Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Nowa12 21:53, 04 paź 2019

Ale ci się wszystko pięknie jesiennie przebarwia.

Moje drzewka na pniu też służą niestety za drapak dla kota .
Zakładałam siatkę i to pomagało ale potem ją ściągałam bo mnie wkurzała.
Jak były glębsze rany to smarowałam Funabenem. Ale żadne drzewko mi jeszcze nie padło od takich ran . No cóż taka natura kocia, jak go gonię to ucieknie ale i tak wraca do swojego procederu .
Gosiek33 07:11, 05 paź 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Przed laty psy sąsiada do połowy okorowały jakąś wiśnię ozdobną, Posmarowaliśmy uszkodzenie maścią ogrodniczą. Żyje do dziś, pięknie przyrosła. A propos kory to na forum sadowniczym czytałam o testach z których wynikało, że jednak maść znacznie skuteczniejsza

To zdjęcie niezwykle mnie cieszy, też wymyśliłam takie plecy z tamaryszka, może się doczekam

galgAsia 13:57, 05 paź 2019

U Ciebie też pada, jak widzę na radarach . Pocieszam się, ze jak pada, to nie będzie przymrozków i liście jeszcze trochę wytrzymają. U mnie też ambrowiec daje popis, i dereń, i ussuryjski. Pozostałe towarzystwo się zastanawia, czy warto... Ale drzewa dookoła też jeszcze zielone, w ub. roku tego koloru było trochę więcej tego koloru.
Gruszka_na_w... 14:38, 05 paź 2019

Gosiek33 napisał(a)

Przed laty psy sąsiada do połowy okorowały jakąś wiśnię ozdobną, Posmarowaliśmy uszkodzenie maścią ogrodniczą. Żyje do dziś, pięknie przyrosła. A propos kory to na forum sadowniczym czytałam o testach z których wynikało, że jednak maść znacznie skuteczniejsza

Kupiłam dzisiaj funaben. Trochę zadziwiła mnie konsystencja. Przypominała wapno do bielenia drzewek.Pomalowałam pień. Mam jeszcze na stanie maść ogrodniczą- taką, jaką stosuje się podczas szczepienia. Ten pieniek jest w zasadzie oskalpowany.

Gosiek33 napisał(a)

To zdjęcie niezwykle mnie cieszy, też wymyśliłam takie plecy z tamaryszka, może się doczekam

O tak, tamaryszek w roli plecków świetnie się spisze. Choć mojego muszę trochę podkrzesać. Zmężniał za bardzo.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
sarenka 14:42, 05 paź 2019

Tamaryszek wpadł mi w oko bo wreszcie udało mi się go na żywo zobaczyć u Iwony- już szukam dla niego miejsca
Gruszka_na_w... 14:48, 05 paź 2019

galgAsia napisał(a)
U Ciebie też pada, jak widzę na radarach . Pocieszam się, ze jak pada, to nie będzie przymrozków i liście jeszcze trochę wytrzymają. U mnie też ambrowiec daje popis, i dereń, i ussuryjski. Pozostałe towarzystwo się zastanawia, czy warto... Ale drzewa dookoła też jeszcze zielone, w ub. roku tego koloru było trochę więcej tego koloru.

Rano kropiło. Teraz regularnie leje. Trawniczkowe ścieżki ciumkają pod stopą.
Nostalgicznie jest- ładna muzyka gra, widoki wbrew aurze- ciepłe, prażone jabłka plus drożdżowe z marketu. Jesienne klimaty.

Variegatusy fajnie świecą.

Morwa pobija zdecydowanie miłorzęby, jeśli chodzi o jesienne przebarwienia. Olbrzymim jej plusem jest to, że długo trzyma liście. U Marikenów one potrafią opaść w ciągu jednego dnia.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 14:50, 05 paź 2019

sarenka napisał(a)
Tamaryszek wpadł mi w oko bo wreszcie udało mi się go na żywo zobaczyć u Iwony- już szukam dla niego miejsca

W majowej odsłonie, po deszczu.

Gruszka_na_w... 14:58, 05 paź 2019

Nowa12 napisał(a)
Ale ci się wszystko pięknie jesiennie przebarwia.

Moje drzewka na pniu też służą niestety za drapak dla kota .
Zakładałam siatkę i to pomagało ale potem ją ściągałam bo mnie wkurzała.
Jak były glębsze rany to smarowałam Funabenem. Ale żadne drzewko mi jeszcze nie padło od takich ran . No cóż taka natura kocia, jak go gonię to ucieknie ale i tak wraca do swojego procederu .

Pocieszająca ta informacja o skuteczności Funabenu. Dziękuję!

Jesienna odsłona okancikowanej studziennej. Dziecku specjalnej troski koniecznie trzeba dosypać piasku. Sama kora nie wystarczy.

Przy pergoli potwory oczekujące na wyrok.
Gosiek33 15:00, 05 paź 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

W majowej odsłonie, po deszczu.

zjawiskowy a to też miejska zieleń
galgAsia 15:00, 05 paź 2019

Czy specjalna hakonka nie przybrała aby? Jakoś jej więcej