Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

darkowa 17:35, 19 kwi 2020

A wiesz,że mi się udało kupić pory i selery w zwykłym ogrodniczym?
Ale ceny w stosunku do zeszłego roku ...ho ho
TAR 17:42, 19 kwi 2020

moje szafirki tez te babcine, dlatego rosna i kępki samoisnie sie powiekszaja. w naszym ogrodniczym tez sa sadzonki warzyw, nie tylko ziol - to milo. co do roslin i ich upierdliwosci wlasnie dzis pozbylam sie kilkunastu kępek lawend. nie dosc, ze u mnie nie chca rosnac, mam chyba za dobra ziemie. Do tego nie pasuja kolorystycznie, to jeszcze trzeba je ciac. Oddalam sasiadce, ona ma piaski i lubi lawendy. a ja przez 2 godziny przemysliwalam gdzie je upchac zeby nie przeszkadzaly. W zamian przearanzowalam ladnie rabate i jestem zadowolona z efektu. Zostało jeszcze kilka lawend w lezakowni ale przypuszczam, ze te zamordowalam zbyt wczesnym i mocnym przycieciem.

Te tawuly śliczne. Moje ledwo dychaja, wszystko mocno opoznione o co najmniej 2 tygodnie. Mszyce mi oblazly klona palmowego w donicy, normalnie stado łazilo. Ciekawe czy nie bylo ich w donicy i teraz sie obudzily. W kazdym razie zrobilam od razu oprysk oby skutecznie.
Gruszka_na_w... 19:10, 19 kwi 2020

Iwonka napisał(a)
Haniu kupiłam w końcu siarczan potasu Jak myślisz, ile sypnąć pod kulkę bukszpanową, taką 30- 40 cm?

Robię to na oko. Niewielka garstka wystarczy, zmieszaj ją z ziemią i podlej.
Powinno być dobrze.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:13, 19 kwi 2020

darkowa napisał(a)
A wiesz,że mi się udało kupić pory i selery w zwykłym ogrodniczym?
Ale ceny w stosunku do zeszłego roku ...ho ho

Rok temu płaciłam 40 gr za selery i 15 groszy za pory. Ciekawe, ile będą kosztowały teraz?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:17, 19 kwi 2020

TAR napisał(a)
Mszyce mi oblazly klona palmowego w donicy, normalnie stado łazilo. Ciekawe czy nie bylo ich w donicy i teraz sie obudzily. W kazdym razie zrobilam od razu oprysk oby skutecznie.

Podczas oprysków RT zauważyłam niewielkie skupisko mszyc na kalinie Rozeum. Popsikałam mocniej. Mam nadzieję, że skutecznie.
Lawendy cięłam w lutym. Tam, gdzie najbardziej sucho i zacisznie, wyglądają okazale.
te na wygwizdowie dopiero się budzą.
galgAsia 22:14, 19 kwi 2020

Zauważyłam u siebie dużo biedronek a mało mszyc Bardzo mnie to cieszy. Ale wydaje mi się ,że opryski robią swoje i tego będę się trzymać
darkowa 07:33, 20 kwi 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Rok temu płaciłam 40 gr za selery i 15 groszy za pory. Ciekawe, ile będą kosztowały teraz?

za selery płaciłam po 60gr
za pory 2 zł
darkowa 11:37, 20 kwi 2020

Haniu, a czym tniesz swoje jałowce??
Gruszka_na_w... 12:42, 20 kwi 2020

darkowa napisał(a)
Haniu, a czym tniesz swoje jałowce??

Nożycami do żywopłotu takimi
Dobrze się też sprawują przy cięciu bukszpanów i cisów.
Gruszka_na_w... 12:43, 20 kwi 2020

darkowa napisał(a)

za selery płaciłam po 60gr
za pory 2 zł

2 zł za sadzonkę jednego pora? Trudno mi uwierzyć.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies