Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 14:51, 19 mar 2020

Pszczelarnia napisał(a)
Gruszko, godzinę spędziłam pod wylotką ula i obserwowałam te kochane owady. Jak nigdy.

Może to z tęsknoty za normalnością?
Przynajmniej one maja ustalony porządek rzeczy.

Dzisiaj pojawił się on. Ależ miał wyżerkę na białym ciemierniku.

Idealnie wpasował się w tło.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 14:57, 19 mar 2020

galgAsia napisał(a)

Jaka dziwna ta wiosna - u Ciebie już są szafirki, a brunnera dopiero wychodzi. U mnie brunnera za chwilkę kwitnąć będzie, hiacynty już kwitną, a szafirki schowane w zieleninie

Dobrego wieczoru, spokojnej nocy

To taki piękny czas, kiedy codziennie, niczym królik z kapelusza, objawia się coś nowego.

Szafirków mam mrowie. Najszybciej wystartowały te na najbardziej słonecznych stanowiskach.

Pękł pierwszy pąk na magnolii. Pewnie do przemrozi, bo prognozy zapowiadają mróz do -6.

Jagody kamczackie całe w kwieciu.

Nabrzmiałe graby. Już nie wyobrażam sobie frontu bez tej kolumny.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 15:02, 19 mar 2020

antracyt napisał(a)

Jakie ciepłe zdjęcia

Dzisiaj już trochę chłodniej i słoneczka mniej.
Kwitnie turzyca górska.

Nowa12 napisał(a)
Fajne masz te szczoteczki . Ciekawa roślinka .

A które to przypominają szczoteczki? Te?

Kawa napisał(a)
Haniu cudna wiosna...
u nas mają teraz być przymrozki takie do minus 6 i weekend ma być paskudny..

U nas prognozy podobne. niebo dzisiaj już nie było hiszpańskie.

Gruszka_na_w... 15:11, 19 mar 2020

TAR napisał(a)
Powojniki masz odlotowe, powiedzialam sobie ze jak juz posadze te wszystkie rosliny co to je nakupilam, poprzesadzam to co mam poprzesadzac to zajme sie na porzadnie wlasnie powojnikami, ochrona grzybowa i odpoczne.

Najbardziej chorowite są powojniki wielkokwiatowe. Zaczęłam od tych najmniej wymagających, tzw. powojników włoskich, z grupy Viticella. Może kiedyś się skuszę na powiększenie kolekcji.

TAR 16:09, 19 mar 2020

moje włoskie Viticella Purpurea Plena Elegans z dnia na dzien umarły. Mialam przepiekną wielka kępe i nie wiem co sie stalo. Musze powojnikom poswiecic wiecej czasu i zrobic im odpowiednia miejscowke. Maja w nozkach za duzo słonca i moze dlatego takie marne. W następnym ogrodzie powojniki kupie na samym koncu juz jako wypełnienia istniejacych nasadzen. Źle zrobilam sadzac je na poczatku i zabraklo mi czasu na ich wlasciwa pielegnację. mea culpa
TAR 16:15, 19 mar 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Może to z tęsknoty za normalnością?
Przynajmniej one maja ustalony porządek rzeczy.

Dzisiaj pojawił się on. Ależ miał wyżerkę na białym ciemierniku.

z takim osobnikiem chodzilam przedwczoraj na ręce, nie wiem czy nie zdazył przed chlodem sie schowac, czy byl taki bardzo opity, czy nie daj jakis dekiel pryskal ale znalazlam biedaka jak niemrawo sie poruszal po trawie. wzielam biednego na rece i zanioslam w najcieplejsze miejsce pod iglaka gdzie jest kora i patyczki, dolożyłam suchej trawki. moze przezyl noc. to juz ktorys raz gdy takiego bączka pod wieczor z trawki zbieram. i zawsze sobie mysle jak biore takiego owada czy ptaka do reki co on sobie mysli o mnie czy jest jak w Pszczolce Mai - muzyka i groza czy raczej spokoj. Chyba jestem szurnieta
Mirka 16:31, 19 mar 2020

Dzień dobry Haniu Mam pytanie o jagodę kamczacką . U mnie są dwie kwitną ale owoców nie widziałam jeszcze. Dlaczego?
antracyt 16:51, 19 mar 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

To taki piękny czas, kiedy codziennie, niczym królik z kapelusza, objawia się coś nowego.

Szafirków mam mrowie. Najszybciej wystartowały te na najbardziej słonecznych stanowiskach.

Pękł pierwszy pąk na magnolii. Pewnie do przemrozi, bo prognozy zapowiadają mróz do -6.

Jagody kamczackie całe w kwieciu.

Nabrzmiałe graby. Już nie wyobrażam sobie frontu bez tej kolumny.

Przejeżdzałam dzisiaj przez Kórnik, zagłębie magnoliowe. Spora część drzewek ma pąki kwiatowe do połowy rozwinięte. Oby prognozy pogody się nie sprawdziły.
galgAsia 16:52, 19 mar 2020

Haniu, Tarciu - to raczej była Ona - Królowa trzmielowa. Zimują tylko zapłodnione królowe. Po przebudzeniu musi się objeść, a potem zaczyna się rozmnażać i daje początek nowemu pokoleniu. One dopiero co się wybudziły i są jeszcze lekko śnięte
Gruszka_na_w... 17:04, 19 mar 2020

Mirka napisał(a)
Dzień dobry Haniu Mam pytanie o jagodę kamczacką . U mnie są dwie kwitną ale owoców nie widziałam jeszcze. Dlaczego?

Niektóre odmiany potrzebują obcego krzaczka do krzyżowego zapylenia. Może trafiły Ci się dwa krzaczki jednej odmiany?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies