Olivia Austina jest rewelacyjna. Zero chorego listka, piękny krzaczek zbudowała a mam ją dopiero od jesieni 2017 ( tak samo jak MW) i kwitnie prawie cały czas.
Dam mojej MW czas, tak jak piszesz, pewnie nabierze rozpędu w przyszłym roku
Poszukam zdjęcia ale mogę nie mieć. Mało w tym roku robiłam. To młode sadzonki. Jedna ma 2 sezony ale kupowana słownie jako 1 patyk a Emma dopiero pierwszy sezon u mnie. Pamiętam, że razem kwitły i kwiaty były bardzo podobne w tej samej gamie kolorystycznej. Emma jest tylko z liści i łodyg ciemniejsza i w pąku kwiaty mają ciemniejsze wybarwienie ale przez to, że młoda to jest niższa niż Szarlotka. Za to Jude ma u mnie odcień pudrowego różu przez większość czasu kwitnienia. Dopiero za 2 lata stworzą ładny duet.
Ciekawa jestem czy u mnie słabe kwitnienie róż to tylko te upały czy za małe dokarmianie. W zeszlym roku to były nowe sadzonki dawałam im banany i skorupki jajek i kwitly długo i nawet sporo kwiatów było . W tu roku tylko florowit i raz substral do róż . Czyżby ten potas ze skórek był im tak potrzebny ? Jak myślisz Ewka ?
Olivia wydaje sie jedna z najlepszych kreacji Austina. U Zagajanki rowniez czytalam o niej same pozytywy
Ja na razie zachwycam sie kwiatami Princess A.of K. Jesli zbuduje piekny krzaczek, bedzie zdrowa i czesto kwitla, to bedzie to chyba moja ulubiona roza.
MW potrzebuje na pewno wiecej czasu. Bardzo ja lubie. U mnie kwitnie obficie 3 razy w sezonie.
Poczekamy zatem do przyszlego roku Cierpliwosc ogrodnicza
Jude u mnie byla czasem smietankowa, przewaznie w czerwcu, a czasem wlasnie pudro-rozowa. Zapach za to miala zawsze powalajacy
Nie wiem jaka masz glebe w ogrodzie. Wlasne doswiadczenia zawsze sa najwazniejsze. Jesli ze skorkami bylo dobrze, to dawaj im w przyszlym roku skorki. Organiczne nawozenie zawsze jest najlepsze. Kompost i wiorki kostne na wiosne to wlasciwie obowiazek
U mnie roze mialy dosc sucho, mimo podlewania rabat, bo to jednak nie to samo. Summer Song przed domem miala najciezej, bo tam ogolnie rzadko podlewam. Kwitnienie u roz w gruncie wypadlo skromniej niz w latach poprzednich.
Ta otwartosc tez mnie martwi, fakt. Ale poprosilabym, o ile sie da, taki bardziej obrazujacy kawalek.
Jude i Summer to dosc czeste polaczenia, a ja bym chciala dodatkowo takie tonalne przejscie, jesli wiesz, co chce powiedziec, ale nie wiem, czy to ma sens i czy sie da. Tutaj czesto widuje austiny posadzone w grupach, tak ze trzy, w trojkacie, co 40-50cm, dla efektu, bo one rosna takie wysokie i waskie, chabaziowate, i tak wygladaja lepiej. Nie ze wszystkie, bo niektore szeroko rosna Jude to English Old Rose Hybrid, Carolyn i Lady of Shalott oraz oczywiscie Summer Song to English Leander hybrids, a Lady Emma to English Musk Hybrids. Te ostatnie sa nizsze, wolniej rosna i kwitna mniej obficie, takie b delikatne i wyrafinowane, i dlatego wydaje mi sie, ze do SS i Jude b pasowalaby Shalott a nie Emma. Ale to takie moje gdybania A kolorystycznie to juz zupelnie nie wiem
Nie wiem, czy uda mie sie dokupic w tym roku (chyba, ze sprowadze z pl, bo znacznie tansze), i pewnie wczesniej bede podziwiac je u Ciebie. Mam tylko Shalottke, Jude nie dala rady, niestety.