Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 22:09, 02 cze 2019

mrokasia napisał(a)
Hej Haniu, zaglądam regularnie ale ostatnio głównie z telefonu a u Ciebie tyle zdjęć i rozmów, że ciężko było nadążyć. Ale Twój busz niezmiennie mnie zachwyca. Pozdrawiam .

Z wielkimi oporami zaakceptowałam używanie telefonu komórkowego (presja rodziny). On wywołuje we mnie jakąś nerwowość zbędą. I kiedy dzwoni, i kiedy nie dzwoni, a ma dzwonić.
Małe ekrany to już nie moja bajka. Lubię, kiedy czarne na białym lub kolorowe jest w większym formacie.
Buziaki!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
kasia1 06:58, 03 cze 2019

Bardzo dziękuję Haniu za fotki. Mój małżonek też planował to obić deskami. Teraz widzę, jak to może wyglądać. Podoba mi się.
wiklasia 08:06, 03 cze 2019

Tajemniczy ogród
Gruszka_na_w... 21:45, 03 cze 2019

wiklasia napisał(a)
Tajemniczy ogród

Popatrz jak graby wystrzeliły.

Przy furtce ścielą się kocimiętki. Maskują nieco braki cywilizacyjne.

A potem pachną skalne goździki.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:55, 03 cze 2019

Troszkę podziubałam dzisiaj przy kancikach na długiej prostej. Doszłam do ławeczki. W tym miejscu był cień rzucany przez krzewy. Warzywnik musi poczekać na spadek temperatury. Przy 30 stopniach i słońcu omdlewam.

Zakwitły kolejne piwonie. Przy kompostowniku.

Te, które już kwitną, nigdy nie miały tak wielkich kwiatów.

I pierwszy kwiatek na Błękitnej Rapsodii. To jedna z moich ulubionych róż.

Gruszka_na_w... 22:08, 03 cze 2019

W taki upalny dzień najprzyjemniej jest usiąść na ławeczce w południowo-zachodnim narożniku. Drzewka są już na tyle wysokie, że jest tam cień. Oś widokowa zamyka się zakątkiem brzozowym. Już za moment rozwinie się biała piwonia i róże, astry alpejskie.

Stipy to niesamowite samograje ogrodowe. Wystarczy odrobina słońca i robi się magicznie. Wysiewają się same. Część pielę, część zostawiam, część wsadzam w nowe miejsca.

Mariposa 22:29, 03 cze 2019

Jak już o stipach piszesz, to mam pytanie, które ostatnio mnie prześladuje - posadziłam stipę wysianą w tym roku w doniczkach, ale jak mi się teraz wysieje w rabaty, to jak ją na wiosnę rozpoznać i nie wypielić?
Gruszka_na_w... 22:37, 03 cze 2019

Mariposa napisał(a)
Jak już o stipach piszesz, to mam pytanie, które ostatnio mnie prześladuje - posadziłam stipę wysianą w tym roku w doniczkach, ale jak mi się teraz wysieje w rabaty, to jak ją na wiosnę rozpoznać i nie wypielić?

Ma tak charakterystyczne cieniutkie źdźbła, że nie sposób jej pomylić z chwastem. Jeśli się chce ją wykorzystać, to teraz nadchodzi dobry czas na pozyskanie siewek.
kasia1 07:58, 04 cze 2019

A graby to fastigiata? I zawsze chciałam się jeszcze Ciebie zapytać o wykrzykniki (widać je na zdjęciu z grabami). Co to za gatunek? Czy je formujesz, czy one takie smukłe, strzeliste "z natury" ?
wiklasia 08:09, 04 cze 2019

Twoje graby prześliczne, mój dopiero rozwija swój potencjał (mam nadzieję)