Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 14:58, 26 cze 2019

tulucy napisał(a)
Płatki owsiane? Na ślimaki? Idę do Cię po wiedzę.

Brzmi jak potrawa z azjatyckiej kuchni.

Może w tym upale ślimaki wyparowały?

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 15:04, 26 cze 2019

mrokasia napisał(a)

Ja mijam jadąc samochodem przepięknego perukowca - ma jasne, zielone liście i różowe peruczki. Takiego mogłabym mieć.

Ten mój egzemplarz to Royal Burgundy, liście normalnie ma bordowe, ale kiedy peruczki zaczynają go cieniować, to listki zielenieją.

Z Makadamią doszłyśmy kiedyś do wspólnego wniosku, że one powinny rosnąć w miejscu podświetlanym przez słońce ze wszystkich stron.

Trochę cienia

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 15:11, 26 cze 2019

poczytałam - płatki owsiane są pokarmem dla hodowanych ślimaków, można więc wabić nimi ślimaki
Gruszka_na_w... 15:19, 26 cze 2019

I czyhać przy tych płatkach z wykałaczką?
Gosiek33 15:24, 26 cze 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
I czyhać przy tych płatkach z wykałaczką?

he, he dlatego piwo wolę to chyba tak samo jak pułapka z liści kapusty, przychodzą na smakołyk a ty je wyciągasz... no co kto lubi
Poppy 17:03, 26 cze 2019

Ha, ha, platki owsiane, owszem, sa b lubiane przez slimacze bractwo(w skorupkacj i bez), ale podobnoz po zjedzeniu puchna, platki wyciagaja ze slimakow wode, i sztywnieja, a rano sa zjadane przez ptaki. Tyle teoria I podobnoz otreby sa lepsze, wg wujka googla.
Moj sasiad nie uzywa niczego innego od lat, to mocno starszy pan. Kilka dni temu przyniosl mi sadzonki cukini, bo moje zostaly pozarte i ostaly sie dwie, i poradzil mi posypywac dookola wlasnie platkami, ale tymi naturalnymi, nie blyskawicznymi. Nie wiem, czy dziala, ciagle u mnie popaduje, ale sadzonki cukini jak byly tak sa. Sie zobaczy W tym roku sa wyjatkowo agresywne, wyzarly mi kilka pomidorow pod folia, co sie nigdy wczesniej nie zdarzalo, a dzis wycinalam zasluzowionego liscia pomidora jakies poltora metra nad ziemia. Mam zamiar posypac im platkow
Gosiek33 17:06, 26 cze 2019

Taka wersja bardzo mi się podoba. Choć mam problem, z pewnością wcześniej niż śmimaki dopadnie mój pies Ale w skrzyniach jak najbardziej do zastosowania
tulucy 18:07, 26 cze 2019

Będę próbowała. Kot płatków nie jada
Margarete 19:33, 26 cze 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Pysznogłówka. Razem z Perovskją i trawami tworzy urocze trio.

Pięknie i wcale nie widać zmęczenia roślin upałem...przepięknie

Trochę trzeba jeszcze poczekać.
mikina34 11:40, 27 cze 2019

Haniu, muszę odmłodzić moje poletko truskawek, powiedz proszę jak się do tego zabrać. Czy najpierw ściąć (liście są już brzydkie) czy czekać aż się rozejdą rozłogami? I co potem? Czy po wykopaniu starych krzaczków wzbogacić ziemię, a sadzonki do doniczek? Proszę tak łopatologcznie jeśli można