Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

mikina34 09:11, 12 lut 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Świetne ujęcie, zwłaszcza zegar pięknie sie prezentuje. Przemyślana miejscówka
TAR 11:27, 12 lut 2020

polinka napisał(a)
Przybijam piątkę w walce z turzycami Zaczęłam dzisiaj wycinać Silvery i co roku sobie obiecuję, że to ich ostatni sezon u mnie

to samo u siebie mowie o prosach i chyba wlasnie wiosna wylatuja, sa piekne ale wiosna ciezkie do ogarniecia

TAR 11:32, 12 lut 2020

Haniu ale porzadeczki, tez mam turzyce do ciecia i przesadzenia, najgorzej z wykopkami. a tnie mi sie je calkiem przyjemnie, nie musze duzo sily uzywac jak w prosach czy miskantach. Nie cierpie ciac rozplenic. Smietnikuja za bardzo.

Czy dobrze widze, ze hortki juz zalatwilas? Ale zazdroszcze, mnie jak sie uda to w sobote podetne.

Planowalam wywalic lawendy i szukalam pretekstu zeby jednak tego nie robic. Znalazłam: lubia ja owady i ponoc przynosi szczescie (pozytywny zabobon to dobry zabobon) tak wiec lawendy zostaja tylko beda przesadzone w lepsze miejsce, bardziej sloneczne i piaszczyste.

Twoje rabaty juz z oddechem, za chwile beda znowu rzucały na kolana
mrokasia 11:51, 12 lut 2020

No tak, tu już robota idzie pełną parą . U mnie jeszcze palcem nie ruszone. Najbardziej boję się cięcia rozplenic, szczególnie Lady U to potwory, i miskantów. Ice Dane to pikuś.
Brzozowadzie... 14:40, 12 lut 2020

No Haniu, Ty to zawsze do przodu! Fajnie przejaśniała przestrzeń, to co zachwyca jesienią i wczesną zimą, to niekoniecznie chcemy oglądać na przedwiośniu, nie? Buźka!
Przebiśniegi i ranniki cudo! O tych drugich zawsze zapominam jesienią
Gruszka_na_w... 15:28, 12 lut 2020

polinka napisał(a)

Wywalaj Haniu, wywalaj bo inaczej zarosną całą rabatę. One dobre jako zadarniacze, tam gdzie mogą się bez problemu rozrastać.

Wywaliłam znowu kilkanaście wiader odrostów i kilka kęp. Garażowa trochę przejaśniała. Między kępami odkryłam duszące się cebulowe.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 15:32, 12 lut 2020

Pszczelarnia napisał(a)
Bardzo fajna miejscówka dla kompozycji zegarowej. I te przebiśniegi i ranniki - buzia mi się do nich śmieje.

Dzisiaj odkryłam kolejną kępkę przebiśniegów i mnóstwo narcyzów. Dusiły się w odrostach traw. Dostarczyłam im powietrza, ale kosztowało mnie to ponad 2 godziny pracy.

Bardzo musiałam uważać na kiełki cebulowych.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 15:39, 12 lut 2020

mikina34 napisał(a)

Świetne ujęcie, zwłaszcza zegar pięknie sie prezentuje. Przemyślana miejscówka

Dziękuję.

TAR napisał(a)

to samo u siebie mowie o prosach i chyba wlasnie wiosna wylatuja, sa piekne ale wiosna ciezkie do ogarniecia

Jesienią wywaliłam proso Heavy Metal. Kiepsko rosło, bo inne rośliny je zacieniały. Zastąpiłam je trzcinnikiem Overdam.

TAR napisał(a)

Czy dobrze widze, ze hortki juz zalatwilas? Ale zazdroszcze, mnie jak sie uda to w sobote podetne.

Twoje rabaty juz z oddechem, za chwile beda znowu rzucały na kolana

Hortki tnę sukcesywnie podczas porządkowania kolejnych rabat. Te na zapłociu i na froncie już ścięte.

mrokasia 15:43, 12 lut 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Hortki tnę sukcesywnie podczas porządkowania kolejnych rabat. Te na zapłociu i na froncie już ścięte.

Haniu, przypomnij mi proszę co to za odmiana hortek i jak duże są w sezonie. Nie pokładają się? Bo widzę, że przycinasz je dość wysoko - ja swoje to tnę maks. na 20cm od ziemi...
antracyt 15:45, 12 lut 2020

Fajne są takie odkrycia
Ja też nowe narcyzy znalazłam przy okazji zbierania fragmentow miskantów z całego ogrodu (po ostatnich wichurach) - w przyszłym roku chyba jednak będę je wiązać na zimę (chociaż luzem bardziej mi się podobają)