Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 19:52, 06 lut 2020

Zana napisał(a)

Piękny!
Obejrzałam stronę. Jak dobrze, że powstała, że nie pozwalacie zapomnieć o tej niewątpliwie wybitnie zasłużonej dla Lwowa postaci. Przecież tam bez mała połowa kamienic ozdobiona jest jego dziełami. Mnie się podoba bardzo wiele jego pokazanych na stronie prac. No dobra, lwy to może też nie moja bajka, ale większość rzeźb, płaskorzeźby są naprawdę świetne.

Mnie się niektóre kojarzą z socrealizmem. Ale to pewnie skrzywienie pokoleniowe.
Żałuję, że nie zachowały się lepsze zdjęcia wystroju piekarni, bo samo wnętrze wygląda imponująco.
Dziadek niewątpliwie był ciekawą postacią. Ale rodzinie artystyczny styl życia na tyle dał się we znaki, że talenta, które gdzieś tam w genach się plątały, skierowali w bardziej pragmatyczne rejony rzeczywistości. Teść budował mosty, wiadukty i drogi. W wolnym czasie malował. Jak na samouka, całkiem nieźle.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
galgAsia 19:55, 06 lut 2020

A gdzie znaleźć adres strony Pana Dziadka?
Zana 21:38, 06 lut 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Mnie się niektóre kojarzą z socrealizmem. Ale to pewnie skrzywienie pokoleniowe.
Żałuję, że nie zachowały się lepsze zdjęcia wystroju piekarni, bo samo wnętrze wygląda imponująco.
Dziadek niewątpliwie był ciekawą postacią. Ale rodzinie artystyczny styl życia na tyle dał się we znaki, że talenta, które gdzieś tam w genach się plątały, skierowali w bardziej pragmatyczne rejony rzeczywistości. Teść budował mosty, wiadukty i drogi. W wolnym czasie malował. Jak na samouka, całkiem nieźle.

No cóż, artyści to zazwyczaj mają barwne życiowysy.
A dziadek mojego eMa też był budowniczym mostów, może mieli okazję poznać się z Twoim teściem w ramach jednej branży zawodowej. Świat jest czasami bardzo mały.
Gruszka_na_w... 11:45, 09 lut 2020

Zana napisał(a)

No cóż, artyści to zazwyczaj mają barwne życiowysy.
A dziadek mojego eMa też był budowniczym mostów, może mieli okazję poznać się z Twoim teściem w ramach jednej branży zawodowej. Świat jest czasami bardzo mały.

EM jest późnym dzieckiem teścia. Teść kończył politechnikę sporo przed wojną. Po wojnie pracował na Dolnym Śląsku.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:53, 09 lut 2020

Prognozy pogody zapowiadają kiepską noc i kiepski poniedziałek.
A niedziela była całkiem przyjemna; słoneczna, z lekkim wiaterkiem. Samopoczucie lepsze niż wczoraj. Po południu udało się kontynuować przygotowanie ogrodu do nadejścia wiosny.
Na pierwszy ogień poszła centralna rabata na froncie. Przycięłam hortensje, berberysy, tawuły i kuliste tuje. Ścięłam imperaty, rozchodniki i miskantowe badyle. Z czeluści wyłoniły się listki przebiśniegów Woronowii. W zeszłym roku nie kwitły. Ciekawe, czy w tym sezonie też odmówią współpracy.

Potem przeszłam na zapłocie po drugiej stronie płotu. Przycięłam hortensje i pięciorniki. Skróciłam listki szafirków. Najwięcej roboty miałam ze ścinaniem turzycy Silver Sceptre. Wypuściła sporo rozłogów i kępki się zdeformowały. Nie miałam już siły, żeby je wszystkie powyrywać.

Do domu wygnał mnie księżyc i ból pleców. Muszę popracować nad kondycją, bo jakaś kiepska jest po tej zimie.
Helen 18:20, 09 lut 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Prognozy pogody zapowiadają kiepską noc i kiepski poniedziałek.
A niedziela była całkiem przyjemna; słoneczna, z lekkim wiaterkiem. Samopoczucie lepsze niż wczoraj. Po południu udało się kontynuować przygotowanie ogrodu do nadejścia wiosny.
Na pierwszy ogień poszła centralna rabata na froncie. Przycięłam hortensje, berberysy, tawuły i kuliste tuje. Ścięłam imperaty, rozchodniki i miskantowe badyle. Z czeluści wyłoniły się listki przebiśniegów Woronowii. W zeszłym roku nie kwitły. Ciekawe, czy w tym sezonie też odmówią współpracy.

Potem przeszłam na zapłocie po drugiej stronie płotu. Przycięłam hortensje i pięciorniki. Skróciłam listki szafirków. Najwięcej roboty miałam ze ścinaniem turzycy Silver Sceptre. Wypuściła sporo rozłogów i kępki się zdeformowały. Nie miałam już siły, żeby je wszystkie powyrywać.

Do domu wygnał mnie księżyc i ból pleców. Muszę popracować nad kondycją, bo jakaś kiepska jest po tej zimie.

Myślę, że to był bardzo udany dzień
Gruszka_na_w... 18:23, 09 lut 2020

Helen napisał(a)

Myślę, że to był bardzo udany dzień

O tak, niewątpliwie dobry. Malutki kroczek do przodu.
galgAsia 18:54, 09 lut 2020

Cieszę się, że już czujesz się lepiej Ja też dziś troszkę podziałałam, kręgosłup łaskawie zezwolił . Pomalowałam kawałek muru - jest zdjęcie
Teraz zbliża się nawałnica, wiatr gwiżdże i wyje...
Gruszka_na_w... 19:20, 09 lut 2020

Murek widziałam.
U nas jeszcze cisza.
galgAsia 19:22, 09 lut 2020

I co myślisz - ciemniejszy będzie lepszy?