Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

gosika67 17:58, 04 lis 2017

Witaj Ewka też sadziłam cebulowe, przywiozłam z Niemiec ciekawe jak się sprawdzą, chryzantema , którą kupiłam w ogrodniczym przekwitła i taka paskudna się zrobiła, ale za to kwitnie jeszcze lobelia, stokrotka mi zakwitła, róże u mnie kwitną też ale łyse, sam kwiat, liści już nie ma, jeszcze lawendy, trochę przetaczniki i szałwie.
Trawa zielona ale chyba nie będę kosić, trochę się boję,że ją spitolę. Mąż mi odradza koszenie. Pozdrawiam serdecznie.
Anda 18:03, 04 lis 2017

gosika67 napisał(a)
Witaj Ewka też sadziłam cebulowe, przywiozłam z Niemiec ciekawe jak się sprawdzą, chryzantema , którą kupiłam w ogrodniczym przekwitła i taka paskudna się zrobiła, ale za to kwitnie jeszcze lobelia, stokrotka mi zakwitła, róże u mnie kwitną też ale łyse, sam kwiat, liści już nie ma, jeszcze lawendy, trochę przetaczniki i szałwie.
Trawa zielona ale chyba nie będę kosić, trochę się boję,że ją spitolę. Mąż mi odradza koszenie. Pozdrawiam serdecznie.

Gosiu, zdaj relacje, jak te cebulowe się sprawdzą. A gdzie kupowałaś? Kiepenkerla?

Jakieś kwiatki na różach jeszcze są. Najlepiej z liści prezentują się Brother Cadfael i Mme Boll. Jeśli jutro pogoda będzie ok to coś pstryknę

A u Ciebie już przymrozki że się boisz o trawę? Zimą powinna mieć ok. 5 cm. Jak za długa, to będzie gnić.

Pozdróweczki
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gardener27 18:14, 04 lis 2017

Czytam że za Tobą również pracowity dzień w ogrodzie. Kanty u mnie proszą się o zrobienie od wiosny w warzywniku ale chyba nie będzie na to czasu już w tym sezonie, rok za krótki by wszystko ogarnąć.
Ewa zauważyłaś u siebie że tulipanów z ubiegłych lat na rabatach jest coraz mniej czy tylko u mnie taka zależność ? Przeciwieństwem są czosnki ozdobne, tych z każdym następnym sezonem coraz więcej co mnie niezmiernie cieszy.
Jak jutro będziesz sypać ten nawóź to weź ze sobą aparat, stęskniłem się za widokami Twojego edenu
Katkak 18:31, 04 lis 2017

Ewunia ja też jeszcze kanciki planuję zrobić. U mnie to już na bank ostatnie koszenie było. Trawa na szczęście baaaardzo zwolniła . Niby byłam dziś w domu, ale na ogród nie miałam tyle czasu żeby zdążyć ze wszystkim co planowałam.
Kasia_CS 19:33, 04 lis 2017

Anda napisał(a)

Mech zaczął mi się podobać

Do czego to dochodzi, żeby i z mchem się przeprosić
gosika67 20:50, 04 lis 2017

Dziewczyny ale jesteście pracusie, jutro ma być ładna pogoda na niedzielny spacer.
tulucy 21:00, 04 lis 2017

Mnie się mech podoba zawsze, ale nie wszędzie
adewzuol 21:02, 04 lis 2017

O to miałyśmy podobny dzień, ja nie kosiłam trawy, ale wyrzuciłam kosmosy i obiecałam sobie, że przyszłym roku będę je ujarzmiać bardzo stanowczo, posadziłam cebule i przycięłam kanciki trawnikowi.
mirkaka 07:41, 05 lis 2017

Anda napisał(a)
Dzisiaj skosiłam trawnik. Mam nadzieję, że po raz ostatni. Jutro jeszcze nawozem jesiennym sypnę.
Ostatnie cebulki posadzone. Kupowane w niesprawdzonym źródle. Mam nadzieję, że zakwitną. Trochę cebulek, które były już w glebie uszkodziłam, ale ogólnie miałam wrażenie, że cebulki się pochowały Zobaczymy wiosną, co wyjdzie z ziemi. Wiosną muszę sobie koniecznie pozaznaczać miejsca na nowe cebulki. Teraz to sadziłam tak na chybił-trafił
Zrobiłam dziś nawet kanciki. Wiosną będzie mniej roboty Ogród o wiele lepiej wygląda. Mimo to na przyszły sezon mam zaplanowane wywalanie wszelkich siewek, czy to ożankam czy kosmos - nie ma zmiłuj. Tylko bałagan przez nie okropny a inne rośliny czym dychać nie mają. Kocimiętkę też muszę ograniczyć. Coś się rozlazła zrobiła
Fotek nie ma, bo już się ciemno zrobiło

U mnie też wczoraj było ostatnie koszenie trawnika Moja kocimiętka zaatakowana mączniakeim, muszę ściąć i wywalić, szkoda a mogła iść na kompost. Rozrasta się bardzo, też muszę ograniczyć. Jeszcze mnie czeka obrywanie liści róż ale mam ogromne opory przed tą robotą w tym roku, może odpuszczę..
Anda 08:05, 05 lis 2017

Gardener27 napisał(a)
Czytam że za Tobą również pracowity dzień w ogrodzie. Kanty u mnie proszą się o zrobienie od wiosny w warzywniku ale chyba nie będzie na to czasu już w tym sezonie, rok za krótki by wszystko ogarnąć.
Ewa zauważyłaś u siebie że tulipanów z ubiegłych lat na rabatach jest coraz mniej czy tylko u mnie taka zależność ? Przeciwieństwem są czosnki ozdobne, tych z każdym następnym sezonem coraz więcej co mnie niezmiernie cieszy.
Jak jutro będziesz sypać ten nawóź to weź ze sobą aparat, stęskniłem się za widokami Twojego edenu

U mnie tulipany się mnożą i jest ich coraz więcej. Chociaż teraz przy sadzeniu cebulek zdziwiłam się, że tak mało ich "napotkałam" po drodze. Rok był bardzo mokry, więc może jednak wygniły... Okaże się wiosną
Za to czosnków mi nie przybywa Właśnie ich trochę dosadzilam, bo mi ich za mało.
Aktualnie u mnie leje, więc i nawóz, i aparat stoją po znakiem zapytania
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies