Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 21:15, 20 lut 2020

KasiaLangier napisał(a)

To chyba jest sama przyjemność...w Twoim ogrodzie najbardziej imponuje mi nie zagłębianie się w szczegóły tylko gra w plamy i kolory I piękna gleba

Do szczegółów trzeba sporej dawki cierpliwości, wiedzy i czasu. Mam niedobory w tym zakresie. Poszłam na skróty.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
KasiaLangier 21:16, 20 lut 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Święty spokój to luksus. Nie każdy potrafi się w nim odnaleźć. Proza życia jest z reguły oswojona. W niej nie ma miejsca/ czasu/ ochoty na takie fanaberie.

Rzeczywiście, masz rację...a ja się dziwię
KasiaLangier 21:18, 20 lut 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Do szczegółów trzeba sporej dawki cierpliwości, wiedzy i czasu. Mam niedobory w tym zakresie. Poszłam na skróty.

Myślę, że jest odwrotnie ważne są ramy, a szczegóły to pikuś
polinka 21:20, 20 lut 2020

KasiaLangier napisał(a)

Twoje pierwsze zdanie to chyba clou problemu...tylko zadaję sobie pytanie, dlaczego mam być ciągle narażona na takie sytuacje. Ostatnio czytałam o tym, że cisza ludzi przeraża, a śpiew ptaków wytrąca z równowagi i zaczęłam się zastanawiać na jakim świecie żyję ?

Podobne pytania stawiam sobie wędrując po górach...Cieszę się, że było mi dane poznać góry w czasach, gdzie ludzie szanowali drugiego wędrowca i potrafili w ciszy zachwycać się pięknym krajobrazem. Dzisiaj aby odpocząć i usłyszeć góry, trzeba wybierać niekorzystne warunki do wędrówek.
TAR 21:34, 20 lut 2020

a ja uwielbiam te moja cisze ze spiewem ptakow, bzyczeniem pszczolek i trzmieli, klangor zurawii o poranku i zachodzie z plumkaniem fontanny w tle. uwielbiam rano wziac bialasy, narzucic stary dres na pizame, wziac goracy kubek z kawa i pojsc na kilkunastominutowy spacerek do lasu. cieszy mnie ze moge a moj sasiad jest na tyle leniwy, ze ze swoim psem nie pojdzie. chociaz jak mnie przyuwazy to kto wie czy nie polezie.
KasiaBawaria 09:23, 21 lut 2020

KasiaLangier napisał(a)

Twoje pierwsze zdanie to chyba clou problemu...tylko zadaję sobie pytanie, dlaczego mam być ciągle narażona na takie sytuacje. Ostatnio czytałam o tym, że cisza ludzi przeraża, a śpiew ptaków wytrąca z równowagi i zaczęłam się zastanawiać na jakim świecie żyję ?

Ludzie przestali zauwazac swiat wokol siebie, szczegoly, cieszyc sie chwila i tym co maja a gnaja przed siebie i nie wiadomo za czym. Stad coraz wiecej depresji.
Tez nie lubie zgielku i tlumow ludzi. Spotkania w mniejszym gronie, lubie cisze i spokoj. Ale mam w domu dwoch pelnych energii chlopakow

Potrzebowalam takich fotek- milo bylo poogladac
Pszczelarnia 13:06, 21 lut 2020

Jak mi o 4 rano ptaki zaczynają świergotać, to mam ochotę je wszystkie jak papugi zamknąć w klatce i nakryć czymkolwiek. Lubię ciszę podczas snu.
antracyt 13:12, 21 lut 2020

Pszczelarnia napisał(a)
Jak mi o 4 rano ptaki zaczynają świergotać, to mam ochotę je wszystkie jak papugi zamknąć w klatce i nakryć czymkolwiek. Lubię ciszę podczas snu.

Mam takiego jednego w sypialni, co "nie przepada za ptaszorami o świcie" i tak na zmianę otwieramy i zamykamy okno nad ranem (ja uwielbiam świergot nawet o 4.00 )
Gruszka_na_w... 13:22, 21 lut 2020

Pszczelarnia napisał(a)

Śpisz przy otwartym oknie?

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 13:24, 21 lut 2020

antracyt napisał(a)

Mam takiego jednego w sypialni, co "nie przepada za ptaszorami o świcie" i tak na zmianę otwieramy i zamykamy okno nad ranem (ja uwielbiam świergot nawet o 4.00 )

Trzyszybowe okna i wentylacja mechaniczna rozwiązują u mnie ten problem.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies