kachat
10:26, 26 wrz 2015

Sylwia, napisałam swoje zdanie, nie musisz się z nim zgadzać ani się tłumaczyć - zrobisz jak chcesz przecież.
Nie traktuj też mojej opinii i rad jak jakiegoś ataku, przed którym musisz się bronić - nie każdemu będzie się podobało co robisz, a z cudzej krytyki możesz czerpać wiele dobrego. Wrzuciłaś swój ogród do metamorfoz chwaląc się nim, a według mnie nie ma się jeszcze za bardzo czym chwalić - postanowiłam zajrzeć do ciebie i napisać parę słów z dobrej woli, które może ci się przydadzą, tak jak każdemu początkującemu ogrodnikowi wszelkie rady i opinie innych osób.
No i znowu elaborat mi wyjdzie... Wybacz!
Dla mnie twój ogród wygląda na bardzo chaotyczny i niedopracowany jeszcze, bez zamysłu właśnie. Masa wszystkiego, pełno roślin bez ładu i składu na wielkiej powierzchni - u siebie mam wciąż chaos i walczę z nim, bo chaos to nic dobrego. Kasiek! Właśnie dlatego mam w tytule wątku chaos - "czyli pomoc potrzebna!". Chcę u siebie, aby z chaosu, którym się nie będę chwaliła, bo jest brzydki, wyszło kiedyś coś pięknego, co wrzucę do Metamorfoz
Chaos nie jest dobry i na siłę wychwalanie go pod niebiosa przez osoby na forum jest głupie, takie na siłę pocieszanie i usprawiedliwianie. Niech z chaosu wyjdzie piękny, naturalny porządek
U ciebie jest wiele do poprawy, sama wiesz, mnie się np. najbardziej nie podoba ścieżka, która jest bardzo brzydka, z tandetnym tworzywem rozciągniętym po bokach, brr. Pięknie by wyglądała zrobiona taka z kamienia polnego - surowiec naturalny, pasujący do charakteru twojej działki, i za darmo do pozbierania z pola
Tak samo te nasadzenia (tuje..?) po bokach ścieżki są zbyt ciężkie, przytłaczające, dzielące działkę na części... Tam by jak już to lepsze było według mnie coś lżejszego, delikatniejszego, np. kępki, łezki z kwiatów
W ogóle lepiej by według mnie było, gdyby ścieżka była bardziej z boku, a nie tak na chama przez sam środek... ;/ Ale zrobisz jak chcesz przecież.
Piszesz, że chcesz mieć oryginalnie i nie naśladować innych. Nikt ci nie każe nic naśladować, ale pewne rozwiązania które zaproponowałam dlatego są takie popularne, bo są po prostu... ładne! Np. twoja gospoda wygląda na zdjęciu kiepsko, ciemno i nieprzytulnie. Znowu masa tego i owego bez ładu i składu. Jak ci się tak podoba to ok, może na żywo jest tam fajniej, ja się odniosłam do zdjęcia, bo tylko to było mi dane zobaczyć
Jeśli ma być tam surowo i piwnicznie, to ja bym napakowała tam dużo źródeł światła, aby rozjaśnić to wnętrze, plus pewne elementy ozdobne w kolorze białym dla kontrastu. Co do bielonych ścian, to w gospodach właśnie standardem były białe ściany, na których wieszano różne różności
We wnętrzach piwnicznych też dobrze takie jaśniejsze fragmenty wyglądają, ale to tylko propozycja, rób jak ci się podoba.
Co do łąki kwietnej (twoja jeszcze trochę na mało kwitną wygląda, może by tam dosiać maków, chabrów..?) to dobrze, żeby po dwóch stronach wykoszonej części do chodzenia (najlepiej wijącej się ścieżki) była łąka, tak jak tutaj
Zanim się zacznie cokolwiek sadzić powinno się kształty rabat i miejsca wszystkich strategicznych punktów rozplanować - ścieżki, ogniska, place zabaw... Nie pisz, że nie miałaś czasu tego zrobić, bo to mus na już!
Pierwszy etap, zanim posadzisz kolejne rośliny.
Powodzenia w dalszych pracach!

No i znowu elaborat mi wyjdzie... Wybacz!

Dla mnie twój ogród wygląda na bardzo chaotyczny i niedopracowany jeszcze, bez zamysłu właśnie. Masa wszystkiego, pełno roślin bez ładu i składu na wielkiej powierzchni - u siebie mam wciąż chaos i walczę z nim, bo chaos to nic dobrego. Kasiek! Właśnie dlatego mam w tytule wątku chaos - "czyli pomoc potrzebna!". Chcę u siebie, aby z chaosu, którym się nie będę chwaliła, bo jest brzydki, wyszło kiedyś coś pięknego, co wrzucę do Metamorfoz

U ciebie jest wiele do poprawy, sama wiesz, mnie się np. najbardziej nie podoba ścieżka, która jest bardzo brzydka, z tandetnym tworzywem rozciągniętym po bokach, brr. Pięknie by wyglądała zrobiona taka z kamienia polnego - surowiec naturalny, pasujący do charakteru twojej działki, i za darmo do pozbierania z pola

Piszesz, że chcesz mieć oryginalnie i nie naśladować innych. Nikt ci nie każe nic naśladować, ale pewne rozwiązania które zaproponowałam dlatego są takie popularne, bo są po prostu... ładne! Np. twoja gospoda wygląda na zdjęciu kiepsko, ciemno i nieprzytulnie. Znowu masa tego i owego bez ładu i składu. Jak ci się tak podoba to ok, może na żywo jest tam fajniej, ja się odniosłam do zdjęcia, bo tylko to było mi dane zobaczyć

Co do łąki kwietnej (twoja jeszcze trochę na mało kwitną wygląda, może by tam dosiać maków, chabrów..?) to dobrze, żeby po dwóch stronach wykoszonej części do chodzenia (najlepiej wijącej się ścieżki) była łąka, tak jak tutaj

Zanim się zacznie cokolwiek sadzić powinno się kształty rabat i miejsca wszystkich strategicznych punktów rozplanować - ścieżki, ogniska, place zabaw... Nie pisz, że nie miałaś czasu tego zrobić, bo to mus na już!

Powodzenia w dalszych pracach!