Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 20:31, 01 paź 2019

Poppy, dobrze Cię widać po przerwie.
Z każdym rokiem coraz bardziej skłaniam się ku temu, że rośliny rosną wg własnego "widzimisię". Czasem w warunkach idealnych sprawują się tak sobie, a na trudniejszym stanowisku rosną okazale.
Najpiękniejsze rozplenice mam na pobudowlanym ugorze w wielogodzinnym zacienieniu. Perovskia cudownie radzi sobie wśród kwaśnolubów. I bądź tu ogrodniku mądry.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
inka74 20:59, 01 paź 2019

U mnie najładniej rośniej Brillant w sporym słońcu. Jest posadzony prawie w samym piasku. 3 sztuki innej odmiany jak rosły pod hortensją to miały się dobrze, przesadziłam bardziej do przodu i teraz są wiecznie podlewane deszczem - zaczynają marnieć.
mrokasia 21:19, 01 paź 2019

Piękna jesień u Ciebie, Haniu.
Po wichurach mój nowy grujecznik prawie całkiem goły został...
Gruszka_na_w... 21:36, 01 paź 2019

mrokasia napisał(a)
Piękna jesień u Ciebie, Haniu.
Po wichurach mój nowy grujecznik prawie całkiem goły został...

One mają bardzo delikatne listki i rzeczywiście czasem błyskawicznie jesienią je tracą. U mnie jest taki wewnętrzny żal, że te cudowne listki Derenia Sibirica trzymają się jesienią tak krótko.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:39, 01 paź 2019

Iwonko, staram się już za bardzo nie mieszać. Przeświadczona, że one są u mnie takie bezproblemowe, wsadziłam na pełne słońce. A tu niespodzianka. Rosną tak sobie.
Poppy 21:40, 01 paź 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Poppy, dobrze Cię widać po przerwie.
Z każdym rokiem coraz bardziej skłaniam się ku temu, że rośliny rosną wg własnego "widzimisię". Czasem w warunkach idealnych sprawują się tak sobie, a na trudniejszym stanowisku rosną okazale.
Najpiękniejsze rozplenice mam na pobudowlanym ugorze w wielogodzinnym zacienieniu. Perovskia cudownie radzi sobie wśród kwaśnolubów. I bądź tu ogrodniku mądry.

No widac, ze trzeba jednak eksperymentowac u siebie z kazda roslina po kolei.
U mnie tez rozplenica w polcieniu ma sie lepiej niz ta na sloncu.
inka74 21:53, 01 paź 2019

Ano trzeba na swoich warunkach próbować, testować, dobierać. Zbyt wiele czynników może zadziałać i się nałożyć.
Z perovskią to mnie trochę pocieszyłaś, że może to jednak nie był idiotyczny pomysł posadzić ją obok hortensji nic, zobaczę za rok. W razie czego mam 2 sadzonki w innym miejscu, będę przesadzać.
Gosiek33 08:12, 02 paź 2019

Pocieszają mnie Twoje wywody
Brzozowadzie... 10:01, 02 paź 2019

Ha, u mnie zaczynają się cudnie przebarwiać te cytrynowe klony, ściętolistny cały zieloniutki i błyszczący - już go uwielbiam!
Nie wiem, dlaczego ja na tych ubogich moich ziemiach nie mam jeszcze tryliona rozchodników - u mnie miałyby jak w raju. Sucho i piaszczysto Tylko full pędraków...
Dominika11 10:04, 02 paź 2019

cudowny spektakl jesienny wspaniałe są te przebarwienia