Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 17:05, 19 mar 2020

galgAsia napisał(a)
Haniu, Tarciu - to raczej była Ona - Królowa trzmielowa. Zimują tylko zapłodnione królowe. Po przebudzeniu musi się objeść, a potem zaczyna się rozmnażać i daje początek nowemu pokoleniu. One dopiero co się wybudziły i są jeszcze lekko śnięte

To mogła być ona. Faktycznie wyglądała jak walnięta worem.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 17:10, 19 mar 2020

antracyt napisał(a)

Przejeżdzałam dzisiaj przez Kórnik, zagłębie magnoliowe. Spora część drzewek ma pąki kwiatowe do połowy rozwinięte. Oby prognozy pogody się nie sprawdziły.

Z powodu tej nieprzewidywalności sama zrezygnowałam z kupowania magnolii. Źle znoszę sytuacje, na które nie mam wpływu.
Dostałam dwa magnoliowe patyczki w prezencie. Jeden z nich zakwitł po 4 latach rok temu.

Wolałabym uniknąć napięć nerwowych związanych z jej kwitnieniem.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Mirka 19:11, 19 mar 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Niektóre odmiany potrzebują obcego krzaczka do krzyżowego zapylenia. Może trafiły Ci się dwa krzaczki jednej odmiany?
Dzięki Muszę w takim razie dokupić inną odmianę .
Helen 19:48, 19 mar 2020

Haniu, mam pytanie o derenia flaviramea. Czy już u Ciebie wypuszcza listki? Swojego kupiłam w ubiegłym roku, chyba we wrześniu, dzisiaj go przesadzałam, ale on na razie w ogóle życia nie ma...
I jeszcze jedno pytanie - gdyby przeżył jednak - z czym go zestawiłaś?
Gruszka_na_w... 16:32, 20 mar 2020

Mirka napisał(a)
Dzięki Muszę w takim razie dokupić inną odmianę .

U mnie są tylko dwa krzaczki. Owoce zbieram przez ponad miesiąc, bo jeden dojrzewa dwa tygodnie po drugim.

Gruszka_na_w... 16:47, 20 mar 2020

Helen napisał(a)
Haniu, mam pytanie o derenia flaviramea. Czy już u Ciebie wypuszcza listki? Swojego kupiłam w ubiegłym roku, chyba we wrześniu, dzisiaj go przesadzałam, ale on na razie w ogóle życia nie ma...
I jeszcze jedno pytanie - gdyby przeżył jednak - z czym go zestawiłaś?

Wystartowały dopiero derenie białe Sibirica. One o każdej porze roku są najbardziej wyrywne, bo przebarwienia jesienne mają już w sierpniu.

Flaviramea jeszcze nie ruszył. Temu swojemu możesz delikatnie uciąć kawałek gałązki. jeśli wewnątrz jest jasna i sprężysta, to żyje. Umartnięty będzie miał gałązki szare wewnątrz i łamliwe.

Flaviramea wraz z kilkoma dereniami białymi rośnie w narożniku z brzozami. Nie rozczulam się tam nad niskimi nasadzeniami. To, co tam rośnie, to typowe zadarniacze. Jest kosmatka , rogownica, tojeść rozesłana, wilczomlecz sosenka. W sezonie gałęzi dereni nie widać.
Teraz

Za kilka tygodni będzie tak

Jeśli masz go w wyeksponowanym miejscu, to sprawdzą się niskie, kępowe trawy. Do twarzy mu będzie z białym ciemiernikiem.

Gruszka_na_w... 16:55, 20 mar 2020

Pierwszy dzień wiosny! Wyczekiwany, wytęskniony.

Zaczął się słonecznie. W ciągu dnia słupek rtęci poleciał w dół i nadciągnęły bure chmury. Przez najbliższe dni będzie gorzej.
Odhaczyłam kolejny punkt z listy zadań. Umyłam okna na zewnątrz. Kolejne dni mają być mroźne, wtedy będzie czas na omiatanie wnętrz. Ogród z przyległościami pójdzie w odstawkę.

Gruszka_na_w... 17:12, 20 mar 2020

Kolejne dni nie będą zachęcały do biegania po ogrodzie.
Ku pamięci- pierwszy dzień wiosny 2020

rusza żywopłot grabowy

Ładne te pnie śliw wiśniowych. Ostatnie strzępki kory.

Magnolia nr 2- nie zakwitnie. Może za rok?

na froncie- marzec to najsłabszy moment tej rabaty

po drugiej stronie wypełnień jest więcej

Gruszka_na_w... 17:19, 20 mar 2020

Ptaków jest zatrzęsienie. Świergolą niesamowicie. Wciąż dokarmiam. na ten mroźny tydzień jeszcze mam zapas słonecznika.

Na bylinowo- krzaczastym cypelku wciąż wielka smuta, ale idzie ku lepszemu.

Środek ogrodu

Pod zachodnim płotem

Gruszka_na_w... 17:23, 20 mar 2020

Bratków i stokrotek jeszcze nie kupowałam. Odczekam jeszcze tydzień i zrobię nasadzenia.

Zostały zdjęcia takich tamów

Na rabacie pod oknem z ziemi wyłażą kły host.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies