Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

ryska 10:47, 02 paź 2019

Czy sadzimy już czosnek?
Wyrwałam pomidory i fasolkę w skrzyni, teraz został czosnek do posadzenia.
Z rozchodnikami też tak się u mnie wydarzyło.
Ogród cudnie Ci się przebarwia. Dobre widzimisie mają Twoje rośliny

Agania 11:28, 02 paź 2019

Cyt "Z dyń nie zrezygnuję, bo dyniowa to moja ulubiona jesienna zupa-krem. Uwielbiam ja też w postaci konfitury z pomarańczą"
Haniu to Twój cytat przeniesiony od Miry...a ja właśnie chętnie bym sobie taka konfiturkę przyrządziła czy masz na ten specjał sprawdzony przepis?
Napisz proszę

Jesień masz już taką realistyczną i dużo czerwieni
galgAsia 11:37, 02 paź 2019

ryska napisał(a)
Czy sadzimy już czosnek?
Wyrwałam pomidory i fasolkę w skrzyni, teraz został czosnek do posadzenia.
Z rozchodnikami też tak się u mnie wydarzyło.
Ogród cudnie Ci się przebarwia. Dobre widzimisie mają Twoje rośliny

Cześć, Reniu . Ja sadzę czosnek zawsze w ostatni weekend października (wtedy też zarabiam ciasto na piernik staropolski na Święta ). Chodzi o to, by nie wzeszedł zbyt szybko, bo w mroźne zimy (czy ktoś jeszcze pamięta, co to jest?) może przemarznąć.
A jesień przecudna. Zwłaszcza w tym ogrodzie
Dorii 11:39, 02 paź 2019

Moje dynie nie zerwane z resztą warzywniak caly nie ruszony. W sobotę miałam ogarnąć ale mnie zmogło i nadal pół żywa jestem do tego pada. Oby nie zmroziło zbyt szybko.
Pszczelarnia 12:51, 02 paź 2019

Ja jeszcze cebulę na zimę sadzę. Mam taką fajną odmianę i po ostatniej zimie się udała u mnie. Teraz też posadzę. Czosnek sadzę w listopadzie wraz z cebulowymi.
galgAsia 13:11, 02 paź 2019

Ewo, a pamiętasz może, jaka to odmiana cebuli - "zimowa" po prostu czy jakaś bardziej skomplikowana ?
Pszczelarnia 16:11, 02 paź 2019

Miałam zapisane. Poszukam nazwy. Miała nazwę.
Gruszka_na_w... 16:46, 02 paź 2019

Agania napisał(a)
Cyt "Z dyń nie zrezygnuję, bo dyniowa to moja ulubiona jesienna zupa-krem. Uwielbiam ja też w postaci konfitury z pomarańczą"
Haniu to Twój cytat przeniesiony od Miry...a ja właśnie chętnie bym sobie taka konfiturkę przyrządziła czy masz na ten specjał sprawdzony przepis?
Napisz proszę

Jesień masz już taką realistyczną i dużo czerwieni

Przepisów w necie jest multum. Można bawić się różnymi dodatkami:kardamonem, goździkami, gałką, imbirem, mleczkiem kokosowym.
konfitura z dyni

Nie trzeba pasteryzować. Wystarczy wyparzyć w piekarniku słoiczki. Jest pyszna z białym twarogiem. A zimowa pora sam jej kolor działa terapeutycznie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 16:53, 02 paź 2019

Gosiek33 napisał(a)
Pocieszają mnie Twoje wywody

Życie jest wystarczająco obfite w stresujące wydarzenia. Nie będę przecież dokładała sobie tych związanych z ogrodem. Ta strefa zarezerwowana jest dla innych doznań.

Patrz, jak ta morwa świeci! Czasem mnie zdumiewają "samopas" tworzone przez rośliny zestawienia.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:01, 02 paź 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Ha, u mnie zaczynają się cudnie przebarwiać te cytrynowe klony, ściętolistny cały zieloniutki i błyszczący - już go uwielbiam!
Nie wiem, dlaczego ja na tych ubogich moich ziemiach nie mam jeszcze tryliona rozchodników - u mnie miałyby jak w raju. Sucho i piaszczysto Tylko full pędraków...

Z pewnością są u mnie opuchlaki. Rozchodniki żyją.

Tu przyrastają najsłabiej.Może dlatego, że to najwyższy punkt działki? Od południa i ściana oddaje ciepło.

Oswajam je z ciężką gliną na froncie.

Opuchlaki podżerają tam pierwiosnki. Żurawki dają radę.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies