Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Pszczelarnia 14:42, 11 wrz 2018

Ewo, myślisz, że taka Souvenir du Dr Jamain potrafi się wyleczyć z mączniaka - u mnie niezależnie od sezonu, go łapie. I nie wiem, czy naprawdę tak nie lubi rosnąć przy ścianach domu (ale tam ma nawet przeciągi, tyle, że nie we wszystkie strony).

Poppy 15:45, 11 wrz 2018

Ando, musze przeczytac Twoj watek od deski do deski, w poszukiwaniu przedogrodka i widokow ogolnych.
Tafialam do Ciebie czasami, w poszukiwaniu konkretnej rozy
Bo ja tak wyrywkowo wpadalam na O, sledze z doskoku Pszczelarnie Ewy, Ogrod z rzezba Zany, i ogrod Ursymaior pod lasem. O Danusiowych nie wspominam, bo to oczywiste per se. Wpadalam do Zagajanki, do Ciebie, Madzenki glownie w sprawach rozanych, duzo mam do nadrobienia i przeczytania, najlepiej juz w lozku wieczorami
Jako pierwsza przeczytam sobie te Wasza dyskusje o ogrodach. Dobrze, ze jesien i zima przed nami

Tak sobie mysle, z tego, co zauwazylam, ze u Was czuc przestrzen ogrodowa, ploty sa siatkowe, slonce przenika. U nas sa ploty (o ile przedogrodki to nie zasieki, to z tylu inna bajka) I przy wymianie plotow zaoptowalismy o ciut wyzszy, po glebszym przemysleniu. Jest namiastka prywatnosci, sam ogrod wydaje sie byc wiekszy (co nas zaszokowalo, bo niby przy nizszych plotkach powinno byc odwrotnie), duzo by gadac...

Na rozach sie nie znam, na razie obrywam pojedyncze liscie swoim, ale to pierwszoroczniaki wiosenne, wiec przemyle ew opryskanie
Sasiadka mowila, ze czarna plamistosc maja co roku, regularnie jak w zegarku, raz mniej, raz wiecej. Ale z tego co widze w przedogrodkach to te stare roze, czesc zupelnie nieprzycinana nie wiem, od kiedy, w kazdym badz razie odkad tu mieszkamy, czyli od 5 lat, maja sie dobrze i kwitna. Sasiad dwa domy dalej sie chwali, ze nic ze swoimi nie robi, od 10 lat z duzym plusem, i kwitna. Czasami stoja calutkie bez lisci.

Anda 16:37, 11 wrz 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Ewo, myślisz, że taka Souvenir du Dr Jamain potrafi się wyleczyć z mączniaka - u mnie niezależnie od sezonu, go łapie. I nie wiem, czy naprawdę tak nie lubi rosnąć przy ścianach domu (ale tam ma nawet przeciągi, tyle, że nie we wszystkie strony).

Myślę, że nie, ale czytałam już, że stare róże potrafią zaskoczyć i np. po 6-ściu latach przestają łapać jakiekolwiek choroby.
Christine Meile pisze, że róża ta nie lubi południowego słońca, potwierdzają to maniacy różani. Poza tym lubi koński obornik.
Z moich skromnych doświadczeń wynika, że róże mączniaka dostają przeważnie gdy mają za sucho. Twoja rośnie przy ścianie, więc może to być jeden z powodów. Na dodatek z tego co czytałam wynika, że jest na niego podatna.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 16:45, 11 wrz 2018

Poppy, w wizytówce mam parę fotek przedogrodka. Na dniach uzupełnię wizytówkę o nowsze zdjęcia. Rośnie w nim Muscari, lawenda, trawy, ślazy, Sedum i jedna róża Summer Song. Teraz chce dosadzić jej do towarzystwa różę Lady Emma Hamilton.

Monty Don prowadził, może nadal prowadzi program Small Spaces Big Dreams. Jesteś w UK, to z pewnością możesz się nimi poinspirować
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Poppy 17:17, 11 wrz 2018

Anda napisał(a)
Poppy, w wizytówce mam parę fotek przedogrodka. Na dniach uzupełnię wizytówkę o nowsze zdjęcia. Rośnie w nim Muscari, lawenda, trawy, ślazy, Sedum i jedna róża Summer Song. Teraz chce dosadzić jej do towarzystwa różę Lady Emma Hamilton.

Monty Don prowadził, może nadal prowadzi program Small Spaces Big Dreams. Jesteś w UK, to z pewnością możesz się nimi poinspirować

Zerknelam Poprosze o zdjecie calosci, jesli mozna!
W moim tez muscari sie maja dobrze, ale czosnki nie daly rady.
Chetnie zobacze polaczenie Lady Emmy z Summer Song.
Zawsze widuje Lady Emme, Lady of Shalott, Jude, Summer Song osobno, a zalezaloby mi na zobaczeniu ich razem. Zwlaszcza porownanie Emmy i Shalott, liscie maja rozne, po tym je odrozniam, ale kwiatu nie potrafie. To w ogole moje ulubione roze Austina, raczej malo typowy wybor Zastanawiam sie jeszcze nad wlaczeniem do tej grupy Carolyn Knight, ale nie mialam przyjemnosci zobaczyc jej na zywo, a to sport od SS, wiec moze byc powalajaca.

Tv nie mam, Monty Dona lapie czasami na YT
Anda 17:46, 11 wrz 2018

Poppy napisał(a)

Zerknelam Poprosze o zdjecie calosci, jesli mozna!
W moim tez muscari sie maja dobrze, ale czosnki nie daly rady.
Chetnie zobacze polaczenie Lady Emmy z Summer Song.
Zawsze widuje Lady Emme, Lady of Shalott, Jude, Summer Song osobno, a zalezaloby mi na zobaczeniu ich razem. Zwlaszcza porownanie Emmy i Shalott, liscie maja rozne, po tym je odrozniam, ale kwiatu nie potrafie. To w ogole moje ulubione roze Austina, raczej malo typowy wybor Zastanawiam sie jeszcze nad wlaczeniem do tej grupy Carolyn Knight, ale nie mialam przyjemnosci zobaczyc jej na zywo, a to sport od SS, wiec moze byc powalajaca.

Tv nie mam, Monty Dona lapie czasami na YT

Całości nie będzie, bo nie chcę się tak zupełnie uwidocznić Wiesz, to forum otwarte.
Rownież nie widziałam Shalotki i Emmy razem obok siebie. Z Summer Emma powinna się zgrać. Zobaczymy, jak w przyszłym roku zakwitną. Jude z Summer też pasują. Moje co prawda nie rosły obok siebie, ale wg mnie pasują do się.
tulucy 20:05, 11 wrz 2018

Mam obok siebie St. Cecilia i Szalotkę. I Charlesa Austina z drugiej strony Szalotki. Tylko niech się rozrosną...
inka74 21:04, 11 wrz 2018

Mam Sharlotkę i Emmę obok siebie a blisko Jude - pasują i to bardzo
Anda 21:10, 11 wrz 2018

tulucy napisał(a)
Mam obok siebie St. Cecilia i Szalotkę. I Charlesa Austina z drugiej strony Szalotki. Tylko niech się rozrosną...

Poczekamy Ach, te Austinki
Anda 21:11, 11 wrz 2018

inka74 napisał(a)
Mam Sharlotkę i Emmę obok siebie a blisko Jude - pasują i to bardzo

Masz fotkę Shalotki i Emmy razem? Mogłabyś pokazać?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies