Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Poppy 11:29, 12 wrz 2018

Anda napisał(a)

Poczekamy zatem do przyszlego roku Cierpliwosc ogrodnicza
Jude u mnie byla czasem smietankowa, przewaznie w czerwcu, a czasem wlasnie pudro-rozowa. Zapach za to miala zawsze powalajacy

To, co piszecie o kolorach roz, jest niesamowite. Tutaj nie widzialam Jude w innym kolorze niz zolc/smietana, opcja przmiany w pudrowy roz brzmi mocno zachecajaco!
Anda 11:57, 12 wrz 2018

Agania napisał(a)

Pomyliłam je z bodziszkami, Ewcia Ty zawsze mnie czyms miłym zaskoczysz,
czy będziesz miała jej nasionka?

Róże masz w bardzo dobrej kondycji, jeszcze się nie odważyłam sadzić ich
do donic

Fajnie jest wtopić się w ciekawą książkę, dobrze, że z braku czasu można poczytać Was u Ciebie

Aganiu, cieszę się z Twoich odwiedzin

Nasionka postaram się zebrać. Ona u mnie się sama wysiewa Przypomnij mi sie jeszcze jesienią, ok?

Róże w donicach dobrze wyglądają jeśli nie nawalę z opieką, są na mnie zdane

Fajnie, że mogłaś u mnie coś fajnego poczytać
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 12:03, 12 wrz 2018

Poppy napisał(a)

Ta otwartosc tez mnie martwi, fakt. Ale poprosilabym, o ile sie da, taki bardziej obrazujacy kawalek.
Jude i Summer to dosc czeste polaczenia, a ja bym chciala dodatkowo takie tonalne przejscie, jesli wiesz, co chce powiedziec, ale nie wiem, czy to ma sens i czy sie da. Tutaj czesto widuje austiny posadzone w grupach, tak ze trzy, w trojkacie, co 40-50cm, dla efektu, bo one rosna takie wysokie i waskie, chabaziowate, i tak wygladaja lepiej. Nie ze wszystkie, bo niektore szeroko rosna Jude to English Old Rose Hybrid, Carolyn i Lady of Shalott oraz oczywiscie Summer Song to English Leander hybrids, a Lady Emma to English Musk Hybrids. Te ostatnie sa nizsze, wolniej rosna i kwitna mniej obficie, takie b delikatne i wyrafinowane, i dlatego wydaje mi sie, ze do SS i Jude b pasowalaby Shalott a nie Emma. Ale to takie moje gdybania A kolorystycznie to juz zupelnie nie wiem

Ok, przy najbliższej okazji zrobię trochę szerszy kadr.

Emma tez ma w sobie geny hybryd leandrowych, ale bardziej pasuje do hybryd piżmowych. Hybrydy leandra mają w sobie geny róż wichuraiana i mogą być jak na moje potrzeby zbyt obszerne, przewieszające się. Emma jest co prawda szeroka, ale raczej wyprostowana. A SS jest wyprostowana i dość wąska (mimo genów), więc myślę, ze będzie dobrze
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kawa 12:25, 12 wrz 2018

Agania napisał(a)

Pomyliłam je z bodziszkami, Ewcia Ty zawsze mnie czyms miłym zaskoczysz,
czy będziesz miała jej nasionka?

no właśnie będziesz miała?
Kawa 12:25, 12 wrz 2018

aa noto ja też chętna na te malwy Ewunia
Anda 12:30, 12 wrz 2018

Kawa napisał(a)
aa noto ja też chętna na te malwy Ewunia

Pozbieram nasionka. Mam nadzieję, że część już jest dojrzała Ona jest jednoroczna. Potem się sama wysiewa.
Anda 12:32, 12 wrz 2018

Poppy napisał(a)

To, co piszecie o kolorach roz, jest niesamowite. Tutaj nie widzialam Jude w innym kolorze niz zolc/smietana, opcja przmiany w pudrowy roz brzmi mocno zachecajaco!

Ciekawe to, prawda? Dlatego tak lubię róże Austina, bo mam wrażenie, że one częściej zmieniają kolor niż inne róże.
inka74 12:35, 12 wrz 2018

Poppy napisał(a)

To dobra wiadomosc Ze obie pasuja do Jude. Tylko sie zastanawiam, ktora bardziej kolorystycznie do Summer Song. Pokrojwo chyba Shalott.

Nie wiem, czy uda mie sie dokupic w tym roku (chyba, ze sprowadze z pl, bo znacznie tansze), i pewnie wczesniej bede podziwiac je u Ciebie. Mam tylko Shalottke, Jude nie dala rady, niestety.
Dziewczyny - wrzuciłam u mnie to co znalazłam. Może pomoże.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6603-przerwa-na-kawe?page=455#post_0

Jakbym miała coś dodać do SS to tylko Emmę. Lady ma tendencję bardziej do przechodzenia w żółto-pomarańczowo-różowy (sic, tak, w którymś momencie kwitnienia nabiera różu). Na razie Lady u mnie wysoka i szczupła a Emma szeroka i niska. Ale to się chyba zmieni z czasem. A SS pokrojowo bardzo podobna do Lady - wysoki szczupak. U Ewy za to jest szeroka.
adkawi 12:47, 12 wrz 2018

Ando piękny ogród stworzyłaś..byliny i róze to moja bajka.Bardzo podobają mi się Twoje zestawienia.Widziałam u Ciebie śliczna gaurę,powiedz jak ona zimuje.Czy u nas się sprawdzi.Ma piękne motylkowe ,delikatne kwiatki.Jak długo kwitnie?
inka74 13:07, 12 wrz 2018

Anda napisał(a)

Poczekamy zatem do przyszlego roku Cierpliwosc ogrodnicza
Jude u mnie byla czasem smietankowa, przewaznie w czerwcu, a czasem wlasnie pudro-rozowa. Zapach za to miala zawsze powalajacy
jak ten czas leci, okazało się, że znalazłam obie na zdjęciach z 2017 roku na rabatce, którą robiłam na jesieni 2016. Lady S kupowałam więc na wiosnę 2016 i ją przesadzałam na jesieni a Emmę na jesieni 2016 z gołym korzeniem. W sumie więc są u mnie na tej miejscówce nieruszane 2 sezon. Czyli za rok rzeczywiście już powinny być takie mniej na więcej docelowe. Tak jak teraz czytam wasze wpisy to idealnie się zgadza co do pokroju - Szarlotka jest wysoka i szczupła, taka przewieszająca podobnie jak Summer a Emma taka bardziej przysadzista, kulkowata, zwarta i niższa niż poprzedniczki. Zastanawiam się, czy w związku z tym nie powinnam zamienić ich miejscami i dać Emmę bardziej na przód a Szarlotkę na tył, hmmm...