Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 17:05, 02 paź 2019

Dominika11 napisał(a)
cudowny spektakl jesienny wspaniałe są te przebarwienia

O tak. Wczesna jesień jest miła dla oka. Nawet w pochmurny czas.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:15, 02 paź 2019

ryska napisał(a)
Czy sadzimy już czosnek?
Wyrwałam pomidory i fasolkę w skrzyni, teraz został czosnek do posadzenia.
Z rozchodnikami też tak się u mnie wydarzyło.
Ogród cudnie Ci się przebarwia. Dobre widzimisie mają Twoje rośliny

Czosnek sadzę po 15 października. Z powodu podeszłego wieku staram się nie przeciągać prac na listopad. To zawsze ryzyko, że się podłapie jakieś infekcje. W listopadzie leżę już odłogiem.
O tak, "ich widzimisię" czasem mnie zdumiewa. Bo niby skąd miałam wiedzieć, że to tak się ułoży? Eksperyment na żywym organizmie.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:21, 02 paź 2019

galgAsia napisał(a)

Cześć, Reniu . Ja sadzę czosnek zawsze w ostatni weekend października (wtedy też zarabiam ciasto na piernik staropolski na Święta ). Chodzi o to, by nie wzeszedł zbyt szybko, bo w mroźne zimy (czy ktoś jeszcze pamięta, co to jest?) może przemarznąć.
A jesień przecudna. Zwłaszcza w tym ogrodzie

Popadłam w kompleksy piernikowe.

Czosnkowi mrozy nie są straszne. U niego, tak jak u traw, istotniejsze jest, żeby nie było zastoin wody. On prędzej zgnije niż przemarznie.

Żywopłot grabowo- bukowy ubiera jesienną sukienkę.

Gosiek33 17:22, 02 paź 2019

Takie zdumienia nas dotykają najczęściej jesienią
Gruszka_na_w... 17:39, 02 paź 2019

Dorii napisał(a)
Moje dynie nie zerwane z resztą warzywniak caly nie ruszony. W sobotę miałam ogarnąć ale mnie zmogło i nadal pół żywa jestem do tego pada. Oby nie zmroziło zbyt szybko.

W prognozach przymrozków nie ma . Wykuruj się. Zdrowie najważniejsze.
Gruszka_na_w... 17:42, 02 paź 2019

Pszczelarnia napisał(a)
Ja jeszcze cebulę na zimę sadzę. Mam taką fajną odmianę i po ostatniej zimie się udała u mnie. Teraz też posadzę. Czosnek sadzę w listopadzie wraz z cebulowymi.

Słyszałam tylko o jesiennym wysiewie cebuli. Ciężko dostać te jesienne nasionka. O sadzeniu nie. Nie wygniwają te małe cebulki?
Gruszka_na_w... 18:02, 02 paź 2019

I na koniec jesienna odsłona frontu, który rządzi się swoimi prawami. Jesień w zupełnie innym wydaniu.

Gosiek33 18:08, 02 paź 2019

Tutaj bardzo kojąca ta jesień
galgAsia 18:55, 02 paź 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Popadłam w kompleksy piernikowe.

Czosnkowi mrozy nie są straszne. U niego, tak jak u traw, istotniejsze jest, żeby nie było zastoin wody. On prędzej zgnije niż przemarznie.

O widzisz, znów się czegoś nowego nauczyłam od Cię Bardzo miła jest taka nauka mimochodem, przy okazji, nie wymaga wysiłku zapamiętywania - a sama się zapamiętowywuje
A o co się rozchodzi z piernikowym kompleksem?! No przecież do grudnia naprawisz ten piekarnik
Twój ogród koi, prawdę piszą koleżanki drogie. Mój, póki co, mnie dołuje . Ale nic to, siadłam i czekam, aż mi przejdzie
Gruszka_na_w... 19:16, 02 paź 2019

galgAsia napisał(a)

A o co się rozchodzi z piernikowym kompleksem?! No przecież do grudnia naprawisz ten piekarnik
Twój ogród koi, prawdę piszą koleżanki drogie. Mój, póki co, mnie dołuje . Ale nic to, siadłam i czekam, aż mi przejdzie

Pewnie naprawię. Ale zdecydowanie nie zmotywuję się do robienia piernika staropolskiego. Gen poświecenia ukierunkował mi się na makowce i sernik.

Ty się ciesz, bo jesteś na najpiękniejszym ogrodowym etapie. Można snuć wizje i robić zakupy. Potem już trzeba sobie odpowiadać na nudne pytanie: gdzie ja to wsadzę?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies