Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 22:54, 07 cze 2019

AgataP napisał(a)

pstrokate derenie pasują mi tylko do zieleni - mam je posadzone na tle jodeł i świerków

Moja działka zbyt mała, żeby zmieścić derenie na tle jodeł i świerków.

Bez Black Lace Eva

Nadchodzi dobry czas dla rabaty zachodniej. Coraz ciaśniej się tam robi.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
KasiaLangier 23:01, 07 cze 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Skoro ogród ma być przyjazny zwierzętom, to wypucowałam dzisiaj poidełko, nalałam świeżej wody i ustawiłam na rabacie.Kamień wewnątrz ułatwia picie owadom.Pełno ich za sprawą kwitnącej kocimiętki i szałwii.

Już po chwili zjawił się imć pan kos.

Piękne poidło, świetny pomysł z tym kamieniem, oczywiście natychmiast zadbałam też o swoje owady, których też mam niemało, chociaż w przewadze niestety to komary, dzisiaj był jakiś zmasowany atak..
Gruszka_na_w... 23:06, 07 cze 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Naparstnice mnie zaskoczyły - czytałam, że kwitną co drugi rok, a dwie zeszłoroczne kwitną i na dodatek zeszłoroczna siewka (wcześniej nie miałam naparstnic) też kwitnie

Limonkowy wrzos jest sąsiadem zwykłych pierisów. Te drugie młode przyrosty mają z nutką rdzawej czerwieni.

Naparstnice (te zwykłe) to podobnie jak bratki, rośliny dwuletnie. W jednym roku z wysianych nasion wytwarzają jedynie niską rozetkę liściową, a następnej wiosny strzelają w górę by w czerwcu cieszyć kwiatem. Są jeszcze naparstnice bylinowe, one kwitną co roku.Zana je ma u siebie.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 23:12, 07 cze 2019

Kasiu, komarów na szczęście nie mam. Za to pszczół, trzmieli i motyli zatrzęsienie. Kocimiętka jest oblegana.

Za chwilę miododajny będzie czyściec.

Gruszka_na_w... 23:24, 07 cze 2019

W nocy przeszła nas nami burza i dzisiaj dało się w miarę oddychać. Poza koszeniem trawy udało się przyciąć krzewuszki Purpurea nana. Za nimi i obok rosną parzydła leśne. Za chwile będą kwitły, więc trzeba było je wyeksponować. Dni są bardzo długie, wiec starczyło czasu na wykancikowanie i wypielenie dwóch zagonków w warzywniku.
Wejście do warzywnika

Musze dosiać trochę ogórków, bo nie wszystkie wzeszły i dynię, bo jakaś cholera wyżarła pestki z ziemi. Truskawek jest niewiele, ale i tak kos jest pierwszy. Owocowanie zaczęły poziomki.

Margarete 00:04, 08 cze 2019

Cudnie
Brzozowadzie... 12:05, 08 cze 2019

Jak to nie masz komarów??!
No właśnie, ja mam te zwykłe naparstnice i byłam przygotowana na przerwę, a one kwitną. Bylinowe Anulki też już mam
Gruszka_na_w... 18:12, 08 cze 2019

Margarete napisał(a)
Cudnie

Dziękuję w imieniu czerwca. Postarał się.

Gruszka_na_w... 18:43, 08 cze 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Jak to nie masz komarów??!
No właśnie, ja mam te zwykłe naparstnice i byłam przygotowana na przerwę, a one kwitną. Bylinowe Anulki też już mam

Pewnie zeszłego lata stare naparstnice się wysiały, nasionka zdążyły wykiełkować i wytworzyć rozetkę liściową. O bylinowych czytałam u Ciebie i widziałam je w całej krasie u Anulki.

Komarów nie ma, bo one nie bywają w szczerych polach. W pobliżu nie ma zbiorników wodnych, rzeczek, czy strumyczków. Do rozmnażania potrzebują wody.

Hortensja Candlelight

drzewka alejowe na zapłociu- za kilkanaście lat będzie efekt

Mary rose

Gruszka_na_w... 18:52, 08 cze 2019

Pogoda była w kratkę. Do południa pochmurno, w południe lunął deszcz, a w drugiej części dnia zaświeciło słoneczko. Tuż przed deszczem sypnęłam nawóz na trawnik w tych miejscach, gdzie najsłabiej przyrasta. Wypieliłam i okancikowałam dwie kolejne kwaterki w warzywniku. Dosiałam ogórki i dynię Hokkaido oraz trochę fasolki szparagowej. Ścięłam przekwitający szczypior, żeby pietruszka naciowa zyskała trochę słońca.

Ścieżka rozgraniczająca ogród ozdobny i warzywnik. Z tej strony trudno zaplanować ozdobne nasadzenia ze względu na suchy cień.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies