Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 19:24, 09 lut 2020

Będzie lepszy, bo teraz łączenia bloczków za bardzo rzucają się w oczy.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
TAR 19:45, 09 lut 2020

fajnie tak po zimie cos podzialac no nie?

tez dzis znowu 3 godzinki porobilam, obcielam perovskie, tawuly i powojniki. Niektore wypuscily juz liscie. i mala niespodzianka, beda miec kwiatki na ciemiernikach, 3 bialych i na pewno jednym krzaczku fioletowym. czyli na 4 z 6, niezle.
Gruszka_na_w... 13:13, 10 lut 2020

TAR napisał(a)
fajnie tak po zimie cos podzialac no nie?

tez dzis znowu 3 godzinki porobilam, obcielam perovskie, tawuly i powojniki. Niektore wypuscily juz liscie. i mala niespodzianka, beda miec kwiatki na ciemiernikach, 3 bialych i na pewno jednym krzaczku fioletowym. czyli na 4 z 6, niezle.

Ciemierniki najbujniej kwitną mi naprzeciw tarasu. Lubie na nich zawieszać oko.
A po pierwszych ogrodowych pracach odkryłam u siebie mnóstwo nowych mięśni.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 13:21, 10 lut 2020

Nadeszła wiekopomna chwila; ogrodowe prezenty wreszcie znalazły swoje miejsce. czy docelowe? Nie mam pojęcia. Trzeba sprawdzić, czy w kolejnych porach roku zgraja się z resztą. Głębiej ich nie wciskałam, bo nie byłam pewna umiejscowienia.

Przytarasowa. Ze stipami, rozchodnikami, rudbekiami i miskantami rdzawe kwiatki powinny dobrze współpracować.

Gruszka_na_w... 13:26, 10 lut 2020

Rdzawe dmuchawce chciałam widzieć przez okno jadalni. Umiejscowiłam je na końcach półksiężycowych rabat. Oba będą zanurzone w roślinach.

Zana 13:34, 10 lut 2020

Jakoś mi Haniu nie pasują te rdzawe kwiatki w takim równiutkim rządku u Ciebie Haniu. W trawach (rozplenica?), bliżej siebie, na różnych wysokościach, w trójkącie widzę.

W ramach podciągnięcia kondycji włączyłam program ćwiczenia 50+. Wyciągnęłam z zakamarków matę do ćwiczeń i prawie codziennie minimum pół godzinki różne wygibasy odstawiam.
antracyt 13:38, 10 lut 2020

Hania, jakie wysokie są te dmuchawce?
Gruszka_na_w... 13:38, 10 lut 2020

Osadzenie ostatniego elementu wymagało najwięcej wysiłku. Dla lepszego posadowienia konstrukcji i zabezpieczenia jej przed zgnieceniem, użyłam rozwiązania podsuniętego przez Mrokasię. W ziemię na głębokość 30 cm wbiłam rurę PCV fi 160. Na nią nałożyłam stalową obudowę. Cały ciężar przejęła rura. Zegar stoi na misie wypełnionej betonem. Liczę na to, że w krótkim czasie beton porosną glony, co nieco go spatynuje.

Otoczenie chwilowo łyse. Ale liczę na to, że w sezonie okoliczne rośliny ładnie dopełnią całość. Tłem będą drzewa, wysokie miskanty i hortensje, a u stóp rośnie rozplenica, róże i rozchodniki. Z przodu berberys bagatelle.

Gruszka_na_w... 13:40, 10 lut 2020

Zana napisał(a)
Jakoś mi Haniu nie pasują te rdzawe kwiatki w takim równiutkim rządku u Ciebie Haniu. W trawach (rozplenica?), bliżej siebie, na różnych wysokościach, w trójkącie widzę.

W ramach podciągnięcia kondycji włączyłam program ćwiczenia 50+. Wyciągnęłam z zakamarków matę do ćwiczeń i prawie codziennie minimum pół godzinki różne wygibasy odstawiam.

Dziękuję za uwagi. Pokombinuję z innymi ustawieniami.
Wyrzucam sobie, że zimą nie zadbałam o kondycję.
Gruszka_na_w... 13:40, 10 lut 2020

antracyt napisał(a)
Hania, jakie wysokie są te dmuchawce?

180 cm.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies