Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 19:54, 18 gru 2019

KasiaBawaria napisał(a)

No niby tak swoje sadzilam- ziemia dla rodkow z przekompostowanym igliwiem i liscmi. Siarke tez dawalam. ALe jak po 4 latach marnego wzrostu wykopalam, to malo mialy korzeni. Mialam sama karlowe odmiany.

U mnie w tym roku zeszła karłowa sosenka. Nagle uschła, choć rosła od 4 lat. Wykopałam. Okazało się, że zostawiłam jej w korzeniach torf z doniczki. Ten torf tak ścisnął korzenie, że nie rozeszły się na boki. Podczas suszy torf zbił się na kamień
i krótkie podlewanie nie było w stanie nawilżyć korzeni.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
galgAsia 21:28, 18 gru 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Tak właśnie jest. On ma generalnie jakieś stany lękowe związane z mrokiem, bo wszystko ma oświetlone całorocznie: podbitkę, wjazd, ogrodzenie, każdą tuję, wieżę. Na święta w gratisie dorzuca te pulsujące węże na płot, gwiazdy, renifery i Mikołaje.
W sierpniu już nie mogę obserwować spadających gwiazd.

Kilka lat temu byliśmy na wakacjach na Mazurach, w Lubaczówce. Nie było świateł w nocy, było ciemno choć oko wykol. Słowo, trudno było trafić do kibelka . Za to gwiazdy... Było widać wszystkie konstelacje i gwiazdozbiory. Nigdy wcześniej - ani później - nie widziałam takich ciemności i takich gwaizd
Gruszka_na_w... 21:53, 18 gru 2019

galgAsia napisał(a)

Kilka lat temu byliśmy na wakacjach na Mazurach, w Lubaczówce. Nie było świateł w nocy, było ciemno choć oko wykol. Słowo, trudno było trafić do kibelka . Za to gwiazdy... Było widać wszystkie konstelacje i gwiazdozbiory. Nigdy wcześniej - ani później - nie widziałam takich ciemności i takich gwaizd

Tak właśnie miałam w pierwszym roku po zamieszkaniu. Dostaliśmy w prezencie hamak na stelażu. Podczas sierpniowych nocy leżeliśmy na nim oboje i oglądaliśmy Perseidy.
Obok pachniały białe lilie.
A potem pojawiły się iluminacje rodem z kopalni odkrywkowych i ten hamak stracił rację bytu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Pszczelarnia 22:29, 18 gru 2019

Perseidy u mnie jeszcze są. Sołtys chciał nam latarnie eko postawić nad kapliczką sąsiada ("decyzja jest - latarnia będzie nad każdym skrzyżowaniem"). Powiedziałam, żeby zamontował bardziej potrzebującym. Sąsiad - choć oświetla nawet marchewkę w nocy - nie zaprotestował z powodu wykluczenia energetycznego.

antracyt 22:41, 18 gru 2019

Zuziu, a pulsują?

Na szczęście nie, chociaż każde w innym odcieniu. Jakoś przeżyję

Na naszej uliczce od kilku lat sąsiedzi starają się o lampy. Też jesteśmy jedynymi którzy ich nie chcą. Uwielbiam oglądać gwiazdy siedząc na ogrodzie przy ognisku.
galgAsia 08:25, 19 gru 2019

Tak właśnie miałam w pierwszym roku po zamieszkaniu. Dostaliśmy w prezencie hamak na stelażu. Podczas sierpniowych nocy leżeliśmy na nim oboje i oglądaliśmy Perseidy.
A potem pojawiły się iluminacje rodem z kopalni odkrywkowych i ten hamak stracił rację bytu.

Och, to musiały być cudne noce Szkoda, że pewne rzeczy mijają bezpowrotnie...
KasiaBawaria 08:29, 19 gru 2019

U mnie w tym roku zeszła karłowa sosenka. Nagle uschła, choć rosła od 4 lat. Wykopałam. Okazało się, że zostawiłam jej w korzeniach torf z doniczki. Ten torf tak ścisnął korzenie, że nie rozeszły się na boki. Podczas suszy torf zbił się na kamień
i krótkie podlewanie nie było w stanie nawilżyć korzeni.

Czyli sadzilas rodki bez tego torfu?Wydlubalas go z korzeni?
zawitka 09:05, 19 gru 2019

Wędzarnia to dobra rzecz a faktycznie najlepsza najprostsza z beczki i paleniska w ziemi

Pozdrówka ślę
Brzozowadzie... 11:39, 19 gru 2019

Romantyzm w czystej postaci
Gruszka_na_w... 18:10, 19 gru 2019

Galgasiu, zostają wspomnienia.

Agatko, na szczęście nie skończyło się to reumatyzmem.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies