Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 21:09, 03 paź 2019

mrokasia napisał(a)
Front rzeczywiście bardziej uporządkowany, spokojny i elegancki. A jaki trawniczek!!!

Ten trawniczek nie załapuje się na południowe promienie słońca. Latem jest to zbawienne dla jego kondycji, bo trawy z założenia nie podlewam.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:44, 04 paź 2019

Prognozy pogody na weekend nie wyglądają optymistycznie. W dzień zaledwie 8 stopni, a nocą w porywach do 1. Mam nadzieję, że liście to wytrzymają, bo chciałabym się nimi nacieszyć.

Ambrowiec na zapłociu. Mam z nim zmartwienie. Nie zauważyłam, że koty zrobiły sobie na nim drapak do pazurków. Uszkodziły korę. Może ktoś ma doświadczenie i się podzieli sposobem ratowania pni.

Oczar na zapłociu chyba dobrze zniósł przesadzanie. Zakwitł. To odmiana wirginijska i taką sobie dziwną porę wybrał.

Ambrowcowi urodą dorównuje klon ściętolistny. Przebarwienia ma chyba nawet bardziej oryginalne.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Aurelllia 19:46, 04 paź 2019

Najgorsze to właśnie takie przymrozki... Przyjdą zetną kwiaty i ładnie przebarwiające się liście, a potem np do grudnia mrozów w ogóle nie ma !!!
Gruszka_na_w... 20:03, 04 paź 2019

Brzozy żółkną. O ile w sezonie zimowym i letnim Doorenbosy ze względu na intensywną biel pni wydają się być bardziej efektowne, to wiosna i jesień należy do brzóz brodawkowych. Zarówno młode listki jak i przebarwienia w ich wykonaniu są milsze dla oka.

Dostaję od MPO jeden wór tygodniowo na odpady zielone. Od dwóch tygodni zapełniam je ścinkami róż. Dzisiaj doszedł kolejny. Przycięłam trzy róże Bonica na frocie i zaczęłam podcinać potwory przy warzywnikowej pergoli. Te rabatowe tnie się w miarę dobrze, ale te pnące to masakra. Zakiełkowała mi myśl, żeby zlikwidować róże i posadzić powojniki. Oswajam tę myśl. Bo jednak lubię, kiedy ogrodowe prace sprawiają mi przyjemność i nie stanowią zagrożenia dla ciała.

Siwe niebo potęgowało jesienny nastrój i sprzyjało ogrodowemu snuciu planów.

Turzycom SS nie można pozwolić na zagęszczanie i starzenie. Jako pojedyncze, młode kępy wyglądają o niebo lepiej.

Gruszka_na_w... 20:04, 04 paź 2019

Aurelllia napisał(a)
Najgorsze to właśnie takie przymrozki... Przyjdą zetną kwiaty i ładnie przebarwiające się liście, a potem np do grudnia mrozów w ogóle nie ma !!!

Liczę na to, że żywopłotowe nasadzenia zatrzymają mroźne powietrze.
galgAsia 20:38, 04 paź 2019

Haniu, ja tam się kompletnie nie znam, ale per analogiam do człowiekowej rany pomyślałam, żeby dać ambrowcowi sztuczną korę, a na to osłonę na pień - np. taką piankę do izolacji rur albo coś w tym stylu. I wszystko wokół opryskać jakimś antykotem
mrokasia 20:50, 04 paź 2019

Może potraktować funabenem? I owinąć pień siatką metalową z drobnymi oczkami.
Gruszka_na_w... 20:53, 04 paź 2019

Funaben ma podobne właściwości jak ta sztuczna kora. Dziękuję za poradę. Zobaczę, co będzie dostępne. Osłonkę ochronną już założyłam.
anka_ 20:58, 04 paź 2019

Haniu cudowną masz jesień w ogrodzie. To cudo (x3) to jakiś niski sadziec czy rozchodnik? Znasz odmianę?

Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Gruszka_na_w... 21:07, 04 paź 2019

anka_ napisał(a)
Haniu cudowną masz jesień w ogrodzie. To cudo (x3) to jakiś niski sadziec czy rozchodnik? Znasz odmianę?

Rozchodnik- Mr Goodbud. Najwcześniej rozkwita, ale i pierwszy kończy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies