Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Ani :)

Ogród Ani :)

Dominika11 09:41, 11 maj 2016

Aniu widzę, że prace postępują i to pod czujnym okiem Toszkowym - super
Kawa 09:44, 11 maj 2016

przesadziłaś wiśnie?

to co ile powinny być sadzone
taaak na przyszłość pytam
anbu 09:50, 11 maj 2016

Przesadziłam Dzięki Anulce dostałam olśnienia - hi hi
Zapomniałam, że rabatę poszerzam niedługo. Mam jakoś ostatnio pomroczność umysłową
Straszna gańba, taki ze mnie ogrodnik .
Ciekawe ile takich wpadek mnie jeszcze czeka

Posadziłam co 1 metr.
Kawa 10:10, 11 maj 2016

anbu napisał(a)
Zapomniałam, że rabatę poszerzam niedługo. Mam jakoś ostatnio pomroczność umysłową

Posadziłam co 1 metr.

nie kwękaj
dobrze będzie
m_gocha 12:49, 11 maj 2016

anbu napisał(a)
Tak jest psze Pani Do połowy lewego cycka

Lasów Ci u mnie pod dostatkiem Za chatą rośnie wielki dąb, wybierze się baba (czyli ja ) znowu z worem w teren w wiadomym celu
Siarkę muszę kupić na all i mączkę bazaltową też, bo mi się już skończyła

Joluś, Ali, Joasiu dzięki
Oświeć mnie Aniu w sprawie po co kupiłaś siarkę, mączkę bazaltową i może coś tam jeszcze. Czuję że to coś istotnego w ogrodzie a ja niedouczona w tej kwesti I jeszcze jedno a po co "baba wybiera się" do dużego drzewa dębowego Też potrzebuję oświecenia bo a nuż się przyda
kasja83 12:49, 11 maj 2016

anbu napisał(a)

Posadziłam co 1 metr.

Zapewne sporo-jak i każdego z nas
Ale moja droga nie myli się ten, co nic nie robi, a dalej: błądzić jest rzeczą ludzką
anbu 13:02, 11 maj 2016

Gosiu o mączce pisał Waldek ale też Toszka Poczytaj u Kamili: o tu...

Siarka pylista do zakwaszenia gleby pod kwasoluby (rh i azalie). Ja o siarce czytałam w wątku o rododendronach
Hortensje też podobno lepiej rosną w lekko kwaśnej ziemi. Mam też więc jej sypnąć pod hortki o ile dobrze zrozumiałam Tochę

Wszelka ściółka leśna, igliwia i inne takie dziwne rzeczy też pod kwasoluby (rh i azalie). Trzeba przekopać ziemię z tym czymś i będzie gitara Powiem Ci w sekrecie, że się szybko zbiera, bo już trochę tego przytargałam do domu

Kasiu, Kamilo buziam
wrobelki 17:59, 11 maj 2016

Jak tak czytam co piszecie o tych wszystkich mączkach i innych sypaczach to dopiero zdaje sobie sprawę że ja to całkiem zielona jestem i muszę się dobrze przygotować bo na zakupy się już umówiłam a tu jeszcze do sadzenia daleka droga. W ogóle po wczorajszym koszeniu trawnika doszłam do wniosku, że mam za dużą działkę jak dla mnie jednej małej ogrodniczki i to jeszcze początkującej i żeby ładnie wszystko wyglądało to musiałabym chyba zatrudnić ogrodnika na cały etat. A na to kasy nie ma
Toszka 18:05, 11 maj 2016

wrobelki napisał(a)
Jak tak czytam co piszecie o tych wszystkich mączkach i innych sypaczach to dopiero zdaje sobie sprawę że ja to całkiem zielona jestem i muszę się dobrze przygotować bo na zakupy się już umówiłam a tu jeszcze do sadzenia daleka droga. W ogóle po wczorajszym koszeniu trawnika doszłam do wniosku, że mam za dużą działkę jak dla mnie jednej małej ogrodniczki i to jeszcze początkującej i żeby ładnie wszystko wyglądało to musiałabym chyba zatrudnić ogrodnika na cały etat. A na to kasy nie ma

podstawą jest przygotowanie gleby w ogrodzie, zaopatrzenie jej w niezbędną próchnicę (obornik i kompost) i minerały w postaci mączki. Bez tego szkoda wydawać pieniędzy na rośliny, a "z tym" rosliny będa szaleć, że ogrodnik nie będzie w stanie ich dzielić i mnożyć aby zazielenić swoje aerały
wrobelki 20:41, 11 maj 2016

Toszka napisał(a)

podstawą jest przygotowanie gleby w ogrodzie, zaopatrzenie jej w niezbędną próchnicę (obornik i kompost) i minerały w postaci mączki. Bez tego szkoda wydawać pieniędzy na rośliny, a "z tym" rosliny będa szaleć, że ogrodnik nie będzie w stanie ich dzielić i mnożyć aby zazielenić swoje aerały

Muszę w takim razie przywieźć ziemi tak jak myślałam i dodać jeszcze jej trochę składników. A o dodatkowych rączkach też będę musiała pomyśleć bo całość to 30 arów i widzę że sama nie dam rady.
Zrobiłam sadzonki żurawki, bo miałam parę takich co u mnie już trzy lata rosną i mają dużo młodych. Szczerze mówiąc to myślałam że padają a one się namnożyły tak że z jednej zrobiłam 8 i to całkiem ładnych. Mam nadzieję że się poprzyjmują, bo sporo ich planuję nasadzić.