Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 22:02, 05 cze 2019

tulucy napisał(a)
Ta forsycja też kwitnie na żółto raczej spodobały mi się jej kontrastujące liście / pędy. I to mimo że nie lubię pstrych liści

Enkiant to samo - kontrast pęd / liście do tego nadaje się do cienia

Pstre liście mam tylko na dereniach Variegata i Elegantissima, choć te drugie prawie białe są. Dosyć trudno im dobrać sąsiedztwo.

Sezon na naparstnice.

Ta na tle pstrokatego derenia.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
tulucy 22:06, 05 cze 2019

Takie pstre to mi kompletnie nie pasuje, Ta forsycja ma takie jakby marmurkowe.
tulucy 22:07, 05 cze 2019

Piękne masz naparstnice - zresztą jak wszystko w ogrodzie.

Gruszka_na_w... 22:15, 05 cze 2019

Skoro ogród ma być przyjazny zwierzętom, to wypucowałam dzisiaj poidełko, nalałam świeżej wody i ustawiłam na rabacie.Kamień wewnątrz ułatwia picie owadom.Pełno ich za sprawą kwitnącej kocimiętki i szałwii.

Już po chwili zjawił się imć pan kos.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:23, 05 cze 2019

tulucy napisał(a)
Takie pstre to mi kompletnie nie pasuje, Ta forsycja ma takie jakby marmurkowe.

To subtelnie jest pstrokata. Dereń z bliska ma nachalne te liście, oglądany z daleka zamienia się w jasną plamę i w tej wersji bardziej mi pasuje.

Rondo się zagęściło.

Ciekawe, czy białe jeżówki wciąż będą białe?

Tę siewkę łubinu przeniosłam wczesna wiosną spod płotu. Zakwitła.

A te wsadzałam w kwietniu. Coś słabo przyrosły. Chyba pisane mi są jednak niebieskie.

kwartet 08:37, 06 cze 2019

Mały Kazio ma potencjał.
Najbardziej mi się podobają zdjęcia na których trawniczek się wije ,widzisz pierwszy drugi trzeci plan(pięknie ci się rabaty nakładają) i wiesz że za zakrętem czeka na ciebie coś nowego do odkrycia.
Gruszka_na_w... 21:34, 06 cze 2019

kwartet napisał(a)
Mały Kazio ma potencjał.
Najbardziej mi się podobają zdjęcia na których trawniczek się wije ,widzisz pierwszy drugi trzeci plan(pięknie ci się rabaty nakładają) i wiesz że za zakrętem czeka na ciebie coś nowego do odkrycia.

Kazio się ucieszył. Wijące się ścieżki pozwalają na dłuższy spacer po ogrodzie. Też lubię efekt, który powstaje po nałożeniu się rabat na siebie. Ma się wrażenie, że ogród jest większy niż w rzeczywistości.

AgataP 09:43, 07 cze 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Pstre liście mam tylko na dereniach Variegata i Elegantissima, choć te drugie prawie białe są. Dosyć trudno im dobrać sąsiedztwo.

Sezon na naparstnice.

Ta na tle pstrokatego derenia.

pstrokate derenie pasują mi tylko do zieleni - mam je posadzone na tle jodeł i świerków
Brzozowadzie... 13:02, 07 cze 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Natrzaskałam dzisiaj zdjęć jak mały Kazio, ale burzowe niebo plus słoneczko ładnie podbijały urodę roślin.

Ulubiona róża piękna Moja posadzona wiosną w donicy przędzie słabiutko, rozczarowana byłam sadzonką i obiecałam sobie, że róże będę kupowała w sezonie kwitnące u miejscowego dostawcy, a nie w "renomowanych" inernetowych szkółkach W ten sposób przedwczoraj nabyłam Candlelight
Piekne zestawienie berberysów z bordowymi żurawkami i to poniżej cudne - wrzosu z... kiścieniem? azalią...?
Brzozowadzie... 13:03, 07 cze 2019

Naparstnice mnie zaskoczyły - czytałam, że kwitną co drugi rok, a dwie zeszłoroczne kwitną i na dodatek zeszłoroczna siewka (wcześniej nie miałam naparstnic) też kwitnie