Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 19:18, 02 paź 2019

Gosiek33 napisał(a)
Tutaj bardzo kojąca ta jesień

Rzeczywiście. Oczopląs grozi w głębi ogrodu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Milka 07:14, 03 paź 2019

Ale szybko złoty miłorząb się robi, moje zielone.
Fajnie hortensje się wybarwiły, u mnie nie doczekam, chyba drzewa za dużo słonka im zabierają, nadal w bieli.
Brzozowadzie... 11:12, 03 paź 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
I na koniec jesienna odsłona frontu, który rządzi się swoimi prawami. Jesień w zupełnie innym wydaniu.

Front, jak na porządny front przystało, wieje spokojną elegancją Ja tam lubię zieleń Hortensjowi lokaje już czekają u bram pięknie!
mikina34 15:27, 03 paź 2019

Haniu, żeby mi w przyszłym roku zakwitły hortki to mam je teraz podsypać polifoską, dobrze zapamiętałam? generalnie nawozem z potasem?
Gruszka_na_w... 17:23, 03 paź 2019

mikina34 napisał(a)
Haniu, żeby mi w przyszłym roku zakwitły hortki to mam je teraz podsypać polifoską, dobrze zapamiętałam? generalnie nawozem z potasem?

Tak. A od wiosny one potrzebują solidnego nawożenia, bo to żarłoczne rośliny.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:24, 03 paź 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)

Front, jak na porządny front przystało, wieje spokojną elegancją Ja tam lubię zieleń Hortensjowi lokaje już czekają u bram pięknie!

Zawsze znajdziesz akuratne słowa.
Gruszka_na_w... 17:26, 03 paź 2019

Milka napisał(a)
Ale szybko złoty miłorząb się robi, moje zielone.
Fajnie hortensje się wybarwiły, u mnie nie doczekam, chyba drzewa za dużo słonka im zabierają, nadal w bieli.

W sumie sama nie wiem, czy bardziej je lubię w bieli, czy wybarwione.
W bieli są elegantsze.
galgAsia 20:52, 03 paź 2019

Mam tak samo - jak patrzę na swoje, to wolałabym, żeby się nie przebarwiały. Ale jak spojrzę na przebarwione Mamine - zbieram żuchwę z trawnika
Haniu, czy teraz sypiesz gdzieś popiół z kominka? W sensie - na rabaty? A w nowym MPO przeczytałam ze zdziwieniem taką rzecz - że popiołu nie należy dawać na kompost . Zawsze trwałam w przeświadczeniu, że można i należy. Zajmiesz stanowisko?
mrokasia 21:00, 03 paź 2019

Front rzeczywiście bardziej uporządkowany, spokojny i elegancki. A jaki trawniczek!!!
Gruszka_na_w... 21:06, 03 paź 2019

galgAsia napisał(a)

Haniu, czy teraz sypiesz gdzieś popiół z kominka? W sensie - na rabaty? A w nowym MPO przeczytałam ze zdziwieniem taką rzecz - że popiołu nie należy dawać na kompost . Zawsze trwałam w przeświadczeniu, że można i należy. Zajmiesz stanowisko?

Wszystko zależy od tego, co to za popiół.
W ogrodnictwie wg mojej wiedzy i doświadczenia nie używa się popiołu z węgla. Problematyczny może być popiół z pelletu (tak do końca nie wiadomo, czy w produkcji nie używa się chemikaliów). Mam doświadczenie w wykorzystaniu popiołu z drewna liściastego bukowego i grabowego sezonowanego 2-3 lata w mojej drewutni. Zimą wysypuję go w warzywniku na grządkach, gdzie planuję posadzić pomidory, sypię w międzyrzędziach truskawek, podsypuję drzewa i krzewy owocowe oraz róże. Mam go niewiele, bo kominek ma specjalny sterownik, który kieruje procesem spalania.
Używałam też popiołu do leczenia żywotników, które zostały zaatakowane przez grzyby sadzakowe. Z dobrym skutkiem. Eksperymentowałam też z delikatnym posypywaniem bukszpanów. Te też rosną dobrze.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies