Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 15:24, 06 paź 2019

ryska napisał(a)

Moje ciało też już w podeszłym wieku w porównaniu do metryki i stanu ducha. Zapamiętam, październik miesiącem czosnku sadzenia, listopad miesiącem leżenia
Dziękuję

Stan ducha można ukoić. Gorzej z ciałem. Czasem stawia opór.

Pokrzepiam.

Jest nawet nadzieja na więcej.

Upadłe, ale wciąż pełne radości życia.

Jestem po serii artykułów na temat pogodnego wejścia w jesień. Zalecają to, co My tu uprawiamy od dawna. Trzeba się pochylać nad każdym listkiem, z uwagą.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 15:32, 06 paź 2019

Ania111 napisał(a)
Ale śliczniutko .
Pozdrawiam

Dzisiaj w dodatku słonecznie. Miłej niedzieli.

Przy kucharzeniu warto mieć ładne widoki. Łatwiej znieść, jeśli ktoś akurat nie przepada. Kiedyś widać było wzgórza.Spieszmy się sadzić drzewa, bo zastane widoki tak szybko odchodzą.

Na prawym skraju widać na zapłociu poturbowanego ambrowca.

Zza ławeczki zawsze coś łaskocze.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 15:41, 06 paź 2019

galgAsia napisał(a)
Brawo Kasia, podstawa to sobie i innym dobrze wytłumaczyć ...

O tak. Siła argumentów zawsze jest lepsza od argumentu siły.

Palibinki wchodzą w przebarwienia. W tym tkwi ich przewaga nad lilakami. Zdobią wiosną i jesienią.

Piwonie mają podobne atuty. Bardzo fajnie się przebarwiają jesienią. Nie szpecą, nawet jeśli rosną z przodu rabaty.

ZPJ

Gruszka_na_w... 15:53, 06 paź 2019

kasia1 napisał(a)
Haniu, moja kicia z pół roku temu mi mocno podrapała śliwę wiśniową. Zastosowałam maść ogrodniczą na rany, a ponieważ śliwa ma na razie dwa paliki do podpory, to owinęłam je białą agrowłókniną (pieniek śliwy jest w środku, czyli ma dostęp powietrza). Nic złego się nie dzieje,ale docelowo mi się to rozwiązanie nie podoba. Może z zieloną siatką lepsze. W wolnej chwili muszę zrobić przegląd drzewek, czy jakiegoś innego sobie nie upodobała...

Zastosowałam osłonkę sadowniczą. U mnie podrapały jeszcze wiąz JH, ale mniej intensywnie. Mam nadzieję, że maść pomoże.

I takie tamy, ku pokrzepieniu.
Dla miłośników nieformowanych żywopłotów

i wijących się ścieżek

oraz tych, co im grają bardziej formalne nuty (turzyca SS bezwzględnie wymaga redukowania masy- w formie kępy jest bardziej powabna niż w zbitej masie).

galgAsia 20:31, 06 paź 2019

Och, och, jak pięknie Miłośniczka ZPJ czuje się dopieszczona Dziękuję
jolanka 20:36, 06 paź 2019

Miodzio
kwartet 21:08, 06 paź 2019

Kompozycyjnie ta przestrzeń zachwyca.Rozłożenie tych plam borda w trawach, krzewach, drzewach idealnie i jeszcze te ciapki fioletu.
Haniu w zeszłym roku były pytania do ciebie o miskanta powiedzmy pan x i odpowiadałaś że sobie rośnie i specjalnie go nie przybywa.Po twojej wypowiedzi zakupiłam onego i krucy fix nie wiem co on zacz.Może poratujesz.
W sprawie podeszłego wieku to informuję że mam tajne informację z pierwszej ręki i informator twierdzi że onego podeszłego nie zauważył.Informator wiarygodny wydaje się być .
mrokasia 21:24, 06 paź 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

... Kiedyś widać było wzgórza.Spieszmy się sadzić drzewa, bo zastane widoki tak szybko odchodzą.

Taaaak, coś o tym wiem .
Gruszka_na_w... 21:31, 06 paź 2019

kwartet napisał(a)

Haniu w zeszłym roku były pytania do ciebie o miskanta powiedzmy pan x i odpowiadałaś że sobie rośnie i specjalnie go nie przybywa.Po twojej wypowiedzi zakupiłam onego i krucy fix nie wiem co on zacz.Może poratujesz.
W sprawie podeszłego wieku to informuję że mam tajne informację z pierwszej ręki i informator twierdzi że onego podeszłego nie zauważył.Informator wiarygodny wydaje się być .

Kompozycja dziękuje. Czasem nakładanie się na siebie kilku rabat wyspowych daje tzw. wartość dodaną. W takim przypadku sprawdza się teoria o tym, żeby powtarzać rośliny, w innych zestawieniach na kolejnych rabatach.

Był taki jeden naukowiec. Nazywał się McLuhan. Wprowadził do obiegu pojęcie globalnej wioski. Wedle jego teorii wieści o człowieku rozchodzą się szybciej i dalej niż sam osobnik jest w stanie przebyć przez całe swoje życie. Czy informator był badany wariografem w celu uwiarygodnienia? Po tym staniu w korkach, podniesionym ciśnieniu i emocjach związanych z wycieczką, to nie wiem. Po dotarciu na miejsce różnie to mogło być.

Miskant, o ile pamiętam, to pytała o niego Ursa i Iwonka, nazywał się Dronning Ingrid. Jest niewysoki i powinien mieć teraz czerwieniejace listki.
Gruszka_na_w... 21:32, 06 paź 2019

mrokasia napisał(a)

Taaaak, coś o tym wiem .

We mnie wciąż tkwi tęsknota za górami, które widziałam z tarasu. Potem zastąpił je stół sąsiada.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies