Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 19:54, 27 lut 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)

Mówisz? Mnie się wydawało, ze Danusia pisała by nie ciąć jak są ładne.....ale może nie o nich

Każdy ma własne doświadczenia. Od 5 lat tnę wszystkie trawy (miskanty, rozplenice, trzcinniki, turzyce) w lutym. Nigdy nic nie wypadło. Piszę też zawsze o tym, że trawy giną nie z powodu zimna, ale zastoin wody w glebie. Na przedwiośniu wilgoci w glebie jest sporo i być może wypadanie traw ludzie kojarzą z cięciem, a nie słabym zdrenowaniem gleby.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Iwonka 20:03, 27 lut 2020

Postaram się Haniu zadbać o tak cenne "serca" turzyc - matko gdzie one mają to serce
Motto cięcia skopiowałam Ku pamięci!
Masz rację z ta wodą, też o tym wiele razy czytałam.
TAR 20:22, 27 lut 2020

zeszla wiosna na probe czesc turzyc przycielam a czesc nie, latem pokazalam porownawcza fote. zdecydowanie ciac turzyce, sa ladne, zielone, geste i co najwazniejsze zima wygladaja bosko na tle ogolnej szarzyzny
Gruszka_na_w... 20:27, 27 lut 2020

Iwonka napisał(a)
Postaram się Haniu zadbać o tak cenne "serca" turzyc - matko gdzie one mają to serce
Motto cięcia skopiowałam Ku pamięci!
Masz rację z ta wodą, też o tym wiele razy czytałam.

"Serce" jest w samym centrum kępy. To stamtąd wyłaniają się pierwsze młode listki.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
roma2 21:04, 27 lut 2020

Moje serce nijak się ma do traw. Obecnie. U siebie napisałam jak wygląda mój dzień . Nie dodałam tylko, że mama złamała obojczyk, bo upadła. I zostało mi ino piórko wsadzic sobie (wiesz gdzie) i zacząć fruwać. A ogrodowo, to ja spokojnie ogladam Twoje wczesnowiosenne (!) działania. Do mnie zawsze wiosna zaczłapuje dużo później. Nie piszę przychodzi, bo w porównaniu do tego co widzę zazwyczaj u Ciebie, to wiosna do mnie człapie resztkami sił.
Gruszka_na_w... 21:23, 27 lut 2020

Romuś, kiedy się patrzy z doskoku, to wiele szczegółów umyka. Codzienna rundka po ogrodzie pozwala dostrzec drobiazgi.
Wiesz, czasem się zastanawiam, czy los nie przesadza z tym doświadczaniem różnościami. Dobrze, że choć czasem pomyśli i zdarza się radość. Jest się czym pokrzepić i przetrwać to, co smutne.
Oby nadszedł czas samych dobrych nowin.
Kokesz 07:16, 28 lut 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Poczytaj w wątku Danusi, odpisywała komuś ostatnio o cięciu traw właśnie i przypominam sobie, ze kazała nie ciąć, ale które to nie pamiętam dokładnie

To mi odpisywała. Bo też nie wiem...dziewczyny piszą ciąć, Danusia odwrotnie...więc zostawiłam ID i Praire Fire.
Najwyżej pożałuję.
KasiaBawaria 08:30, 28 lut 2020

TAR napisał(a)
oj tam, kazdy ma swoje dziwactwa i swoiste podejscie do roznych spraw. i to dobrze, ze jestesmy tacy inni i rozni. inaczej byloby strasznie nudno

ja i maz tez jestesmy dziwakami i nasze psy to tez dziwolągi, nie bede sie tego wstydzic. a kto akceptuje ten akceptuje

Bardzo zdrowe podejscie
Jola_M 08:34, 28 lut 2020

ja od dwóch lat nie cięłam, tylko lekko prześwietlałam wycinając suche źdźbła, ale nie wiem co zrobić w tym roku. Chciałam wiosną powyciągać te boczne przyrosty i dać na nową rabatę. Moje bez wiosennego cięcia wyglądały jesienią tak:

Haniu najwyżej wyrzuć potem te zdjęcia, żeby nie zaśmiecać.
Kokesz 10:02, 28 lut 2020

To pokaże swoje ID ( też pójniej usunę) mam drugi sezon i nigdy nie cięłam, to ta wielka kępa pod samym pniem.