Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

galgAsia 12:49, 06 kwi 2020

Przeczytałam. Nie głupie
antracyt 12:59, 06 kwi 2020

Wiosna w pełni
Hania zajrzyj do mnie proszę, mam pytanie o palikowanie drzewek.
Gruszka_na_w... 13:48, 06 kwi 2020

galgAsia napisał(a)
Przeczytałam. Nie głupie

Bardzo cenię panią Golec. Czytam zawsze wywiady z nią w Wysokich Obcasach. Mądra kobieta.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 13:58, 06 kwi 2020

antracyt napisał(a)
Wiosna w pełni
Hania zajrzyj do mnie proszę, mam pytanie o palikowanie drzewek.

Byłam, napisałam o swoich doświadczeniach.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
mrokasia 14:03, 06 kwi 2020

galgAsia napisał(a)
Przeczytałam. Nie głupie

Zdecydowanie, osoby o przewadze cech introwerycznych oraz te bardziej racjonalne niż emocjonalne łatwiej radzą sobie w tej nowej rzeczywistości. Np. ja nie odczuwam tej izolacji jako przykrej, nie brakuje mi tak bardzo spotkań z ludźmi, wyjść i gwaru. Bardziej denerwuje mnie sam fakt ograniczenia mojej wolności np. tego, że nie mogę tak zupełnie swobodnie wyskoczyć po obornik i ziemię do ogrodu. Nie nudzę się w domu, ba, wręcz nie mam wystarczająco dużo czasu by przeczytać wszystkie książki czy obejrzeć wszystkie filmy. Fakt, dużo czasu zabiera mi ogród i rozumiem, że ludzie w blokach odczuwają tę sytuację jako dużo bardziej przykrą.
Helen 21:10, 06 kwi 2020

mrokasia napisał(a)

Zdecydowanie, osoby o przewadze cech introwerycznych oraz te bardziej racjonalne niż emocjonalne łatwiej radzą sobie w tej nowej rzeczywistości. Np. ja nie odczuwam tej izolacji jako przykrej, nie brakuje mi tak bardzo spotkań z ludźmi, wyjść i gwaru. Bardziej denerwuje mnie sam fakt ograniczenia mojej wolności np. tego, że nie mogę tak zupełnie swobodnie wyskoczyć po obornik i ziemię do ogrodu. Nie nudzę się w domu, ba, wręcz nie mam wystarczająco dużo czasu by przeczytać wszystkie książki czy obejrzeć wszystkie filmy. Fakt, dużo czasu zabiera mi ogród i rozumiem, że ludzie w blokach odczuwają tę sytuację jako dużo bardziej przykrą.

Podpisuję się pod tym obiema ręcami
Gruszka_na_w... 21:11, 06 kwi 2020

Kasiu, ludzie rzeczywiście reagują różnie. Ale to chyba w mniejszym stopniu zależy od miejsca zamieszkania, a bardziej od tego, w jakim stopniu dotknęły ich te zawirowania.
Jedni już utracili pracę, inni pracują w warunkach zagrażających życiu, jedni są bezdzietni, inni z kupą dzieci na głowie, zdalną nauką i pracą. Jedni wciąż myślą, że nic się nie zmieni i wszystko wróci do normy.
Jak trudno teraz uwierzyć w to, że jeszcze nieco ponad miesiąc temu żyliśmy sobie w błogim spokoju, że to jakiś chiński problem, który nas nie dotyczy.
To bardzo trudny czas. Taka mgła, z której nie wiadomo, co się wyłoni. Może dlatego to takie straszne.
Nie wiem jak Tobie, ale mnie zdarzało się myśleć, że mam swoje życie pod kontrolą. Że ono jest w miarę przewidywalne, poukładane. Za tydzień to, za miesiąc to, za rok to. Teraz myślę o kolejnym dniu. Może za jakiś czas poszerzę zakres do tygodnia.
Helen 06:31, 07 kwi 2020

Tu chyba niekoniecznie chodzi o stopień dotknięcia przez te zawirowania. Bardziej o umiejętność szybkiego przystosowania się do trudnej i nieprzewidywalnej przyszłości, ale także o umiejętność zrezygnowania z własnych przyzwyczajeń, przyjemności i własnego ego.

W ostatnich 2 latach, kiedy rekrutowaliśmy ludzi do pracy, obserwowałam że ludzie mają bardzo wygórowane oczekiwania. I chociaż to przykre, to to co się teraz dzieje na zewnątrz chyba musiało nastąpić w takiej czy innej formie. I nie chodzi mi o to, żeby komuś dopiec lub cieszyć się z czyjegoś nieszczęścia, bo sama mam z tyłu głowy, że mogę za kilka miesięcy mieć wynagrodzenie niższe o połowę, ale o proces przemyślenia i przewartościowania wielu stron życia.

Nie jestem szczęśliwa, że mam teraz ograniczoną wolność (z Mamą tylko rozmawiam telefonicznie, nie widziałyśmy się od 4 tygodni a mieszkamy 3 km od siebie). Ale muszę wybierać to, co mniej szkodzi mojej rodzinie i najbliższym, często kosztem moich wieloletnich wygodnickich przyzwyczajeń.

P.S. I wcale nie jestem z tego zadowolona, ale włosy muszę farbować w domu, czego nie robiłam od 30 lat.
tulucy 09:51, 07 kwi 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Taka mgła, z której nie wiadomo, co się wyłoni. Może dlatego to takie straszne.

Nie mogłaś tego lepiej ująć, Haniu.

Mam wrażenie, że śnię jakiś dziwny, ciężki sen.

Gruszka_na_w... 12:04, 07 kwi 2020

Helen napisał(a)
Tu chyba niekoniecznie chodzi o stopień dotknięcia przez te zawirowania. Bardziej o umiejętność szybkiego przystosowania się do trudnej i nieprzewidywalnej przyszłości, ale także o umiejętność zrezygnowania z własnych przyzwyczajeń, przyjemności i własnego ego.

Szybkie przystosowanie do nowych okoliczności jest możliwe pod pewnymi warunkami. Masz dach nad głową, środki na opłacenie mediów i zakup jedzenia.
Statystycznie w Polsce ludzie mają oszczędności w wysokości jednomiesięcznych dochodów. Jeśli uwzględnimy fakt, że statystyka jest najbardziej kłamliwą dyscypliną naukową, to większość nie posiada oszczędności.
Spadek dochodów z poziomu kilku tysięcy, nawet o połowę, to trochę inna sytuacja niż całkowity spadek dochodów z poziomu umowy śmieciowej lub pracy minimalnej.
Te potencjalne 2 mln bezrobotnych jednak trwoży.
Jedni zamienią Costa del Sol na Costa del Balkon lub Costa del Taras, a inni będą się zastanawiać, czy mają na jeden posiłek dziennie.
Przepraszam, jeśli mnie poniosło.
Sejm ma się zająć ustawą o całkowitym zakazie aborcji. Teraz. Nóż mi się w kieszeni otwiera.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies