Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 18:58, 01 mar 2020

Johanka77 napisał(a)
Cześć Haniu!

Wiosny mi się zachciało i wiedziałam, gdzie przyjść

Macham!

Jestem u Ciebie na bieżąco. Zdjęcia z Twoich wojaży umiliły mi ten ponury i zimny ostatni tydzień.
Odmachuję!

Jeszcze trochę trzeba poczekać na wiosnę, ale przedwiośnie już jest.

własna sieweczka

żylistek się ulistnia.

Przedwiośnie na zdjęciach to głównie szczegóły. Ogóły jeszcze skąpo ubrane.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
galgAsia 19:02, 01 mar 2020

A dlaczemu olej lepszy niż pokost? bo przeczytałam, że pokost ma substancje ułatwiające penetrację w głąb drewna... to myślałam, ze lepszy...
No i gdzie kupić olej w większej ilości i nie zapłacić za niego jak za zboże (patrz olej lniany spożywczy )?
Gruszka_na_w... 19:04, 01 mar 2020

Margerytka40 napisał(a)

Bardzo się nakręciłam na te irgi, mam nadzieję, że spełnią moje oczekiwania. A jak z przebarwieniami jesiennymi? Myślę pod kątem klona, którego tam jeszcze w pobliżu mam w planie. Chciałam to tak ułożyć by również jesienią fajnie grały plamy kolorów i w sumie nie zdecydowałam jeszcze jaki ten klon by miał być.

Najpiękniejsze przebarwienia liści ma irga błyszcząca, ale ona rośnie dość szeroko. Ta pomarszczona ma za to przepiękne pomarańczowe korale. I jest dość szczupła.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Johanka77 19:04, 01 mar 2020

Ja jeszcze swojego przedwiośnia nie cykałam, bo co łapię za aparat, to się chmurzy i pada...
Czekam na słońce kadrowe

Choć nie narzekam, bo co przycięłam, to mi podlewa sowicie.
Gruszka_na_w... 19:07, 01 mar 2020

galgAsia napisał(a)
A dlaczemu olej lepszy niż pokost? bo przeczytałam, że pokost ma substancje ułatwiające penetrację w głąb drewna... to myślałam, ze lepszy...
No i gdzie kupić olej w większej ilości i nie zapłacić za niego jak za zboże (patrz olej lniany spożywczy )?

Pokost leciutko się klei. Trzeba by karencję zastosować kilkudniową na siadanie.
Olej lniany jest w marketach budowlanych w dziale z impregnatami. Litrowa puszka kosztuje nieco powyżej 30 zł. Nie traci ważności i jest wydajny.
galgAsia 19:14, 01 mar 2020

A to jutro polecę i sprawdzę. Bo pokost to widziałam
Też byłam dziś w ogródku!
Gosiek33 19:15, 01 mar 2020

Haniu pokaż swoje gaury. Widać czy zipią?
Gruszka_na_w... 19:24, 01 mar 2020

Gosiek33 napisał(a)
Haniu pokaż swoje gaury. Widać czy zipią?

Raczej padły. Podejrzewam, że mokra glina to nie jest to, co one lubią zimą.

Ze starych gałązek niczego nie wypuszczają. Jeśli zaczną, dam znać.

Potwierdza się teoria, że ich nie załatwia zimą mróz, ale nadmiar wilgoci i ciężka gleba.
Gruszka_na_w... 19:26, 01 mar 2020

Johanka77 napisał(a)
Ja jeszcze swojego przedwiośnia nie cykałam, bo co łapię za aparat, to się chmurzy i pada...
Czekam na słońce kadrowe

Choć nie narzekam, bo co przycięłam, to mi podlewa sowicie.

Słońca to wszyscy wypatrujemy.
W lutym było sporo opadów, ale w niektórych miejscach gleba wcale nie była mokra.
Margerytka40 20:46, 01 mar 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Najpiękniejsze przebarwienia liści ma irga błyszcząca, ale ona rośnie dość szeroko. Ta pomarszczona ma za to przepiękne pomarańczowe korale. I jest dość szczupła.

Liczyłam na jeden krzaczek ok. 2m szerokości,za dużo? Co do układu kolorów wydaje mi się, że dobrze to wszystko zagra razem ale to już u siebie spróbuję to przedstawić w najbliższym czasie, nie chcę już śmiecić u Ciebie