Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 11:26, 18 lut 2020

KasiaBawaria napisał(a)

Czyli co?Ciac? U nas na poczatku marca zapowiadaja -7 stopni noca.

Tę decyzję musisz podjąć sama. Zrób eksperyment na jednej. Będziesz miała doświadczenie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 14:31, 18 lut 2020

Plany miałam ambitne, ale za oknem typowo marcowa pogoda. Pada, leje i świeci słońce. Może do wieczora się ustabilizuje na niepadaniu.

Budki lęgowe oczyściłam jesienią. Teraz są w gotowości na przyjęcie lokatorów.

To miejsce czeka w kolejce na uporządkowanie.

Krokusy nabierają kolorów. Kret trochę zakłócił bieg krokusowej rzeczki.

Lada moment warzywnik obdarzy nas pierwszą zieleniną.

Gęsiówka kaukaska

wrzos Robert Chapman- kilkakrotnie w sezonie zmienia kolor

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
galgAsia 15:36, 18 lut 2020

U mnie klasyczny marzec - wiatr, deszcz, śnieg (!) - łeb urywa, tyłek mrozi, no nie da się do ogrodu iść...
Moje "maślaki" też już mają pączki
TAR 16:16, 18 lut 2020

szczypiorki i u mnie podobne. a z innej beczki, nie sa za blisko siebie te budki legowe? obie zajete? ja mialam watpliwosci u siebie dlatego pytam.

pogada jak czytam wszedzie taka sama, laski obejrzycie niebo moze jak i ja traficie dzis na tecze, ja trafilam na tecze w teczy
Gruszka_na_w... 17:35, 18 lut 2020

TAR napisał(a)
szczypiorki i u mnie podobne. a z innej beczki, nie sa za blisko siebie te budki legowe? obie zajete? ja mialam watpliwosci u siebie dlatego pytam.

pogada jak czytam wszedzie taka sama, laski obejrzycie niebo moze jak i ja traficie dzis na tecze, ja trafilam na tecze w teczy

Tęczę miałam w ubiegłym tygodniu. To częste u nas zjawisko.

Budki obie zajęte.
Gruszka_na_w... 17:37, 18 lut 2020

galgAsia napisał(a)
U mnie klasyczny marzec - wiatr, deszcz, śnieg (!) - łeb urywa, tyłek mrozi, no nie da się do ogrodu iść...
Moje "maślaki" też już mają pączki

Po 15 trochę się uspokoiło. Z grubsza uporządkowałam rabatę wzdłuż zachodniej granicy. Ścięłam trawy, rozchodniki i wilczomlecz sosenkę.
galgAsia 11:29, 19 lut 2020

Hania, a co z czyśćcem - skubiesz czy tniesz? Bo u mnie ma teraz dużo takich byle jakich liści i korci mnie przycięcie go. I tak rośnie jak zielsko...
A żurawki? krwista w szczególności? ta z kolei ma takie liście, jakby był środek sezonu? Chyba też dziabnę, bo przecież zaraz pójdą nowe przyrosty... Hę…?
Gruszka_na_w... 15:00, 19 lut 2020

galgAsia napisał(a)
Hania, a co z czyśćcem - skubiesz czy tniesz? Bo u mnie ma teraz dużo takich byle jakich liści i korci mnie przycięcie go. I tak rośnie jak zielsko...
A żurawki? krwista w szczególności? ta z kolei ma takie liście, jakby był środek sezonu? Chyba też dziabnę, bo przecież zaraz pójdą nowe przyrosty... Hę…?

Czyściec ścinam po kwitnieniu. Nie zostawiam na zimę pędów kwiatowych. Teraz wstępnie wygrabiłam pazurkami trochę zeschniętych listków. Ostateczne czyszczenie i formowanie zrobię w marcu.

Wszystkim żurawkom ucięłam stare liście. Już wypuszczają młode. Kiedy ustabilizuje się ciepła pogoda będę je odmładzać, bo niektóre się wypiętrzyły.

Z tych zawilców od Ciebie ruszył na razie jeden. Ależ mnie ucieszył.

Chryzantemy zaczęły pączkować na starych pędach. Wycięłam, a na dole już tak

Odstawiłam do kącika gospodarczego doniczki z chryzantemami, które stały przy ganku. Miałam je wyrzucić na kompost, ale poszukam im miejsca na rabatach.

Piwonie

i jak to w lutym- kwitną goździki.

Gruszka_na_w... 15:10, 19 lut 2020

Dokończyłam dzisiaj czyszczenie rabat z drobnicy. Wszystkie trawy, byliny i prawie wszystkie hortensje są już ścięte. Dzisiaj ścięłam The Fairy i Lovely Fairy. To jedyna róża, która byłą cięta teraz.Kwitła do mrozów. Z resztą uporałam się jesienią.

Zostały krzewy w nieformowanym żywopłocie.

Przedwiośnie

I czekam na takie widoki

TAR 15:17, 19 lut 2020

tytan pracy alez ci zazdroszcze. u mnie tez piwonie wystartowaly, gozdziki jeszcze nie. za to czeka mnie walka z rogownica, ktora zarosła kozuchem hortensje i iglaki na przytarasowej.