Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 20:12, 27 cze 2019

tulucy napisał(a)
Z Piechowic to mam do Ciebie za daleko, ale z Pasterki powinno być bliżej, prawda????? tylko nie wiem, czy wytrzymam do przyszłego roku

Piechowice to Kotlina Jeleniogórska, Pasterka zdecydowanie bliżej. I żeby do niej dojechać, to z pewnością obok mnie będziesz śmigać. Możesz złożyć podwójną wizytę.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 20:42, 27 cze 2019

stipowe szaleństwo
mrokasia 22:58, 27 cze 2019

Nie, nie, ja po prostu muszę zobaczyć Twój ogród w realu!!! W przyszłym roku trzeba sobie po prostu zaplanować wypad w Twoje strony i już. Bo mnie aż skręca!
Poppy 23:13, 27 cze 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Prowadzę ją jako różę parkową. Też tak można. Tnę mocniej. Dorasta wtedy do 1-2 m.

Przegapilam ten wpis. Podpowiesz,ile mocniej tniesz? Tak na 20-30cm?
Tez wtedy szeroko rosnie?

Stipy to jednak jedne z moich ulubionych traw, o tej porze roku, chyba jedyne tak szalejace, kojarza sie poza tym z latem, nie jesienia. Buszowisko masz niesamowite!Chyba znacnzie wieksze niz rok temu, tak mi sie wydaje!
mira 23:38, 27 cze 2019

Pogapiłam na cudowne kadry z ogrodu. Stipa robi swoje jednak. Doktorek woli cieniste - mam 2 w różnych miejscach
połączenie stachys z firletką wspaniałe - firletka wysiała się czy jak?

wczoraj był taki u mnie upał ponad 40 że oddychać było trudno, wszystko pomdlało - czytam że Ty z sekatorem na żywopłot uff
Gruszka_na_w... 22:47, 28 cze 2019

mrokasia napisał(a)
Nie, nie, ja po prostu muszę zobaczyć Twój ogród w realu!!! W przyszłym roku trzeba sobie po prostu zaplanować wypad w Twoje strony i już. Bo mnie aż skręca!

Zabierz się z Lucy.

Trzcinniki Overdam pięknie kwitną.Można się ukryć za tą ich mgiełką.

Patrz, jak szybko rosną Fastigiaty. Dopiero co wsadzałam metrowe kikutki.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:58, 28 cze 2019

mira napisał(a)
Pogapiłam na cudowne kadry z ogrodu. Stipa robi swoje jednak. Doktorek woli cieniste - mam 2 w różnych miejscach
połączenie stachys z firletką wspaniałe - firletka wysiała się czy jak?

wczoraj był taki u mnie upał ponad 40 że oddychać było trudno, wszystko pomdlało - czytam że Ty z sekatorem na żywopłot uff

U nas wczoraj było już chłodniej, a koło żywopłotu, w cieniu to już całkiem przyjemnie.

Firletka się wysiewa, gdzie się da. Mam jej siewki nawet w warzywniku. Niektóre wsadzałam w nowe miejsca, a niektóre zostały tam, gdzie padło nasionko.

A czyściec i ona to rzeczywiście dobrana para. Choć każde z nich potrafi też pięknie współpracować z innymi roślinami.

mrokasia 23:05, 28 cze 2019

No wiesz co!!! Dopiero co zrezygnowałam z tej firletki a Ty mi takie coś serwujesz???
Fastigiata piękna, moje też takie będą jak nie uschną całkiem...
tulucy 23:11, 28 cze 2019

Kasia nie łam się... Hania też pisze, że firletka się wysiewa gdzie chce
Gruszka_na_w... 23:12, 28 cze 2019

Poppy napisał(a)

Przegapilam ten wpis. Podpowiesz,ile mocniej tniesz? Tak na 20-30cm?
Tez wtedy szeroko rosnie?

Stipy to jednak jedne z moich ulubionych traw, o tej porze roku, chyba jedyne tak szalejace, kojarza sie poza tym z latem, nie jesienia. Buszowisko masz niesamowite!Chyba znacnzie wieksze niz rok temu, tak mi sie wydaje!

Tak nisko , to nie Traktuję ją jak różę parkową. Ucinam te długie baty. Po cięciu ma z 70 cm.
Rzeczywiście w tym roku zwłaszcza drzewa przybrały na masie. Byliny są w lepszym stanie, bo wiosna było sporo wilgoci. W zeszłym sezonie były wymęczone suszą. A stipę już zacznę wyczesywać. Niektórym zaczynają się już robić kołtuny.
Ta trawa to ogrodowy samograj. Wprowadza niesamowity nastrój i dynamizm. Jednocześnie chłodna i ciepła, w zależności pod światła. Niezwykle fotogeniczna jest.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies