Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Iwonka 19:06, 27 lut 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Iwonko, grube turzyce typu Silver Sceptre i Ice Dance trzeba koniecznie ściąć. Stare źdźbła przeżywają czasem zimę w dobrym stanie, ale i tak w momencie wychodzenia nowych przyrostów zaczynają zamierać. Powstaje wtedy kępa składająca się z suchelców i świeżych przyrostów, co wizualnie kiepsko wygląda. Lepiej je ściąć teraz. Lada moment ruszą nowe.

No właśnie w zeszłym roku miałam taki kłopot z turzycami Everillo, nie ścięłam a potem stare pędy zaczęły przysychać szpecąc nowe przyrosty.
W tym roku chcę ciachnąć już bez sentymentu, ale mam dylemat ile? U Polinki widziałam ścięte tak ze 2-3 cm nad ziemią. A u ciebie o wiele wyżej. Czy tak wyżej ścięte nie przysychają? A może przysychają, ale i tak ich nie widać.
sylwia_slomc... 19:07, 27 lut 2020

Iwonka napisał(a)

Haniu dotarłam do ściętych przez ciebie turzyc w zeszłym sezonie. Ścięłaś je wtedy dosyć wysoko. Jak oceniasz ich wzrost przy takim cięciu? Moje ID w tym roku wyglądają super, tylko pojedyncze źdźbła suche na końcach. Mam dylemat

Iwonko jak ładne są to nie tnij.
sylwia_slomc... 19:09, 27 lut 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Iwonko, grube turzyce typu Silver Sceptre i Ice Dance trzeba koniecznie ściąć. Stare źdźbła przeżywają czasem zimę w dobrym stanie, ale i tak w momencie wychodzenia nowych przyrostów zaczynają zamierać. Powstaje wtedy kępa składająca się z suchelców i świeżych przyrostów, co wizualnie kiepsko wygląda. Lepiej je ściąć teraz. Lada moment ruszą nowe.

Mówisz? Mnie się wydawało, ze Danusia pisała by nie ciąć jak są ładne.....ale może nie o nich
Iwonka 19:17, 27 lut 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)

Iwonko jak ładne są to nie tnij.

Powiem ci, że zgłupiałam z tym cięciem, pamiętasz jak się zarzekałam, że zetnę wiosną na zero a teraz mam stresa
sylwia_slomc... 19:21, 27 lut 2020

Poczytaj w wątku Danusi, odpisywała komuś ostatnio o cięciu traw właśnie i przypominam sobie, ze kazała nie ciąć, ale które to nie pamiętam dokładnie
galgAsia 19:27, 27 lut 2020

Iwonka, ja tam tnę wszystkie carexy. Wszystkie już opitoliłam, za chwilę odbiją
Są obcięte na jeżyka i dobrze im z tym.
Dorii 19:32, 27 lut 2020

Jak to było z tymi turzycami?

"Jak teraz pożałujesz to potem pożałujesz że pożałowałaś"

Swoje przyciełam choć wyglądały ładnie. Nie spodziewałam się że będą całą zimę wyglądać dobrze bo jesienią dzielone sadzoneczki co dostałam od forumowej Misi. Zadołowane kupne wyglądały dużo gorzej.
galgAsia 19:40, 27 lut 2020

Dorii napisał(a)

Swoje przyciełam choć wyglądały ładnie. Nie spodziewałam się że będą całą zimę wyglądać dobrze bo jesienią dzielone sadzoneczki co dostałam od forumowej Misi. Zadołowane kupne wyglądały dużo gorzej.
O toto Moje własne słowa
Iwonka 19:47, 27 lut 2020

Dorii napisał(a)

Kupuję Świetne!!!
Myślę, że jak wyjdę z nożycami to wylezie ze mnie ten nożycoręki i ciachnie coby nie żałować
Gruszka_na_w... 19:50, 27 lut 2020

Iwonka napisał(a)

No właśnie w zeszłym roku miałam taki kłopot z turzycami Everillo, nie ścięłam a potem stare pędy zaczęły przysychać szpecąc nowe przyrosty.
W tym roku chcę ciachnąć już bez sentymentu, ale mam dylemat ile? U Polinki widziałam ścięte tak ze 2-3 cm nad ziemią. A u ciebie o wiele wyżej. Czy tak wyżej ścięte nie przysychają? A może przysychają, ale i tak ich nie widać.

Nie widać tego obciętego. One zaczynają też wypuszczać odrosty obok głównej kępy, co dodatkowo maskuje przycięcia. Bardzo krótko nie tnę, bo można uszkodzić "serce" trawki. Nie mam aż tak dużej wprawy jak Polinka.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies