Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Poppy 23:42, 01 cze 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Łubiny dosyć głęboko się korzenią (korzeń palowy mają). Nie powinny usychać.

Sorry Haniu, ze ponownie dopytam, jak je przesadzic? Bo duzy to raz, a dwa korzen palowy, i nie wiem, nie chce go stracic. I mozna jesienia, czy trzeba wiosna?
Gruszka_na_w... 23:50, 01 cze 2019

Poppy napisał(a)

Sorry Haniu, ze ponownie dopytam, jak je przesadzic? Bo duzy to raz, a dwa korzen palowy, i nie wiem, nie chce go stracic. I mozna jesienia, czy trzeba wiosna?

Dużego egzemplarza chyba się nie da przesadzić. Robiłam to tylko z siewkami.
One z natury są krótkowieczne. Te rosnące dziko mnożą się poprzez samosiew. Roślina matka zamiera, a obok rosną jej dzieci.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 23:54, 01 cze 2019

tulucy napisał(a)
Haniu, dobre, turlam się... Na świętą noc mnie rozbawiłaś

Czym? szałwią różową, białą i niebieską?
To dodam jeszcze, że prawie przez całe swoje życie sądziłam, że szałwie, to są tylko te kwitnące na czerwono, jednoroczne, sadzone na klombach miejskich. Tak, że poszerzenie mojej wiedzy o te 3 dodatkowe barwy uznaję za sukces.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Poppy 23:57, 01 cze 2019

Dużego egzemplarza chyba się nie da przesadzić. Robiłam to tylko z siewkami.
One z natury są krótkowieczne. Te rosnące dziko mnożą się poprzez samosiew. Roślina matka zamiera, a obok rosną jej dzieci.

Szkoda Moj ma juz trzeci sezon, zabiera praktycznie m3 przestrzeni, wiec duzy.
Nasiona zbiore, ale myslisz, ze powinnam go podkrzesac i sprobowac ukorzenic? TYlko nie wiem, czy nie za pozno.
Gruszka_na_w... 00:01, 02 cze 2019

Poppy napisał(a)

Szkoda Moj ma juz trzeci sezon, zabiera praktycznie m3 przestrzeni, wiec duzy.
Nasiona zbiore, ale myslisz, ze powinnam go podkrzesac i sprobowac ukorzenic? TYlko nie wiem, czy nie za pozno.

Swoich łubinów nie pozbawiałam liści. Ścinałam jedynie przy ziemi pędy z kwiatami. Jeśli roślina nie traci energii na zawiązywanie nasion, to często zdarzało się, że kwitł powtórnie. Ciut skromniej.
Gosiek33 06:46, 02 cze 2019

Uroczo amzonia wpasowała się w ten kadr

Palibiny już do ścięcia? Moje jeszcze nie wszystkie kwitną
tulucy 07:49, 02 cze 2019

Czym? szałwią różową, białą i niebieską?
To dodam jeszcze, że prawie przez całe swoje życie sądziłam, że szałwie, to są tylko te kwitnące na czerwono, jednoroczne, sadzone na klombach miejskich. Tak, że poszerzenie mojej wiedzy o te 3 dodatkowe barwy uznaję za sukces.

Absolutnie nie tym, tylko tym znawstwem ....
MirellaB 07:59, 02 cze 2019

Czy te jasno-niebieskie to szałwia? Chodzi mi i te roślinki przy czosnkach i obok stipy
kasia1 08:23, 02 cze 2019

Haniu, uwielbiam niebieski, bajkowo to wygląda. Napiszesz mi króciutko, co to za rośliny te niebieskie? Rozpoznaję tylko chyba kocimiętkę i czosnki (jeśli tak, to jaka to odmiana kocimiętki, że taka wysoka?). Ja mam taką zwykłą z nasion, jest rewelacyjna, ale się kładzie.I rzeczywiście koty przyciąga. Zamówiłam parę dni temu Walker's Low.

Daj znać też poproszę, czy to prawda,że Palibin powtarza kwitnienie? Jak się prezentuje latem? (u siebie mam na pniu pierwszy rok, więc trudno mi jeszcze wyciągnąć wnioski).
Planuję w przyszłym roku czymś otoczyć taras. Mam spadek terenu i taką sporą "dziurę" od 0,5m do 1m pomiędzy konstrukcją - słupami betonowymi, a deskami. Pomyślałam, że posadzę tam krzewy, żeby tę dziurę zasłoniły. Ale jednolicie, by było tło do kolejnych nasadzeń. I tak sobie wyobraziłam pachnące Palibiny i ten zapach w domu ...
inka74 08:26, 02 cze 2019

Jak ją lubię takie buszowe twoje klimaty! Ja ostatnio w ogrodniczym że zdziwieniem obkryłam 4 rodzaje różowej szałwi. Każda inaczej kwitła i inny pokrój miała.