Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

paniprzyroda 20:46, 19 lut 2020

Jak ja lubię Twoje "porządkowe" sprawozdania Od razu mi się przypomina, czego jeszcze nie zrobiłam, z uwzględnieniem oczywiście lekkiego poślizgu strefowego
Gruszka_na_w... 20:57, 19 lut 2020

paniprzyroda napisał(a)
Jak ja lubię Twoje "porządkowe" sprawozdania Od razu mi się przypomina, czego jeszcze nie zrobiłam, z uwzględnieniem oczywiście lekkiego poślizgu strefowego

Przebiśniegi masz zdecydowanie na wyższym etapie rozwoju, więc z tym poślizgiem nie jest tak źle.
Walczę ze swoją naturą. Powinnam zacząć od najcięższych prac, czyli cięcia krzewów. Szukam pretekstów, żeby odłożyć to na później. Stąd to porządkowanie rabat.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mira 22:23, 19 lut 2020

Każda chwila w ogrodzie daje radość i widoczne efekty, ale chyba o tą radość chodzi - jeszcze starcza mi cierpliwości czytać jak powoli front robót ubywa bo ja niestety tylko mogę na razie czytać choć serce się rwie.
Przebiśniegi cudowne.
mikina34 08:45, 20 lut 2020

Haniu, podpowiedz proszę jak mam przyciąć róże The Fairy? Na jesieni ścięłam same łebki (w sensie wykształcone owoce), resztę zostawiłam, jak mam ją przyciąć żeby dobrze się rozrastała? To jak dotąd jedyna róża w moim ogrodzie, w zeszłym sezonie rosła w donicy ale na jesieni ja przesadziłam.
Gruszka_na_w... 11:45, 20 lut 2020

mira napisał(a)
Każda chwila w ogrodzie daje radość i widoczne efekty, ale chyba o tą radość chodzi - jeszcze starcza mi cierpliwości czytać jak powoli front robót ubywa bo ja niestety tylko mogę na razie czytać choć serce się rwie.
Przebiśniegi cudowne.

Współczuję Ci niemocy. W styczniu też mnie dopadła grypa z zapaleniem oskrzeli. Długo dochodziłam do równowagi. W sumie to wciąż tam coś jeszcze się odrywa.
Zdrówka życzę i szybkiego powrotu do formy.

Kalina angielska w lutym.

Maślane krokusiki chwilowo żółte jak kurczaki.

Ciemierniki wciąż cieszą.

Na rabatach jak pod koniec marca.

Niebo jak w Hiszpanii, cudowny lazur.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 11:51, 20 lut 2020

mikina34 napisał(a)
Haniu, podpowiedz proszę jak mam przyciąć róże The Fairy? Na jesieni ścięłam same łebki (w sensie wykształcone owoce), resztę zostawiłam, jak mam ją przyciąć żeby dobrze się rozrastała? To jak dotąd jedyna róża w moim ogrodzie, w zeszłym sezonie rosła w donicy ale na jesieni ja przesadziłam.

Moje róże okrywowe to 7- letnie egzemplarze. Twoja to młódka.
Przy cięciu trzeba zwracać uwagę na kolor najgrubszych gałęzi. Jeśli robią się szarobrązowe, to wycinam je całkiem. Jeśli są zielone, to skracam je tak jak na zdjęciu.

Alba Meidiland była cięta jesienią.

I The Fairy- to idealna róża dla początkujących. Zniesie wszystkie eksperymenty. Tnij nieco nad zewnętrznym pąkiem.

antracyt 11:51, 20 lut 2020

Niebo zupełnie jak u mnie w domu usiedzieć nie mogę.
Dominika11 11:52, 20 lut 2020

jacie jakie masz już wypasione krzaki różane
Gruszka_na_w... 11:58, 20 lut 2020

antracyt napisał(a)
Niebo zupełnie jak u mnie w domu usiedzieć nie mogę.

Podjadłam pączków, to trzeba było je spalić. Trochę pocięłam.

Szukaj pretekstów.

Graby już nabrzmiały.Na tle nieba pięknie się prezentują.

Gruszka_na_w... 12:04, 20 lut 2020

Dominika11 napisał(a)
jacie jakie masz już wypasione krzaki różane

Domi, kilka lat temu zapadłam na różankę. Nawsadzałam ich jak biedny w torbę. Miłość przeszła mi po pierwszych cięciu. Kilku się wyzbyłam, a reszta została na zasadzie zasiedzenia. Jest ich kilkadziesiąt. Gleba dobra, to rosną .

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies