Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gosiek33 07:19, 01 mar 2020

TAR napisał(a)
a ja chyba zle obcielam hortki, wiecie moze czy jest gdzies o tym watek? hortki kwitna zawsze, nie powiem ale kwiaty sa drobniejsze niz byly po zakupie. wydaje mi sie ze cos zle przycinam.

wejdź do wątku Bozgi - Hortensjada. Nie doszukam się teraz strony gdzie pokazywała dokładnie jak przycinać, słabość mojego kompa nie pozwala na wyświetlanie części obrazów
Ania111 16:35, 01 mar 2020

Witaj Haniu ,

Wiosna już zawitała pięknymi pąkami
Cudownie , widoki

Margerytka40 17:51, 01 mar 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Szybko. Po dwóch sezonach to był już całkiem okazały krzew.

Bardzo się nakręciłam na te irgi, mam nadzieję, że spełnią moje oczekiwania. A jak z przebarwieniami jesiennymi? Myślę pod kątem klona, którego tam jeszcze w pobliżu mam w planie. Chciałam to tak ułożyć by również jesienią fajnie grały plamy kolorów i w sumie nie zdecydowałam jeszcze jaki ten klon by miał być.
Gruszka_na_w... 18:27, 01 mar 2020

TAR napisał(a)
a ja chyba zle obcielam hortki, wiecie moze czy jest gdzies o tym watek? hortki kwitna zawsze, nie powiem ale kwiaty sa drobniejsze niz byly po zakupie. wydaje mi sie ze cos zle przycinam.

Drobne kwiaty mogą mieć kilka przyczyn:
-za mało potasu
- zostawienie zbyt cienkich gałązek
- w przypadku niektórych hortensji zbyt mało słońca
-za sucho miały

Hortensje to bardzo żarłoczne krzewy. W sezonie wymagają zasilania i podlewania.

Niektóre hortensje tnę na wysokości 1, 5 m. Są częścią nieformowanego żywopłotu i potrzebuję ich wysokości. Inne tnę na metr, a jeszcze inne na 0,5 m.
Zaburzenia kwitnienia miałam dwa lata temu z powodu przypalenia kwiatów przez słońce i brak opadów przez kilka tygodni.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:43, 01 mar 2020

galgAsia napisał(a)
To ja z tym pokostem spróbuję, jak wreszcie, kiedyś, przestanie u mnie padać...
Stipa u mnie też zielona, wszystkie kępy. Patrząc na moje róże, coraz bardziej przekonuję się do jesiennego cięcia.
Sterta krzaczorów imponująca

Na ławeczki lepszy będzie olej lniany.
Całość sterty wyglądała tak:

Ranek zapowiadał się nieciekawie. Wiało, po niebie snuły się szare chmury.
Ze smutkiem patrzyłam na krokusiki, które nie doczekały się słońca.

Ich rodzeństwo było skulone.

Po godzinie zrobiło się bardzo miło. Błękitne niebo i słońce ucieszyło nie tylko mnie.

Zrębkowałam przed południem. Potem czyściłam zagonek z truskawkami, zrobiłam kanciki, podsypałam granulowanym obornikiem. Miałam do pocięcia łodygi grubych miskantów. Te słomiane zrębki wysypuję pomiędzy truskawki, dlatego musiałam zrobić porządek. Z rozpędu na obrzeżach truskawek posadziłam cebulę dymkę.
A potem znowu zrębkowałam. Skończyłam o zachodzie słońca.

Wykopałam z bukszpanowej trumienki 4 iryski reticulata. Wsadziłam je w bardziej słonecznym miejscu. Za rok zobaczę, czy problemem był brak wystarczającego nasłonecznienia.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Johanka77 18:47, 01 mar 2020

Kokesz napisał(a)
To pokaże swoje ID ( też pójniej usunę) mam drugi sezon i nigdy nie cięłam, to ta wielka kępa pod samym pniem.

Ja też nie cięłam dwa lata, ale po dwóch cięcie im się przydało.
Suchelce się porobiły
antracyt 18:47, 01 mar 2020

Czy Ty te świeże zrębki z krzewów dajesz prosto na rabaty? Fajny pomysł ze ściółkowaniem truskawek miskantami, muszę zapamiętać.
Gruszka_na_w... 18:48, 01 mar 2020

Ania111 napisał(a)
Witaj Haniu ,

Wiosna już zawitała pięknymi pąkami
Cudownie , widoki

Witaj Aniu!
Cudowności na razie mikroskopijne, ale niewątpliwie z każdym dniem jest lepiej.

dereń jadalny

serduszka

krokusy raz jeszcze

Tak to jest, kiedy się zapomni, gdzie są cebulki i coś się dosadza.

Johanka77 18:48, 01 mar 2020

Cześć Haniu!

Wiosny mi się zachciało i wiedziałam, gdzie przyjść

Macham!
Gruszka_na_w... 18:51, 01 mar 2020

antracyt napisał(a)
Czy Ty te świeże zrębki z krzewów dajesz prosto na rabaty? Fajny pomysł ze ściółkowaniem truskawek miskantami, muszę zapamiętać.

Wykorzystuję te zrębki do ściółkowania miejsc w głębi rabaty. Najgorzej zrębkują się derenie. Mają za miękkie gałązki. Zrębki innych krzewów dają fajną ściółkę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies