Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 21:00, 01 mar 2020

Margerytka40 napisał(a)

Liczyłam na jeden krzaczek ok. 2m szerokości,za dużo? Co do układu kolorów wydaje mi się, że dobrze to wszystko zagra razem ale to już u siebie spróbuję to przedstawić w najbliższym czasie, nie chcę już śmiecić u Ciebie

Dwa metry będzie akuratnie.
Do Ciebie zawsze z przyjemnością zaglądam. zawsze coś ciekawego się dzieje.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Margerytka40 21:05, 01 mar 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Dwa metry będzie akuratnie.
Do Ciebie zawsze z przyjemnością zaglądam. zawsze coś ciekawego się dzieje.

I vice versa Haniu, buziaki
Gosiek33 07:00, 02 mar 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Raczej padły. Podejrzewam, że mokra glina to nie jest to, co one lubią zimą.

Ze starych gałązek niczego nie wypuszczają. Jeśli zaczną, dam znać.

Potwierdza się teoria, że ich nie załatwia zimą mróz, ale nadmiar wilgoci i ciężka gleba.

No wiesz. A tak liczyłam na Ciebie. Na rabacie mam całkiem suche wiechcie ale tak jakby od dołu jakieś oczko błyskało. W zeszłym roku obcinałaś górę i puszczały pędy z korzenia?
galgAsia 08:26, 02 mar 2020

Moja gaura, sadzona jesienią 2019 przeżyła zimę, nawet nie była cała sucha - tak w połowie pędu miała zielone. Obcięłam do tego zielonego i obserwuję. A druga cała sucha, na razie obcięłam 2/3 pędów i też obserwuję.
antracyt 08:33, 02 mar 2020

galgAsia napisał(a)
Moja gaura, sadzona jesienią 2019 przeżyła zimę, nawet nie była cała sucha - tak w połowie pędu miała zielone. Obcięłam do tego zielonego i obserwuję. A druga cała sucha, na razie obcięłam 2/3 pędów i też obserwuję.

Ja też jesienią zeszłego roku sadziłam 3 krzaczki gaury. Mam glinę, ale wymieszałam ją dość mocno z piaskiem na tej rabacie (obok rośnie szałwia muszkatołowa, ona tez za gliną nie przepada). Wszystkie krzaczki żyją na razie i szałwia też (nawet się wysiała). Może ten piasek pomógł, bo przecież opadów ostatnio było sporo i gleba cały czas wilgotna.
ryska 11:40, 02 mar 2020

Temat gaury i u mnie na tapecie. Wysiałam wczoraj nasiona, gdyby tym w ogródku zachciało się zrezygnować z bycia gwiazdami foto
Brzozowadzie... 12:48, 02 mar 2020

Melduję się Haniu po powrocie z Twoich okolic Zaliczyliśmy śnieg i narty, chłopaki szczęśliwi jak gwizdki
Gaurę właśnie wczoraj ścięłam krótko pod brzozami, bo wypuściła nowe pędy z ziemi, juhuuu! Jeszcze czekam na oznaki przeżycia u jednej. Twoje przypuszczenia mogą być trafne - moje mają sucho jak pieprz pod brzozami, nie okrywałam ich niczym i żyją. Chociaż one lubią takie warunki, będę sadzić więcej na tym moim piasku. Muszę poszukać białych, bo mam tylko różowe.
Już któryś sezon, po Twoich relacjach kusi mnie rozdrabniarka, choć na razie chłopaki uwielbiają palić ogniska z tych ciętych gałęzi, frajdę mają po zimie, niech Im będzie.
Buźka!!
Gruszka_na_w... 18:15, 02 mar 2020

Gosiek33 napisał(a)

No wiesz. A tak liczyłam na Ciebie. Na rabacie mam całkiem suche wiechcie ale tak jakby od dołu jakieś oczko błyskało. W zeszłym roku obcinałaś górę i puszczały pędy z korzenia?

Cięłam je jak wszystkie byliny; ciut powyżej poziomu gleby. Wypuszczały młode pędy. Na tych starych gałązkach pączków nie było. Luty był bardzo wilgotny. Nastawiam się psychicznie, że mogły paść z nadmiaru wilgoci.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:16, 02 mar 2020

ryska napisał(a)
Temat gaury i u mnie na tapecie. Wysiałam wczoraj nasiona, gdyby tym w ogródku zachciało się zrezygnować z bycia gwiazdami foto

Gaura dostępna jest w niewysokiej cenie na lokalnym ryneczku. W razie czego dokupię.
Gruszka_na_w... 18:17, 02 mar 2020

antracyt napisał(a)

Ja też jesienią zeszłego roku sadziłam 3 krzaczki gaury. Mam glinę, ale wymieszałam ją dość mocno z piaskiem na tej rabacie (obok rośnie szałwia muszkatołowa, ona tez za gliną nie przepada). Wszystkie krzaczki żyją na razie i szałwia też (nawet się wysiała). Może ten piasek pomógł, bo przecież opadów ostatnio było sporo i gleba cały czas wilgotna.

Piasku dosypywałam hakone. Ta trawka też nie lubi ciężkiej gleby.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies