Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 11:29, 12 maj 2020

sarenka napisał(a)
U mnie różyczki maleńkie, ciekawe kiedy ruszą z przyrostami, no ale mszyce niestety są. Na dniach popsulam je mlekiem pół na pół z wodą.

Ewa,mam pytanie bo mam problem z drzewem, zajrzysz? Nie wiem jakiej wysokości szukać.

Ta nową rabatę co ostatnio Cię pytałam częściowo obsadzilam, nie ukrywam, nie wyszedł mi tam chaos,ale starałam się jak przyjdzie reszta roślin, to wtedy dam znać i zapytam jeszcze gdzie jeżówki i szałwię posadzić, mogę?

Niemniej czy nabieram ogrodowej odwagi czy co, ale już nie spinam się,że musi być idealnie ( czyli nierealnie) ale uporządkowany chaos też jest mile widziany

I co, mleko zadziałało?

Zawsze możesz pytać Daj znać jak wrzucisz fotkę.
Idealnie w ogrodzie? To nie dla mnie Tylko wystawy np. kwiatowe, samochodowe lub meblowe muszą być idealne, ale nie ogrody. Wtedy wygląda to zbyt sztucznie dla mnie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sarenka 11:33, 12 maj 2020

Anda napisał(a)

I co, mleko zadziałało?

Zawsze możesz pytać Daj znać jak wrzucisz fotkę.
Idealnie w ogrodzie? To nie dla mnie Tylko wystawy np. kwiatowe, samochodowe lub meblowe muszą być idealne, ale nie ogrody. Wtedy wygląda to zbyt sztucznie dla mnie
rośliny przyjdą za jakieś 2 tyg. A mleka od krowy zapomniałam przywieźć, trzeba jechać bedzie. W zeszłym roku pomogło. Zauważyłam,że tam gdzie jest karmnik dla sikorek ( na wierzbie hakuro) to brak na wierzbie mszyc w tym roku no,a na róży zawiazakam narazie żółte wstążki,ale coś biedronek chyba nie ma
Anda 11:35, 12 maj 2020

Poppy napisał(a)

Bedziesz musiala wybierac, ktore okazy cerinthe zostawic, a ktore nie,powinien byc taki nadmiar. Ale one nie sa jakos uciazliwe, jakby co, na pewno nie inwazyjne.

Dzieki za porade. Z rozami mam problem, bo nie wiem, czy mi sie dopasuja do tego, co rosnie niedaleko, miedzy innymi rhapsody in blue i minerwy. Niedaleko blue for you,eyes for you.
WIem, ze soul to spora roza, ascot dla odmiany tylko wysoka Tylko chyba za bardzo czerwone, chociaz minerwa tez ma czerwony odcien w paku. Nijak nie moglam dopasowac do siebie soul i ascot, na zdjeciach wygladaja podobnie, albo roznie, zalezy od swiatla, ale jak pasuja do siebie, to juz cos. Boje sie, ze beda za czerwone tez dla innych mocnych rozow. Chociaz for your eyes only by byc moze pasowalyOna z kolei pasuje rapsodii ferajny Nie czuje takiego odcienia czerwonego rozu jednak, strazacka potrafie laczyc, ale bordo malina sprawia mi klopoty.
Mam penstemona husker red, dla odmiany, ale do black tower sie przymierzam. Scabiose mam, tyle ze chyba wyladuje blizej domu, tam wedruja bialo kwitnace rosliny, musze rozswietlic, za ciemno mi. TYle ze przesadze pewnie dopiero jesienia, bo nie wiem, czy teraz juz nie za pozno.

Hmm, myżlę, że te kolory zagrają, zwłaszcza, jak je trochę oddzielisz bylinami. Kolor też zależy od ziemi, więc sama jestem ciekawa, jak to wszystko u Ciebie będzie wyglądać. Czerwone one nie są. To kolor wina, jaśniejszy lub ciemniejszy bordowy z lekkim dodatkiem ciemnej czerwieni.
Ja strażackiej nie potrafię łączyć

Białą scabiozę chcę dokupić, bo jakoś dziwnie mi się przesunęła w tym roku. Dzielić nie chcę, bo ma silnie kwitnąć
Czy mrówki przesuwają byliny i nasiona? Wysiałam bób na rabatach i wyszedł mi kawałek dalej od miejsc, gdzie wciskałam nasiona...
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 11:36, 12 maj 2020

sarenka napisał(a)
rośliny przyjdą za jakieś 2 tyg. A mleka od krowy zapomniałam przywieźć, trzeba jechać bedzie. W zeszłym roku pomogło. Zauważyłam,że tam gdzie jest karmnik dla sikorek ( na wierzbie hakuro) to brak na wierzbie mszyc w tym roku no,a na róży zawiazakam narazie żółte wstążki,ale coś biedronek chyba nie ma

Z róż mszyce strzepuję. One i tak siedzą najchętniej na samej górze, więc łatwo je strącić lub zmyć wodą ze szlaucha
Anda 11:40, 12 maj 2020

Magara napisał(a)
Skoro tu o robalach to i ja dopytam - na swojej Nigrze zauważyłam coś jak mszyce, ale nie czarne tylko szarawe Mrówki też łażą więc to pewnie mszyca jak nic, może posiwiała z uwagi na covid i zamknięte zakłady fryzjerskie?
A tak serio - chemii nie chcę stosować, mam uzbierane przez zimę łupiny od czosnku, da radę jakiś wywar albo wyciąg na to badziewie???
A korzystając z wiedzy i cierpliwości Ewy jeszcze o jedno dopytam - w zeszłym roku po przekwitnięciu tulipanów i ich odgłowieniu, na liściach mszyca szalała - czy takie liście z mszycą można na kompost wyrzucać???

Jasne, czosnek możesz, cebulę. Piołun podobno dobrze działa, ale nie wypróbowałam jeszcze.
Ale pokaż te szarawe mszyce, bo może to coś innego?

Liście z mszycą możesz wrzucać na kompost. Mszyca umrze, bo ona odżywia się sokiem roślin, którego po pewnym czasie jej zabraknie Potem zajmą się nią bakterie i inne mikroorganizmy
HannaR 11:53, 12 maj 2020

Ewa, jaki posadzić klonik, który ma zielono-żółte liście z czerwonymi obrzeżami i wysoki nie urośnie?
Anda 12:03, 12 maj 2020

HannaR napisał(a)
Ewa, jaki posadzić klonik, który ma zielono-żółte liście z czerwonymi obrzeżami i wysoki nie urośnie?

Haniu, zapytaj Jana z herbaciarni japońskiej
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4993-chashitsu-herbaciarnia-japonska-ogrod-trojkatny

On ma piękną kolekcję i na pewno lepiej doradzi niż ja Napisz na priva może, bo on niestety rzadko tu bywa.
W szkółce mamy aktualnie Acer palmatum 'Little Princess', ale latem to drzewko zielenieje.

HannaR 12:31, 12 maj 2020

Dzięki, poczytam sobie ten wątek. Kiedyś tam chyba już byłam, ale to w czasach, kiedy nie myślałam o klonach.
Basilikum 13:13, 12 maj 2020

Dziekuje za artykuly pierwszy przeczytany, teraz kolejny
zapisuje sie na liste mailingowa
deszczowymaj 17:47, 12 maj 2020

Anda napisał(a)

Dziękuję, pozdrawiam również Czytam u Ciebie, ale po cichu Bardzo podoba mi się nowa ścieżka.

No to cieszę się bardzo, że do mnie jeszcze zaglądasz już myślałam ,że mnie nie lubisz bo ani widu ani słychu