Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

mira 22:09, 17 mar 2020

TAR napisał(a)

ujme to tak, czy w ogole sie tnie czy nie?

Grujcznika bym nie cięła, on ma ładny swój pokrój poczekaj aż urośnie i jak coś to będziesz korygować - dlatego tak dopytywałam, czasami nadgorliwość szkodzi oczywiście wiem z praktyki

Haniu - tojesć - fajne to ale musi być chyba słonecznie - niemniej pięknie to wygląda
UlaB 22:09, 17 mar 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

A gdzie tam! Nie ma niczego powyżej 40%.

W au... spirytus byl wczoraj bez problemu, przynajmniej u mnie (tyle ze u nas narod robi swój wiec moze dlatego )
Gruszka_na_w... 22:19, 17 mar 2020

mira napisał(a)

Haniu - tojesć - fajne to ale musi być chyba słonecznie - niemniej pięknie to wygląda

To północno- zachodni narożnik domu. Budynek cieniuje to miejsce od 9 rano do 15.
Eksperymentuje z ta tojeścią pod brzozami. Daje radę nawet w suchym cieniu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:22, 17 mar 2020

UlaB napisał(a)

W au... spirytus byl wczoraj bez problemu, przynajmniej u mnie (tyle ze u nas narod robi swój wiec moze dlatego )

Kiedy porządkowałam piwnice po śmierci taty, odkryłam całą aparaturę do destylacji. I durna byłam, bo ją zdekompletowałam. Zachowałam tylko metalową zabytkową kankę.
Ma nawet w wieczku sprytnie zamocowane gwinty na wężyki.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
roma2 23:44, 17 mar 2020

Wysyłam ten uśmiech, bo czytam. I jestem. Ale teraz obłęd jest. Wiesz.
Gosiek33 06:57, 18 mar 2020

mira napisał(a)

Grujcznika bym nie cięła, on ma ładny swój pokrój poczekaj aż urośnie i jak coś to będziesz korygować - dlatego tak dopytywałam, czasami nadgorliwość szkodzi oczywiście wiem z praktyki

W szkółce widziałyśmy z Mrokasią piękne grujeczniki szczepione na pniu. Nieszczepione nie były cięte. Swojego dużego w końcu podkrzesałam tylko
TAR 12:07, 18 mar 2020

wczoraj zamowilam tymol jak juz siedze w domu to roztwor zrobie i chociaz popryskam. spirytu mam 2 litry, czeka od kilku miesiecy zebym limoncello i pomaranczowke zrobila ale jakos nastroju nie mialam teraz sie przyda. w naszych okolicznych sklepach wszystko jest i wodeczka i spiryt i papier toaletowy chyba ludzie przyzwyczajac sie zaczeli, ze sklepy zatowarowane. tylko chleb na odpitol robiony, jak karton smakuje.
Gruszka_na_w... 15:41, 18 mar 2020

roma2 napisał(a)
Wysyłam ten uśmiech, bo czytam. I jestem. Ale teraz obłęd jest. Wiesz.

Domyślam się. Mam nadzieję, że te trudne dni kiedyś miną i znów będziemy się mogli cieszyć bez żadnych ograniczeń.

Koiły dźwiękiem i widokiem.

Jest nadzieja na sasanki.

Gruszka_na_w... 15:44, 18 mar 2020

Gosiek33 napisał(a)

W szkółce widziałyśmy z Mrokasią piękne grujeczniki szczepione na pniu. Nieszczepione nie były cięte. Swojego dużego w końcu podkrzesałam tylko

Podobnie jak Mira wyznaję zasadę, że jeśli ktoś chce mieć małe drzewa, to kupuje szczepione lub odmiany karłowe. Tych dużych nie warto kaleczyć.
Była tu kiedyś dyskusja o cięciu brzóz.
Gruszka_na_w... 15:52, 18 mar 2020

Tarcia, zapasów spirytu zazdroszczę. Mają po remoncie otworzyć B..nkę. Może będzie.

Wykorzystałam ostatnie 10 tabletek nadmanganianu potasu i przechowywane w spiżarni główki czosnku w celu sporządzenia mikstury zapobiegającej uwiądowi powojników. Stosuję od kilku lat. Powojniki są zdrowe i pięknie kwitną.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies