Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 23:01, 09 cze 2019

kwartet napisał(a)

Stipa to taka punktata,proszę wycieczki patrzymy tu teraz tu a teraz tu.
Pytanko cisy za żurawką to będą kulki , gęściutkie są.

Stipowa gęstość wynika z tego, że początkowo nie miałam sumienia jej wyrzucać na kompost. Utykałam gdzie popadnie (bo niby taka wybredna i zanika).

Cisy w planach nasadzeniowych miały być żywopłotkiem. I chyba nim pozostaną, bo mam złe doświadczenia z ich przesadzaniem. Straciłam kilka z tego powodu.
Z drugiej strony ścieżki jest obwódka z biało- zielonej trzmieliny.

Tawlina będzie kwitła.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
anna_t 23:03, 09 cze 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Aniu, trawnik w ogóle nie jest podlewany. Nie ma automatycznego podlewania, a ja nie mam czasu stać z wężem podłączonym do studni chłonnej (pompa ma niewielką moc i woda raczej ciurka niż podlewa, używam jej tylko w warzywniku).
Mam takie skrzywienie ekologiczne, że staram się nie używać wody wodociągowej w ogrodzie.
Ogród mi dorośleje. Rośliny się wzajemnie cieniują.
Trawnik wygląda dobrze, bo w maju było sporo opadów. Na wiosnę przeszedł areację i wertykulację, zimą posypywałam go dolomitem, a od kwietnia raz w miesiącu dostaje nawóz.

Mąż ma dobry pomysł.

a czemu dolomitem? Każdy tak trzeba? U mnie patelnia, jeszcze z 5 lat na cień muszę czekać
anna_t 23:06, 09 cze 2019

Johanka77 napisał(a)

No to idziemy planować!! Juhuuuu!!!!
laszlo wariatka
Ja już mam plan, na drugiej środkowej same stipy
Ale nudy
Gruszka_na_w... 23:13, 09 cze 2019

anna_t napisał(a)
a czemu dolomitem? Każdy tak trzeba? U mnie patelnia, jeszcze z 5 lat na cień muszę czekać

Dolomit to zmielona skała wapienna z dodatkiem magnezu. Utrzymuje zasadowy odczyn gleby. Mój tato przekazał mi tę wiedzę.
Pod lawendy go stosuj- będą pięknie rosły.

Cień mi zaczął się robić po 4 latach od zamieszkania.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 23:15, 09 cze 2019

mrokasia napisał(a)
Pochodziłam trawiastymi ścieżkami, powąchałam róże i piwonie, pogłaskałam stipę, podjadłam rzodkiewki. Dziękuję .

Rzodkiewki można odpuścić. Większość już mocno łykowata. Na groszek wpadnij.
Gruszka_na_w... 23:17, 09 cze 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)

Oj tam, trochę poklniesz,a jaki masz efekt całe lato!

Jak trochę, kiedy mi schodzi ze dwa tygodnie na tym wyklinaniu (cięcie i rozdrabnianie gałęzi).
Johanka77 23:51, 09 cze 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ty nie padaj. Mam 2 m2 minimalistycznego nasadzenia na zapłociu. Eksperyment poznawczy zrobiłam. To jednak nie na moje nerwy. W razie awarii któregokolwiek elementu sypie się całość.

Minimalizm do bólu- tylko kamień i tojeść rozesłana.

Tu też powściągliwie.

No jak dobrze wykadrujesz... Buziam Hania!
Nic Ty lepiej nie minimalizuj. Jest pięknie u Ciebie!
Johanka77 23:51, 09 cze 2019

anna_t napisał(a)
laszlo wariatka
Ja już mam plan, na drugiej środkowej same stipy
Ale nudy

To to to to to!!! Tak!
la_estrellita 07:54, 10 cze 2019

Jakieś takie wrażenie odnoszę, że w tym roku jakoś bardziej zarosłaś niż w zeszłym .
Roocika 11:16, 10 cze 2019

Haniu czy rugosę masz tylko 1 krzaczek? Zastanawiam się czy nie obsadzić nią skarpy pod tarasem, żeby mi pachniała, ale się trochę boję, czy nie będzie brzydka i czy poradzę sobie z nią jak się rozrośnie. Co przy niej musisz robić w ciągu roku, tniesz czy nie? Skarpa ma duże nachylenie, ale sięgam do szczytu. Dosadzilabym jakieś miskanty i rozplenice. Co myslisz? A może lepsze zwykle okrywowe fairy ?