Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 14:12, 22 gru 2019

Wkrótce pościnam rozchodniki. Co prawda wciąż trzymają pion, ale przy tych temperaturach lada moment zaczną pojawiać się młode kapustki.

Bardzo lubię kosodrzewinę karłową Pumilio. O tej porze roku sprawdza się znakomicie. trzeba tylko pamiętać, aby wyłamywać o 1/2 młode przyrosty. Zachowa wtedy ładny pokrój.

Klonik ussuryjski.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
galgAsia 16:59, 22 gru 2019

Ja dziś ogrodu na oczy nie widziałam. Po pierwsze - mgła . Po wtóre - za własnymi kapciami nie nadążam . Do rzeczy w miarę normalnych o tej porze grudnia, doszły jeszcze niespodziewanie rzeczy papierologiczne, które należało ogarnąć jak najszybciej, choć teoretycznie do końca roku. Pół dnia spędziłam wertując czeluście kompa w poszukiwaniu wiedzy, drugie pół - instalując oprogramowania, bez których ani rusz. Mam dość.
Ogród zachwyca, jak o każdej porze roku . Derenie czerwone i wykrzykniki jałowców bossskie. Ale mnie się marzy na całej połaci śnieg...
Gruszka_na_w... 17:14, 22 gru 2019

Papierami mnie zasypią dopiero w styczniu. Teraz chwila oddechu. Współczuję, że musiałaś tracić energię i czas.
Połacie wyglądają niezwykle sympatycznie. Grząsko nie jest, nie wieje. Można się zrelaksować podczas spaceru z psem. W garach mieszałam tylko do południa.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mikina34 10:07, 23 gru 2019

Haniu - spokoju ducha i spełnienia marzeń nadchodzącym Roku.
Pszczelarnia 10:58, 23 gru 2019

Zajrzałam do Ciebie i się nie zawiodłam. Odpoczęłam przy widokach Twojego ogrodu. Te wykrzykniki strzeliste są bardzo udaną kompozycją. Ogród Twój wydaje się taki duży.

Gruszka_na_w... 19:12, 23 gru 2019

Ewo, Rabaty wyspowe to świetny pomysł na optyczne powiększenie ogrodu. Powstaje złudzenie, że tych nasadzeń jest multum. Wykrzykniki sprawdzają się w okresie bezlistnym. Gdyby zrobić z nich szeregowe nasadzenie, to zimą wyglądałyby nijako, a tak wprowadzają nieco dynamiki.

Moniu,dziękuję za świąteczne życzenia. Święty spokój coraz bliżej. Jeszcze tylko ulepić uszka i pierożki, usmażyć rybę. Reszta już gotowa.
galgAsia 14:38, 25 gru 2019

Haniu, mam nadzieję, że Święta spokojne, dobre, troszkę leniwe . U mnie deszczowo i listopadowo raczej. Wczorajszy wieczór inny niż zawsze, ale dobry i miły, być może cezura w historii rodzinnej . Świętego spokoju życzę Wam
Gruszka_na_w... 15:47, 25 gru 2019

Listopadowa szaruga za oknem, ale dało się pospacerować. Lubię ten niespieszny, świąteczny czas.
galgAsia 18:40, 27 gru 2019

Priv
Gruszka_na_w... 19:21, 27 gru 2019

Święta, święta i po świętach.
Można zacząć myśleć o wiośnie, ale najpierw wypadałoby podsumować tegoroczny sezon ogrodniczy.
styczeń
2 stycznia spadł śnieg i poleżał kilka dni. Udało mi się nawet raz pobiegać na nartach.

A potem już w zasadzie zimy nie było.

Nie wiedzieliśmy, że to ostatni rok, w którym towarzyszy nam Megan.

Tradycyjnie zimą sprawdzam stan nasion, uzupełniam "apteczkę" ogrodową, planuję najbliższe prace. Zapowiadał się sezon bez ogrodowych rewolucji.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies