Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Poppy 14:15, 12 wrz 2018

Anda napisał(a)

Duzy wplyw na roze ma tez ich przycinanie. Musze zrobic teraz jakas fotke SS. Co prawda nie kwitnie, ale mozna dobrze zobaczyc jak wyrosla i jaka jest na szerokosc. SS to roza na srodek rabaty. Shalotka pewnie tez taka bedzie.

A jak przycinasz Austinki? ja wiem tylko tyle, ze raczej nie lubia za bardzo, i tnie sie je wyzej i mniej niz harknesy np.
Z shalott w Regents Park jest zrobiony szpalerowy wysoki zywoplot, nie tylko z nich, rozne kolezanki tez tam maja
Anda 14:16, 12 wrz 2018

adkawi napisał(a)
Ando piękny ogród stworzyłaś..byliny i róze to moja bajka.Bardzo podobają mi się Twoje zestawienia.Widziałam u Ciebie śliczna gaurę,powiedz jak ona zimuje.Czy u nas się sprawdzi.Ma piękne motylkowe ,delikatne kwiatki.Jak długo kwitnie?

Dziekuje za odwiedziny Ciesze sie, ze podoba Ci sie to co widzisz
Gaura zima nie lubi miec zbyt mokro, u mnie w glinie wygniwa. Wiosna ja wysiewam. Bardzo ladnie wschodzi, bez problemow. Od lipca kwitnie az do mrozow. Caly czas rosnie, tak wiec staje sie coraz wyzsza. Lubi slonce i dobrze znosi susze
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 14:27, 12 wrz 2018

Poppy napisał(a)

A jak przycinasz Austinki? ja wiem tylko tyle, ze raczej nie lubia za bardzo, i tnie sie je wyzej i mniej niz harknesy np.
Z shalott w Regents Park jest zrobiony szpalerowy wysoki zywoplot, nie tylko z nich, rozne kolezanki tez tam maja

Te w donicach przycinam krociutko, na 10-15 cm. Mlode roze w gruncie tez przycinam krotko. Te starsze troche wyzej, tak 20-50 cm. Nie przycinam wszystkich galazek rowno. Te z przodu przycinam krocej. Najstarsze pedy wycinam przy ziemi.
Jude nie lubila krotkiego ciecia, pozostale nie maja z tym problemow

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Pszczelarnia 14:34, 12 wrz 2018

Poppy napisał(a)

(...) Jude to English Old Rose Hybrid, Carolyn i Lady of Shalott oraz oczywiscie Summer Song to English Leander hybrids, a Lady Emma to English Musk Hybrids. Te ostatnie sa nizsze, wolniej rosna i kwitna mniej obficie, takie b delikatne i wyrafinowane, i dlatego wydaje mi sie, ze do SS i Jude b pasowalaby Shalott a nie Emma. Ale to takie moje gdybania A kolorystycznie to juz zupelnie nie wiem

Poproszę o wyjaśnienie, że od mchowych albo floribundy? Ostatnio właśnie byłam na stronie A. i tak sobie oglądałam, to mi umknęło a ma znaczenie dla pokroju? Z pokrojami róż mam największy problem.
Anda 14:34, 12 wrz 2018

Poppy napisał(a)

no tak, jakie to proste. Szkoda, ze nasza biblioteka ich nie ma. Ale sklepy maja
Ktora z dwoch polecasz bardziej?

Mam Meine Rosen i Die Rose i ta druga jest obszerniejsza, bardziej szczegolowa. Oryginalne wydanie to The Rose. W zeszlym roku wyszlo zaktualizowane o nowsze roze wydanie. Ja mam niestety jeszcze to starsze.
inka74 14:45, 12 wrz 2018

Poppy napisał(a)

Klimat tez, to fakt, ale ja widuje rozniaste w Londynie, wiec raczej klimat maja podobny, a tez sie b roznia wielkoscia.
PS. Jude jest mniejszy od Emmy?
U mnie obecnie Jude jest nieznacznie wyższy/równy z Emmą ale Emmę mocniej po kwitnieniu przycięłam niż Jude.
Anda 14:52, 12 wrz 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Poproszę o wyjaśnienie, że od mchowych albo floribundy? Ostatnio właśnie byłam na stronie A. i tak sobie oglądałam, to mi umknęło a ma znaczenie dla pokroju? Z pokrojami róż mam największy problem.

Austin dzieli swoje róże na cztery grupy (jeśli chodzi o pochodzenie): angielskie hybrydy róż historycznych, np. Charles Rennie Mackintosh, Gertrude Jekyll, Mustead Wood, hybrydy leandra np. Abraham Darby, Crown Princess Margareta, Fighting Temeraire, Jubilee Celebration, hybrydy piżmowe np. Cariad, Claire Austin, Graham Thomas, Mortimer Sackler, hybrydy róż z grupy Alba np. Cornelia, Scarborough Fair, Shropshire Lass, Sir John Betjeman. I są jeszcze róże, których nie można zaliczyć konkretnie do żadnej z tych grup, np. Tam o’Shanter, Princess Anne.
Poppy 15:52, 12 wrz 2018

Anda napisał(a)

Mam Meine Rosen i Die Rose i ta druga jest obszerniejsza, bardziej szczegolowa. Oryginalne wydanie to The Rose. W zeszlym roku wyszlo zaktualizowane o nowsze roze wydanie. Ja mam niestety jeszcze to starsze.

Dzieki. To zamowie sobie z jakiejs okazji urodzinowo swiatecznej
Za lekcje przycinania tez dziekuje, robie sobie powoli notatki, bom zielona w temacie jak szczypiorek na wiosne.
Kawa 11:45, 13 wrz 2018

Ewunia
róża wysokości 1 m - 1,20 o pokroju ładnym fontannowym bym nazwała na róg rabaty ew. kraj rabaty
poniewaz wiesz że ja laik
wynalazłam Quenn Elizabeth i Old port co o nich myślisz? bo wiedzę na pewno masz
cmok
Brzozowadzie... 11:59, 13 wrz 2018

Ale fajna różana lekcja Wszystkie obejrzane. Ach, gdybym miała lepszą ziemię i więcej słońca! Zrobiłabym taką rabatę z samymi miedzianymi różami (Jude, Pat, Emma). Plus fioletowa szałwia. Tak mi się zamarzyło
Dzięki, Ewo, za informacje dotyczące oprysków jesiennych na róże. Pozdrawiam ciepło!