pomysł to po prostu bieżesz i przesadzasz, dzielisz porządkując przy okazji co masz... A przesadzać będziesz chyba zawsze... Ogród ciągle się dopracowywuje

Święta prawda
Katkak 15:59, 26 wrz 2015

Sylwia mam nadzieję, że nie myślisz jak koleżanka powyżej, że na siłę wychwalam Twój ogród? Mnie naprawdę bardzo się podoba i wychwalam go pod niebiosa bo jest wspaniały, niesamowity i jedyny w swoim rodzaju. Gdybym tak nie myślała, a pisała same wspaniałości wtedy byłoby to głupie, racja. Ale nie mam w zwyczaju wychwalać czegoś, co do mnie nie przemawia. A miejsce do biesiadowania to taka wisienka na torcie . W takim miejscu taka ilość światła to moim zdaniem plus, bo tworzy się fajny nastrój. Jasno to musi być na sali operacyjnej . Pocieszać to Ciebie nie trzeba, a raczej zazdrościć Ci genialnych pomysłów, które wcielasz w życie z prędkością światła . Buźka .
16:08, 26 wrz 2015
kachat napisał(a)

nie chcę tego cytować...bo czytanie mnie zmęczyło

ale koleżanko miła kachat.....lubimy tu słuchać uwag ...ja nawet krytykę szczerą wolę ... lepsze to niż tiutanie - zapraszam do mnie bo może mi toje uwagi pozwlą spojrzeć inaczej na mój narcyzm

ale moja prośba do ciebie ....może napisz 1 zdanie góra 3 zdania ...i nie męcz nas takimi wypracowaniami

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies