Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Misia 21:34, 07 paź 2019

Witam Haniu się u Ciebie przyznam że od jakiegoś czasu próbuję nadrobić Twój wątek ale chyba nie jestem w stanie a nie lubię tylko obrazkowo, ale zima przed nami więc jest nadzieja że się uda
Masz piękny ogród i chyba najbardziej podoba mi się w jesiennej odsłonie, jest w nim magia nie będę nawet próbować cytować zdjęć bo chyba byłyby to wszystkie. Podoba mi się duża ilość krzewów i to jaki busz tworzą, to że nie widać co jest na końcu ogrodu. Mam nadzieję że kiedyś uda mi się osiągnąć taki busz Pozdrawiam
KasiaBawaria 07:15, 08 paź 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Zimują bez problemu, pod warunkiem, że w korzeniach nie stoi im woda. Większość traw
ginie nie z powodu mrozu, ale nadmiaru wilgoci. Przy ciężkiej glebie trzeba zadbać o dobry drenaż.

Wszystkim trawom zawsze daje ziemie z worka, kompost i piasek lub tylko piasek, jak np.stipie. I nawet ona u mnie zimuje. A ta frosted curls niestety nie.
tulucy 08:13, 08 paź 2019

Haniu, mam wiadro gnojówki z żywokostu, czy mogę ją jeszcze jakoś spożytkować???
galgAsia 10:38, 08 paź 2019

Lucy, teoretycznie możesz ją jeszcze użyć jako "nawóz jesienny", bo ma dużo potasu. Nie powinna zaszkodzić. A jak masz wątpliwości - to ziuuu! na kompost
tulucy 11:19, 08 paź 2019

Na kompost idzie całe wiadro pokrzywy może i podleję w sobotę cały ogródek ciepło ma być, to podlewanie nie zaszkodzi
galgAsia 11:40, 08 paź 2019

A ja robię gnojówki z różnych upierdliwych chwastów - podagrycznik, perz, mlecz i takie tam - i zlewam nimi w miarę systematycznie kompost. Rozwiązuje mi to problem kłączy, a te upierdliwce mają podobno dużo dobroci w sobie.
Brzozowadzie... 12:15, 08 paź 2019

Coś czuję, że ktoś próbuje tu szkalować moje dobre imię. A raczej mój wzrok orli sokoli
W słońcu dobrze widzę (jeszcze), więc o pomyłce nie może być mowy
Gosiek33 14:52, 08 paź 2019

tulucy napisał(a)
Na kompost idzie całe wiadro pokrzywy może i podleję w sobotę cały ogródek ciepło ma być, to podlewanie nie zaszkodzi

Z kłączy podagrycznika robisz gnojówkę? Właśnie 2 wory kurdybanka wyciągnęłam i wystawiłam na bio ale może warto zrobić z niego gnojówkę i na kompost walnąć?
galgAsia 15:01, 08 paź 2019

Nooo, podagrycznik ma ponoć same dobroci w sobie, tylko te kłącza cholerne... A taka gnojóweczka to turbodoładowanie dla kompostu
Gruszka_na_w... 19:47, 08 paź 2019

Misia napisał(a)
Witam Haniu się u Ciebie przyznam że od jakiegoś czasu próbuję nadrobić Twój wątek ale chyba nie jestem w stanie a nie lubię tylko obrazkowo, ale zima przed nami więc jest nadzieja że się uda
Masz piękny ogród i chyba najbardziej podoba mi się w jesiennej odsłonie, jest w nim magia nie będę nawet próbować cytować zdjęć bo chyba byłyby to wszystkie. Podoba mi się duża ilość krzewów i to jaki busz tworzą, to że nie widać co jest na końcu ogrodu. Mam nadzieję że kiedyś uda mi się osiągnąć taki busz Pozdrawiam

Witaj Misiu.
Skoro jesień życia mnie dopadła, to trzeba było dostosować do tego okoliczności przyrody. W jesiennych przebarwieniach jest jakaś magia. Nie mogę się im oprzeć. Tak jakby natura chciała nam zrekompensować nadchodzące zimno.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies