Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 18:20, 02 mar 2020

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Melduję się Haniu po powrocie z Twoich okolic Zaliczyliśmy śnieg i narty, chłopaki szczęśliwi jak gwizdki
Gaurę właśnie wczoraj ścięłam krótko pod brzozami, bo wypuściła nowe pędy z ziemi, juhuuu! Jeszcze czekam na oznaki przeżycia u jednej. Twoje przypuszczenia mogą być trafne - moje mają sucho jak pieprz pod brzozami, nie okrywałam ich niczym i żyją. Chociaż one lubią takie warunki, będę sadzić więcej na tym moim piasku. Muszę poszukać białych, bo mam tylko różowe.
Już któryś sezon, po Twoich relacjach kusi mnie rozdrabniarka, choć na razie chłopaki uwielbiają palić ogniska z tych ciętych gałęzi, frajdę mają po zimie, niech Im będzie.
Buźka!!

Palenia czegokolwiek bardzo się obawiam. teraz wszyscy są uczuleni na zanieczyszczenia powietrza, a to mokre drewno i strasznie dymi. Bez tej zrębarki miałabym problem.
Twoje gaurowe obserwacje potwierdzają więc tezę, że musi być przepuszczalna gleba i niewiele wilgoci, aby osiągnąć sukces.
Czarna Góra była na tapecie?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Brzozowadzie... 12:02, 03 mar 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Palenia czegokolwiek bardzo się obawiam. teraz wszyscy są uczuleni na zanieczyszczenia powietrza, a to mokre drewno i strasznie dymi. Bez tej zrębarki miałabym problem.
Twoje gaurowe obserwacje potwierdzają więc tezę, że musi być przepuszczalna gleba i niewiele wilgoci, aby osiągnąć sukces.
Czarna Góra była na tapecie?

A, może dlatego, że ja na razie mam tylko trawy do cięcia, a to suche, z krzewów i drzew niewiele, to i mokrego mało.
Z Czarną Górą trafiony zatopiony, że tak powiem
Gosiek33 13:47, 03 mar 2020

Uff, poobcinałam suche badyle, z ziemi wyłażą żywe pędy... oby tak dalej
Gruszka_na_w... 15:47, 03 mar 2020

Brzozowadziewczyna napisał(a)

A, może dlatego, że ja na razie mam tylko trawy do cięcia, a to suche, z krzewów i drzew niewiele, to i mokrego mało.
Z Czarną Górą trafiony zatopiony, że tak powiem

Trawy produkują sporo dymu- kiedyś próbowałam. I sama się go wystraszyłam.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 15:51, 03 mar 2020

Gosiek33 napisał(a)
Uff, poobcinałam suche badyle, z ziemi wyłażą żywe pędy... oby tak dalej

Oglądałam dzisiaj te moje gaury. Starsze egzemplarze są mocno zdrewniałe. Ucięte pędy miały około 2 cm średnicy u podstawy. Te nie dają żadnych oznak życia. Młodziutkie egzemplarze sadzone w sierpniu i we wrześniu mają czerwonawe cieniutkie wypustki.
Gaura chyba nie jest byliną długowieczną. Przynajmniej u mnie.
mrokasia 16:05, 03 mar 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Trawy produkują sporo dymu- kiedyś próbowałam. I sama się go wystraszyłam.

Aaa, dobrze wiedzieć, bo wobec wcześniejszej informacji o tym, że trawy zapychają rębak postanowiłam je spopielić. No i znowu miałam taki piękny plan, który okazał się być do bani... .
anna_t 17:18, 03 mar 2020

mrokasia napisał(a)

Aaa, dobrze wiedzieć, bo wobec wcześniejszej informacji o tym, że trawy zapychają rębak postanowiłam je spopielić. No i znowu miałam taki piękny plan, który okazał się być do bani... .
Kasia my palimy trawy bo kompostowniki nie wyrabiaja, jest zadyma ale trwa to pół godziny więc luzik
Gruszka_na_w... 18:18, 03 mar 2020

anna_t napisał(a)
Kasia my palimy trawy bo kompostowniki nie wyrabiaja, jest zadyma ale trwa to pół godziny więc luzik

Nie do końca luzik. Sąsiedzi mają prawo wezwać straż miejską. Zmieniły się normy dotyczące jakości powietrza i coraz więcej osób reaguje na jego zanieczyszczanie. Między innymi dlatego gminy mają obowiązek odbioru odpadów zielonych.
To dotyczy też palenia liści jesienią.
galgAsia 19:01, 03 mar 2020

Niestety, sama prawda. Do mojego Taty sąsiedzi parę razy zawezwali straż miejską, bo on namiętnie spalał, jak to kiedyś zaś... Zdecydowanie nie polecam...
TAR 19:35, 03 mar 2020

osobiscie tez nie polecam i absolutnie nie akceptuje. U nas jednemu takiemu wymknelo sie spod kontroli palenie starych krzakow malin, nie dosc, ze okoliczne nieuzytki łakowe wypalil (ile jezy i innych pozytecznych stworkow zginelo) to niemalze schajcowal kilka chalup i kawalek lasu. Pozar kilka godzin gasilo 5 wozow strazackich. Gosciu robi to co sezon a ja za kazdym razem sie zastanawiam czy wroce do domu czy na zgliszcza. Policja ma to w życi a urzednicy rozkladaja rece.